Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers!!!
Όσοι είχατε την τύχη να μεγαλώσετε με αδέρφια, υπήρξαν ποτέ στιγμές που νιώσατε ότι οι γονείς σας είχαν αδυναμία σε κάποιο από τα παιδιά τους; Και αν ναι, ήταν κάτι που ίσχυε πραγματικά ή ήταν απλά μία λάθος εντύπωση, που σας κυρίευε όταν για παράδειγμα δε σας έκαναν κάποιο χατήρι;
Όπως θα διαβάσετε και παρακάτω στο Sparkling Room μας, στις περισσότερες των περιπτώσεων οι γονείς πραγματικά έχουν αδυναμία σε κάποιο από τα παιδιά τους. Είναι κάτι που συμβαίνει αλλά είναι και θέμα ταμπού και φυσικά κάτι που οι περισσότεροι γονείς δεν παραδεχόμαστε.
Τα παιδιά που νιώθουν ότι δεν είναι τα πιο αγαπημένα των γονιών τους, ίσως τείνουν να νιώθουν πιο εκτεθειμένα συναισθηματικά. Να νιώθουν μειονεκτικά και να έχουν ασταθή συμπεριφορά.
Όμως, αν το σκεφτείτε, συνήθως αυτό που θέλουμε να προστατέψουμε και είναι το πιο χαϊδεμένο μας, δεν είναι το πιο “δυνατό” παιδί μας αλλά το πιο ευαίσθητο και αυτό που ακόμα σαν γονείς πιστεύουμε, εσφαλμένα ή όχι, πως πρέπει να το αφήσουμε για περισσότερο καιρό κάτω από τις φτερούγες μας σε σχέση με το αδελφάκι του.
Tip of the Day: Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδάκι. Ίσως αν έχεις αναγνωρίσει στον εαυτό σου μία προτίμηση σε κάποιο από τα μικρά σου, θα σε συμβούλευα όσο μπορείς να μην το αφήνεις να σε επηρεάζει σε τυχόν διενέξεις μεταξύ τους ή σε σχέση με τη δική σου συμπεριφορά. Να είσαι το ίδιο δοτικός στα παιδιά σου στα υλικά αγαθά αλλά πολύ περισσότερο στα συναισθήματά σου.
Αν έχεις εντοπίσει την αδυναμία σου σε κάποιο από τα παιδιά σου, φρόντισε να ενθαρρύνεις μία όμορφη και δυνατή σχέση μεταξύ τους που ακόμα και η δική σου αδυναμία δε θα είναι αρκετή ώστε να τους διασπάσει. Κάνε τα εξής 4 απλά βήματα:
Μην φορτώνεις στο μεγαλύτερο παιδί την ευθύνη για το μικρότερο.
Μην βάζεις ταμπέλες στα παιδιά, για παράδειγμα “ο άτακτος”, “ο όμορφος”, “ο έξυπνος” της οικογένειας.
Δώσε ευκαιρίες στα παιδιά για κοινές δραστηριότητες.
Αφιέρωσε χρόνο ξεχωριστά για το κάθε παιδί.