3) 4) 5) 6) Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Προστασίας των Προσωπικών Δεδομένων, η Διευθύντρια Πιστοποίησης Προσώπων TÜV
AUSTRIA HELLAS, Βιβή Βαρδαλάχου και ο Διευθυντής της TÜV AUSTRIA Academy, Στέλιος Μαργέτης παραχώρησαν μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη στο Say Yes to the Press.

Πόσο σημαντική θεωρείτε πως είναι στις μέρες μας η εκπαίδευση και η εξειδίκευση σε θέματα που άπτονται της προστασίας προσωπικών δεδομένων; Στη χώρα μας η “πιστοποιημένη γνώση” που προκύπτει από αντίστοιχα προγράμματα αποτελεί σημαντικό εφόδιο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην αγορά εργασίας; 

Βιβή Βαρδαλάχου: Οι ανάγκες της εποχής, λόγω της πανδημίας αλλά και της νομοθετικά κατοχυρωμένης πλέον τηλε-εργασίας των εργαζομένων, οδηγεί συνεχώς στην επιταχυνόμενη διείσδυση των ΙΤ τεχνολογιών στην οικονομία, στην αγορά και στην καθημερινή ζωή. Επιπλέον, εξαιτίας της συνεχούς ανάπτυξη των ΙΤ τεχνολογιών, της αύξησης της παροχής ψηφιακών υπηρεσιών σε όλους τους τομείς, της συνεχώς αυξανόμενης διαδικτυακής επικοινωνίας των χρηστών, της συνεχιζόμενης αξιοποίησης των cloud εφαρμογών καθώς και της συνεχώς αυξανόμενης αποθήκευσης μεγάλου όγκου πληροφοριών σε cloud η αγορά οδηγείται στην ανάγκη της ενίσχυσης και βελτίωσης της ασφάλειας των πληροφοριακών συστημάτων καθώς και της συνεχούς προστασίας και διαφύλαξης των προσωπικών δεδομένων όλων των εμπλεκομένων χρηστών και ατόμων.

Ήδη έχει διαπιστωθεί ότι η αγορά εργασίας απαιτεί οι εργαζόμενοι να διαθέτουν εξοικείωση με πληροφοριακά συστήματα και ΙΤ τεχνολογίες ενώ είναι ολοένα πιο δύσκολο τα ανειδίκευτα άτομα να ενταχθούν σε αυτήν. Είναι αντιληπτό δε ότι, με την άνοδο της ψηφιακής οικονομίας καθώς και τη συνεχώς επιταχυνόμενη αλλαγή της αγοράς εργασίας, είναι αναγκαίο ο σύγχρονος άνθρωπος να διαθέτει περισσότερα προσόντα και πιο εμπλουτισμένα σε θέματα ΙΤ τεχνολογιών. Σύμφωνα με την εμπειρία που έχει αποκτηθεί από προηγούμενες ιστορικές τεχνολογικές αλλαγές αυτοματοποίησης, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει σταδιακή κατάργηση επαγγελμάτων, θα μειωθεί ο αριθμός των θέσεων εργασίας με την αντικατάσταση κάποιων από μηχανές ή νέα συστήματα οργάνωσης ή robots, θα αναδυθούν νέες εξειδικεύσεις και θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας σε νέα και καινοτόμα επαγγέλματα, σχετιζόμενα με ΙΤ τεχνολογίες και την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Η συνεχιζόμενη εκπαίδευση και ανάπτυξη της δια βίου μάθησης του ανθρώπινου δυναμικού στα θέματα των ΙΤ τεχνολογιών καθώς και της προστασίας προσωπικών δεδομένων, μέσω των διαφόρων συγχρηματοδοτούμενων προγραμμάτων, αποτελεί ένα βασικό και ουσιαστικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανεργίας, την επανένταξη ανέργων στην αγορά εργασίας, την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και ένταξης ευάλωτων κοινωνικών ομάδων στην αγορά, τη μείωση ή ακόμα και τη διακοπή της διαρροής του εργατικού δυναμικού σε άλλες χώρες, την ανάπτυξη των προσόντων των εργαζομένων ή/και ανέργων, την ικανοποίηση των απαιτήσεων για νέες και καινοτόμες θέσεις εργασίας καθώς και την αύξηση της βιώσιμης απασχόλησης για όλους τους εργαζόμενους.

Η πιστοποίηση των επαγγελματικών προσόντων ή η πιστοποιημένη γνώση αποτελεί μια διεθνώς αναγνωρισμένη και αποδεκτή διεργασία αξιολόγησης των γνώσεων εργαζομένων ή ανέργων, από διαπιστευμένους Φορείς Πιστοποίησης Προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17024, όπως η TÜV AUSTRIA HELLAS. Η πιστοποίηση των γνώσεων απευθύνεται σε όσα άτομα επιθυμούν να αποκτήσουν ένα πρόσθετο εφόδιο και να ξεχωρίσουν στη σύγχρονη ανταγωνιστική αγορά εργασίας, χωρίς να φοβούνται οι ίδιοι να αξιολογηθούν. Επιπρόσθετα, με την πιστοποιημένη γνώση, οι επαγγελματίες κατοχυρώνουν την επαγγελματική τους ταυτότητα, αποδεικνύουν τεκμηριωμένα το αποδεκτό επίπεδο γνώσεων τους και ενισχύουν την εμπιστοσύνη των εργοδοτών ή/και πελατών τους, για την τεχνογνωσία τους, στην υλοποίηση των επαγγελματικών δραστηριοτήτων τους.

