3) Χορτοφαγική διατροφή: Πόσα ζώα σώζει κάθε χρόνο!

Οι εναλλακτικές χορτοφαγικές διατροφικές επιλογές αποτελούν παγκόσμια τάση τα τελευταία χρόνια. Ένας βασικός λόγος που οι άνθρωποι τις προτιμούν συνδέεται με την ηθική διάσταση στη διατροφή.

Χάρη στη διατροφή που δεν περιλαμβάνει κρέας, σώζονται κάθε χρόνο περίπου ένα εκατομμύριο ζώα. Σύμφωνα με δεδομένα που συγκέντρωσε η οργάνωση World Animal Protection (WAP), μόνο στις ΗΠΑ οι φυτικής προέλευσης διατροφικές επιλογές γλίτωσαν 630.000 ζώα από τη σφαγή. Με βάση το πόσο δημοφιλή έχουν γίνει τα υποκατάστατα κρέατος, εκτιμάται ότι πάνω από 211.000 χοίροι, 77.000 αγελάδες και 350.000 κοτόπουλα σώθηκαν στη χώρα. Ωστόσο, τα ζώα που δεν οδηγήθηκαν σε σφαγή είναι τελικά πολύ περισσότερα, καθώς τα ευρήματα επικεντρώθηκαν μόνο σε μεγάλες αλυσίδες fast food.

Κάτι αλλάζει…

Οι δύο κορυφαίες εταιρίες παγκοσμίως στη βιομηχανία των υποκαταστάτων κρέατος είναι η Beyond Meat και η Impossible Foods. Μόνο εκείνες έσωσαν το 2021 περίπου ένα εκατομμύριο ζώα. Εν τω μεταξύ, το Ευρωκοινοβούλιο κρίνει ότι όσα ισχύουν για τη μεταφορά ζώων που προορίζονται για σφαγή, όχι μόνο δεν εφαρμόζονται, αλλά είναι παρωχημένοι και πρέπει να αλλάξουν. Οι εξαγωγές ζώντων ζώων υπογραμμιζεται ότι θα πρέπει να εγκρίνονται μόνον εφόσον συμμορφώνονται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων. Οι ευρωβουλευτές τάσσονται υπέρ της μετάβασης σε ένα καλύτερο σύστημα που ευνοεί τη μεταφορά σπέρματος ή εμβρύων αντί των ζώων αναπαραγωγής, καθώς και κρέατος αντί των ζωντανών ζώων που μετακινούνται για σφαγή. Μάλιστα, καλούν την Επιτροπή να υποβάλει το αργότερο έως το 2023, ένα σχέδιο δράσης με σκοπό τη στήριξη αυτής της μετάβασης, συμπεριλαμβανομένης πρότασης αναφορικά με ένα ειδικό ταμείο για την ελαχιστοποίηση των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων από τις αλλαγές που πρέπει να υλοποιηθούν.