14) Ξενάγηση με την ActionPlus «Ψυρρή: η γειτονιά των ηρώων»

Ένα σεργιάνι στη γειτονιά των ηρώων, στου Ψυρρή. Με την ξεναγό και συγγραφέα του ομώνυμου βιβλίου που κυκλοφόρησε πρόσφατα Άρτεμη Σκουμπουρδή, ξετυλίγουμε το κουβάρι της ιστορικής μνήμης που δίνει στην θρυλική αυτή παλιά γειτονιά της Αθήνας μας την μοναδικότητά της.
Από το παλαιό Κακουργιοδικείο μέχρι το πρώτο πολυτελές ξενοδοχείο της Αθήνας, και από την πλατεία Ηρώων, άντρο κάποτε των μόρτηδων και κουτσαβάκηδων, στην πολύπαθη εκκλησία των Αγίων Αναργύρων. Εκεί κοντά και το το σπίτι της κόρης των Αθηνών, που μάγεψε τον Λόρδο Βύρωνα, και ενδιάμεσα και άλλοι πολλοί σταθμοί σε αυτό το μοναδικό ταξίδι στη ξεχασμένη αρχαιότητα και την ηρωική παλαιότητα της θρυλικής περιοχής του Ψυρρή. Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ. https://action-plus.gr/product/psirri-geitonia-iroon/

 

2 8εμα

«Ταξίδι στο Κέντρο της Μουσικής» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

“Τι εννοεί ο Ποιητής;…Όταν η Μουσική αφηγείται…”; από τις πρώτες ορχηστρικές περιγραφικές απόπειρες εικόνων και καταστάσεων, μέχρι τα μεγάλα συμφωνικά ποιήματα του Στράους. Μια σειρά διαδραστικών συναυλιών με σκοπό να φωτίσει όσα συνδέουν τον σύγχρονο ακροατή με την διαχρονική συμφωνική μουσική, φέρνοντάς την εγγύτερα τόσο στους μη γνωρίζοντες, όσο και τους ήδη φανατικούς της φίλους. Βίντεο, ομιλίες και μουσικές, συνδιαλέγονται δραματοποιώντας κάθε φορά το πορτραίτο ενός διαφορετικού συμφωνικού μουσικού είδους. Γνωστά και άγνωστα ιστορικά στοιχεία, προσωπικές ιστορίες, κρυφοί συμβολισμοί και μοτίβα και η μαγεία της δομής των έργων, παρουσιάζονται με τρόπο ψυχαγωγικό. 28 Ιανουαρίου 2022, 20:30 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Συντελεστές:
Παρουσίαση: Χρίστος Παπαγεωργίου- Μαρία Ευθυμίου
Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ευαγγελάκου
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών
Μουσική διεύθυνση: Λουκάς Καρυτινός