3) Θα προσλαμβάνατε για δικηγόρο σας… ρομπότ;

Πώς θα σας φαινόταν αν ο επόμενος δικηγόρος σας δεν θα είναι άνθρωπος αλλά ρομπότ; Όσο κι αν φαίνεται μακρινό… ο δρόμος έχει ήδη ανοίξει!

Η λέξη-κλειδί είναι και σε αυτή την περίπτωση η τεχνητή νοημοσύνη. Χάρη σε αυτήν ένα ρομπότ θα μπορεί να σας υπερασπίζεται και να επιλύει ακόμα και σύνθετες υποθέσεις σας. Ο «πρώτος ρομποτικός δικηγόρος στον κόσμο» είναι ήδη εδώ!

Η αρχή έγινε…

Ο Τζόσουα Μπράουντερ, 24χρονος απόφοιτος του πανεπιστημίου του Στάνφορντ των ΗΠΑ δημιούργησε την καινοτόμο εφαρμογή DoNotPay που βασίζεται σε έναν αλγόριθμο συνομιλίας. Χρησιμοποιεί δηλαδή λέξεις-κλειδιά για να κατανοήσει το θέμα του κάθε χρήστη και όσο περισσότερο χρησιμοποιούν οι άνθρωποι το application τόσο πιο έξυπνο γίνεται! Ο αλγόριθμος μπορεί να αναλύσει γρήγορα μεγάλες ποσότητες δεδομένων. Ο Μπάουντερ πιστεύει πολύ στην ιδέα του και επισημαίνει ότι «οι κυβερνήσεις ξοδεύουν τεράστια ποσά σε υπαλλήλους για να διαβάσουν ενστάσεις σχετικά με κλήσεις για παράνομη στάθμευση. Το DoNotPay τις προωθεί με έναν ξεκάθαρο και ευανάγνωστο τρόπο. Όλοι μπορούν να βγουν κερδισμένοι από την εφαρμογή αυτή». Εκτός από τις κλήσεις η εφαρμογή βοηθάει τους χρήστες στη σύνταξη ενστάσεων και επιστολών για ασφαλιστικά ζητήματα, αιτήσεις χορήγησης τουριστικής βίζας, επιστολές παραπόνων προς επιχειρήσεις ή δημοτικές αρχές, αποζημίωση για ακυρώσεις προπληρωμένων διακοπών ή συνδρομών σε γυμναστήρια. Το DoNotPay καλύπτει μέχρι τώρα συνολικά 1.000 διαφορετικές κατηγορίες επίλυσης νομικών ζητημάτων.

Είναι όμως ένα τέτοιο application ικανό για… όλα;

«Η εφαρμογή αυτή θα μπορούσε να έχει χρησιμότητα σε διεκπεραιωτικές, διαδικαστικού χαρακτήρα, υποθέσεις αλλά σίγουρα δεν θα μπορούσε με τίποτα να υποκαταστήσει την προσωποποιημένη σχέση – επικοινωνία ανάμεσα σε πελάτη και δικηγόρο, η οποία είναι κομβικής σημασίας σε υποθέσεις όπως αυτές του ποινικού ή του οικογενειακού δικαίου» δήλωσε στο Say Yes to the Press o δικηγόρος Μάνος Ατζαράκης.

Της Βένιας Αντωνίου