4)Tricoin… το νόμισμα των Τρικαλινών!

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Δήμος Τρικκαίων μας εκπλήσσει με τις πρωτοποριακές ιδέες του. Αυτή τη φορά μας εντυπωσιάζει με το Tricoin, το… τρικαλινό νόμισμα!

Ο Δήμος Τρικκαίων επιδιώκει τη «συμμετοχή» της τεχνολογίας στα κοινά, δεδομένου ότι τη βλέπει ως εργαλείο που θα συμβάλλει στην  επανάκτηση της εμπιστοσύνης των πολιτών στις υπηρεσίες. Υπό αυτό το πρίσμα υπέβαλε την πρότασή του για τις Smart Cities στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 πρόταση που περιλαμβάνει και την «έκδοση» του νέου νομίσματος του Δήμου. Το Στρατηγικό Πλάνο Ανάπτυξης Πόλης του Δήμου Τρικκαίων, όπως ονομάζεται, έχει τον διακριτικό τίτλο Restart mAI city που σημαίνει Επανεκκινώ την πόλη μου, ως λογοπαίγνιο των λέξεων My και mAI, όπου AI σημαίνει Artificial Intelligent (Τεχνητή Νοημοσύνη). Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Τρικκαίων Δημήτρη Παπαστεργίου, βασικός στόχος του Δήμου με το Στρατηγικό Πλάνο είναι «να μειώσουν το κενό ανάμεσα σε πολίτες και πόλεις και, μέσω αυτών, οι πολίτες να νιώσουν πως ζουν σε πόλεις που τους σκέφτονται, νοιάζονται για αυτούς, προνοούν, προλαμβάνουν, αναλαμβάνονται και αλληλεπιδρούν». Όπως χαρακτηριστικά λέει «έξυπνες πόλεις είναι οι πόλεις που σκέφτονται τους πολίτες, το περιβάλλον, το μέλλον».

Πώς θα λειτουργεί το Tricoin

Ουσιαστικά το Tricoin θα δίνει πιστωτικές μονάδες σε πολίτες που συμμετέχουν σε δράσεις σχετικές με στόχους του Δήμου (π.χ. για προγραμματισμό αποκομιδής ογκωδών αντικειμένων). Στη συνέχεια οι μονάδες αυτές θα είναι ανταλλάξιμες για αγορά υπηρεσιών που υλοποιούνται στον Δήμο όπως είναι η ελεγχόμενη στάθμευση και τα εισιτήρια εκδηλώσεων.

Πρωτοτυπίας συνέχεια…

Το Στρατηγικό Πλάνο χωρίζεται σε 10 επί μέρους δράσεις, με πρωτότυπες ονομασίες:
e-Ξύπνα!
Δράσεις που αφορούν στην Κινητικότητα
e-Γειά!
Δράσεις που αφορούν σε Υγεία – Κοινωνική μέριμνα
Wat-Τώρα!
Δράσεις που αφορούν στην Ενέργεια
CXII (*112)
Δράσεις που αφορούν στην Πολιτική Προστασία
GI(s) και Υδωρ
Δράσεις που αφορούν στους Υδάτινους Πόρους
scoopi-DO
Δράσεις που αφορούν στη Διαχείριση Απορριμμάτων
geo-360
Δράσεις που αφορούν στην Οικονομική Ανάπτυξη
Μαζί!
Δράσεις που αφορούν στη Συμμετοχικότητα
MAN’s World
Δράσεις που αφορούν στη Συνδεσιμότητα
Data TA TA!
Δράσεις που αφορούν στις Οριζόντιες Δράσεις.

Της Βένιας Αντωνίου