3)H Aθήνα χτίζει… το νέο της πρόσωπο!

Η Αθήνα αλλάζει… Σταδιακά χτίζει μια εικόνα πιο σύγχρονη που την είχε -και την είχαμε- ανάγκη. Σε αυτό το πλαίσιο πολλά ιστορικά κτίρια που παρέμεναν για χρόνια αναξιοποίητα θα μεταμορφωθούν!

Πατησίων 61 και Σκαραμαγκά βρίσκεται το σπίτι της Μαρίας Κάλλας. Εκεί έζησε από το 1937 έως το 1945. Το 2018 ο ΕΦΚΑ μίσθωσε μακροχρόνια το ακίνητο στην αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την «Ακαδημία Λυρικής Τέχνης MariaCallas», η οποία δρομολογεί σειρά παρεμβάσεων. Τα σχέδια περιλαμβάνουν τη μετατροπή του κτιρίου σε χώρο παιδείας της λυρικής τέχνης.

Το κτίριο του Μινιόν, συνολικής επιφάνειας 21.000 τ.μ. επιτέλους θα αξιοποιηθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, το Μινιόν θα μετατραπεί σε κτίριο μικτής χρήσης, δηλαδή σε γραφεία, με εκμετάλλευση των εμπορικών χώρων και εστιατόρια.

Ο εμβληματικός Πύργος του Πειραιά, ύψους 84 μέτρων και δομημένης επιφάνειας της τάξεως των 34.623 τ.μ., έχει ήδη ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2023 υπολογίζεται ότι θα είναι το πιο πράσινο κτίριο της Ελλάδας!

Το κτίριο του ΙΝΤΕΑΛ που βρίσκεται στην Πανεπιστημίου 46, με συνολική επιφάνεια 10.247 τ.μ. κατασκευάστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα από τον Ερρίκο Σλήμαν. Πρόκειται να μεταμορφωθεί σε πολυτελές ξενοδοχείο. Επίσης, για το πρώην Δημόσιο Καπνεργοστασίο (Λένορμαν 218) θα καταρτιστεί αναλυτικός οδικός χάρτης ενεργειών προετοιμασίας, ωρίμανσης και διασφάλισης της χρηματοδότησης του έργου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Άλλα κτίρια που θα πάρουν νέα μορφή και θα δώσουν ζωή στην πόλη είναι το διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στη Σωκράτους 53 και Ζήνωνος, ο κινηματογράφος ΑΕΛΛΩ (Πατησίων 140), το κεντρικό κατάστημα της εμπορικής αλυσίδας Φωκάς στη Σταδίου και το νεοκλασικό διατηρητέο ακίνητο στη Φιλελλήνων 9 και Ξενοφώντος που αναμένεται να γίνει η νέα έδρα του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας.

 

Της Βένιας Αντωνίου