3) Έρχεται η αναγνώριση των ψηφιακών μας δικαιωμάτων!

Με τον όρο ψηφιακά δικαιώματα περιγράφονται τα ανθρώπινα δικαιώματα που επιτρέπουν στα άτομα να έχουν πρόσβαση, να δημιουργούν και να δημοσιεύουν σε ψηφιακά μέσα. Πώς όμως αναγνωρίζονται και πώς προστατεύονται αυτά τα δικαιώματα;

Την αναγνώριση ψηφιακών δικαιωμάτων και ψηφιακών αρχών πρότεινε Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που αποσκοπεί στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, τη στήριξη της δημοκρατίας και τη διασφάλιση ενός δίκαιου και ασφαλούς περιβάλλοντος στο Διαδίκτυο.

Η παγκόσμια πρωτιά της Κομισιόν & η ανακοίνωση

Η Κομισίον, πρώτη σε παγκόσμιο επίπεδο, πρότεινε να αναγνωριστούν τα ψηφιακά μας δικαιώματα και να επεκταθούν οι αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Διαδίκτυο. Στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν επισημαίνει: «τα δικαιώματα και οι ελευθερίες που κατοχυρώνονται στο νομικό πλαίσιο της ΕΕ, καθώς και οι ευρωπαϊκές αξίες που εκφράζουν οι αρχές της, θα πρέπει να γίνονται σεβαστά στο Διαδίκτυο, όπως γίνονται ήδη εκτός Διαδικτύου». Επιπρόσθετα, ο επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν υπογράμμισε ότι «η διακήρυξη ψηφιακών δικαιωμάτων και αρχών ορίζει πως ό,τι είναι παράνομο εκτός Διαδικτύου θα πρέπει να είναι παράνομο και στο Διαδίκτυο» και τόνισε πως σκοπός της Κομισιόν είναι να προωθηθούν αυτές οι αρχές ως πρότυπο για όλο τον κόσμο.

Ασφαλείς τεχνολογίες – ευκολότερη πρόσβαση στις ψηφιοποιημένες κοινωνίες

Τα ψηφιακά δικαιώματα και αρχές θα προσφέρουν κατευθύνσεις σε φορείς και εταιρίες για την αξιοποίηση νέων τεχνολογιών, σύμφωνα με την Κομισιόν. Επιπλέον, θα διασφαλίζουν ότι οι ευρωπαίοι πολίτες θα έχουν  πρόσβαση στη βέλτιστη συνδεσιμότητα, την απρόσκοπτη πρόσβαση σε δημόσιες υπηρεσίες και κυρίως σε έναν ψηφιακό χώρο που θα διέπεται από δικαιοσύνη και ασφάλεια.

Ενημέρωση για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των ψηφιακών συσκευών

Η πρόταση της Κομισιόν καλύπτει και τις ψηφιακές συσκευές, καθώς καλεί τους κατασκευαστές να στηρίξουν τους στόχους της πράσινης μετάβασης παρέχοντας πληροφορίες για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την κατανάλωση ενέργειας των προϊόντων τους.

Σύμφωνα με την Επιτροπή η διακήρυξη θα έχει συμφωνηθεί με το Ευρωκοινοβούλιο και τις χώρες-μέλη πιθανώς μέχρι το καλοκαίρι.

Της Βένιας Αντωνίου