H TÜV AUSTRIA Academy παρέχει εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν στην προστασία των προσωπικών δεδομένων αλλά και στη διαχείριση εγγράφων ασφαλείας και τραπεζογραμματίων ευρώ. Τι περιλαμβάνει το καθένα και σε ποιους απευθύνεται;

 

Στέλιος Μαργέτης: Από το 2017 ο φορές μας διοργανώνει ανελειπώς το πιο επιτυχημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της ελληνικής αγοράς για την προετοιμασία στελεχών για την ανάληψη του ρόλου του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO), το DPO Executive.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα διάρκειας 24 ωρών, περιλαμβάνει τις ακόλουθες ενότητες:

Ανάλυση και κατανόηση των απαιτήσεων και των ενεργειών, που απορρέουν από τον νέο Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων και τον Ν 4624/2019 (ΦΕΚ Α΄ 137/29.8.2019).
Εισαγωγή στην Ασφάλεια Πληροφοριών.
Αξιολόγηση και λήψη των κατάλληλων μέτρων ασφάλειας για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.
Ο ρόλος του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO).
Σχεδιασμός και υλοποίηση των αναγκαίων πολιτικών.
Εκτίμηση αντίκτυπου σχετικά με την προστασία δεδομένων (Privacy Impact Assessment – PIA).
Δημιουργία ολοκληρωμένου σχεδίου για την αντιμετώπιση περιστατικών παραβίασης δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα (Incident Response Plan).
Δημιουργία και υλοποίηση του κατάλληλου πλάνου συμμόρφωσης με το νέο Κανονισμό.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλα τα στελέχη επιχειρήσεων που ήδη κατέχoυν ή ενδιαφέρονται να αναλάβουν τη θέση του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (DPO) σε οργανισμούς/επιχειρήσεις, σε συμβούλους επιχειρήσεων, σε ΙΤ Security Directors, IT Managers, CISO (Chief Information Security Officers), στελέχη νομικών και δικηγορικών γραφείων, αποφοίτους νομικών σχολών και αποφοίτους σχολών θετικών επιστημών που επιθυμούν να αναπτύξουν την καριέρα τους.

Επιπρόσθετα, να αναφέρουμε ότι η TÜV AUSTRIA HELLAS δίνει τη δυνατότητα, σε όσους επιθυμούν, να μετέχουν στις εξετάσεις του σχήματος πιστοποίησης επαγγελματικών προσόντων «DPO EXECUTIVE» που είναι το πρώτο διαπιστευμένο στην Ελλάδα, από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης (Ε.ΣΥ.Δ.), σύμφωνα με το Διεθνές πρότυπο ISO/IEC 17024. Όσοι επαγγελματίες πιστοποιηθούν αποδεικνύουν τεκμηριωμένα το αποδεκτό επίπεδο των προσόντων τους στην αγορά εργασίας και στους δυνητικούς εργοδότες τους.

Τέλος, η TÜV AUSTRIA Academy ανέπτυξε πολύ πρόσφατα δύο εξαιρετικά και καινοτόμα προγράμματα που αφορούν στην ασφαλή διαχείριση εγγράφων.

Το πρώτο είναι η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΡΑΠΕΖΟΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΕΥΡΩ, που αφορά στη διαδικασία με την οποία ο εκπαιδευόμενος αναγνωρίζει έγκυρα, γρήγορα και μέσω των αισθήσεών του εάν τα χαρτονομίσματα Ευρώ που διαχειρίζεται είναι γνήσια. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες τα κατάλληλα εφόδια και τις δεξιότητες για να βελτιώσουν την επαγγελματική τους εικόνα, να διασφαλίσουν την εκτέλεση των συναλλαγών τους, να διαφυλάξουν το κύρος της επιχείρησης, να ελαχιστοποιήσουν την ζημία της και να αποφύγουν οποιαδήποτε νομική εμπλοκή από την κυκλοφορία ύποπτων τραπεζογραμματίων. Το πρόγραμμα απευθύνεται στους εμπλεκόμενους σε φορείς, οι οποίοι διαχειρίζονται μετρητά. Ειδικότερα απευθύνεται σε ταμίες ιδιωτικών επιχειρήσεων ή άλλων οργανισμών αλλά και στο ευρύ κοινό.

Το δεύτερο πρόγραμμα είναι η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΓΓΡΑΦΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, που αφορά στη διαδικασία με την οποία ο εργαζόμενος αναγνωρίζει έγκυρα και με τις αισθήσεις του εάν τα έγγραφα ασφαλείας που διαχειρίζεται κατά την άσκηση των καθηκόντων του είναι γνήσια. Στόχος του εκπαιδευτικού προγράμματος είναι να αποκτήσουν οι συμμετέχοντες τα κατάλληλα εφόδια και τις δεξιότητες για να βελτιώσουν την επαγγελματική τους εικόνα, να διαφυλάξουν το κύρος της επιχείρησης, να ελαχιστοποιήσουν την ζημία αυτής, να προστατεύσουν τους πελάτες και να αποφύγουν οποιαδήποτε νομική εμπλοκή λόγω συναλλαγής με ύποπτα έγγραφα. Το πρόγραμμα αυτό απευθύνεται σε εργαζόμενους ιδιωτικών επιχειρήσεων ή άλλων οργανισμών, οι οποίοι δέχονται κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, έγγραφα ασφαλείας (Τράπεζες, ασφαλιστικές εταιρίες, ξενοδοχεία, δημόσιοι οργανισμοί κλπ). Οι εισηγητές των δύο εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, οι οποίοι είναι πλήρως εξειδικευμένοι στις συγκεκριμένες θεματολογίες.