3 και 4). Θα σώσουμε το νερό;

Θα υπάρχει καθαρό νερό για όλους μέχρι το 2030; Σήμερα είναι η Παγκόσμια Ημέρα Νερού που αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση για τα 2,2 δισεκατομμύρια ανθρώπων που ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές νερό, ενώ στόχος είναι να υπάρχει καθαρό νερό για όλους μέχρι το 2030…

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ότι το πιο βασικό αγαθό, το νερό, δεν είναι δεδομένο για όλους; Ευθύνη όλων μας είναι να μην το καταναλώνουμε άσκοπα και να φροντίζουμε – εκτός από την εξοικονόμηση – να αντιμετωπίζουμε εγκαίρως κάθε διαρροή που εντοπίζουμε στον χώρο μας. Επιπλέον, μπορούμε να επιλέγουμε προϊόντα που έχουν χαμηλή κατανάλωση νερού.

Κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα νερού έχει μια διαφορετική θεματική για να ρίχνεται φως σε διαφορετικά ζητήματα που συνδέονται με το νερό. Φέτος, στο επίκεντρο του εορτασμού είναι τα υπόγεια ύδατα και το πόσο σημαντικά είναι για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων και την παραγωγή νερού.

Τι είναι τα υπόγεια ύδατα

Τα υπόγεια ύδατα αποτελούν το σύνολο των υδάτων που βρίσκονται κάτω από την επιφάνεια του εδάφους στη ζώνη κορεσμού και σε άμεση επαφή με το έδαφος ή το υπέδαφος. Τα υπόγεια ύδατα είναι ένας κρυμμένος θησαυρός απαραίτητος για τη ζωή μας, καθώς παρέχουν το ήμισυ του συνόλου του πόσιμου νερού, περισσότερο από 40% του νερού άρδευσης και το 1/3 της παγκόσμιας ανάγκης του βιομηχανικού τομέα σε νερό.  Γι’ αυτό θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τη βιώσιμη διαχείριση αυτού του πόρου, που απειλείται από τις γεωτρήσεις και την αλλαγή του κλίματος. Τα υπόγεια νερά θεωρούνται ως τα πιο ασφαλή σχετικά νερά, δεδομένου ότι γενικά είναι προστατευμένα από την επιφανειακή ρύπανση και αποτελούν στρατηγικό απόθεμα και πόρο. Τα Σχέδια Διαχείρισης Λεκανών Απορροής (ΣΔΛΑΠ) που εφαρμόζονται στη χώρα μας διασφαλίζουν την προστασία των υπόγειων νερών αλλά και τη βιώσιμη χρήση τους.

Υπόγεια νερά – Κάνοντας το αόρατο ορατό

Παρόλο που τα υπόγεια νερά είναι ένας αόρατος φυσικός θησαυρός για τα οικοσυστήματα, τη γεωργία και τη βιομηχανία, δεν λαμβάνεται όσο θα έπρεπε υπόψη στη διαμόρφωση και εφαρμογή των διαφόρων πολιτικών. Η κλιματική αλλαγή έχει επιπτώσεις και στα υπόγεια νερά. Ειδικότερα, εξαιτίας της ξηρασίας δεν ανανεώνονται με τους ρυθμούς που απαιτούνται ώστε να μην εξαντληθούν.

Στην Ελλάδα οι Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης-Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.) που παρέχουν ασφαλές και υγιεινό νερό σε 5 εκ. πολίτες χρησιμοποιούν κυρίως τα υπόγεια νερά για την υδροδότηση των καταναλωτών. Όμως, επειδή η άντληση των υπόγειων νερών είναι ενεργειακά απαιτητική και πολύ κοστοβόρα, λαμβάνοντας υπόψη και την ενεργειακή κρίση, θα πρέπει να αξιοποιούνται όσο είναι δυνατό και τα επιφανειακά για να μειωθεί η εξάρτηση από τα υπόγεια νερά και για οικονομικούς λόγους, επειδή είναι ενεργειακά ασύμφορη αλλά και για να διαφυλαχθεί ο πολύτιμος αυτός περιβαλλοντικός πόρος.

 

info

Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού καθιερώθηκε στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ σχετικά με το Περιβάλλον και την ανάπτυξη, που πραγματοποιήθηκε στη Βραζιλία το 1992 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 22 Μαρτίου.

Η ΕΥΑΘ (Ένωση Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης) υποστηρίζει ημερίδα του ΑΠΘ με τίτλο «Τεχνικές και εργαλεία για τον καθορισμό ζωνών προστασίας έργων υδροληψίας πηγαίων και υπόγειων υδάτων», που θα διεξαχθεί στην Κύπρο, 21-22 Μαρτίου, στο πλαίσιο του 12ου Διεθνούς Υδρογεωλογικού Συνεδρίου Ελλάδος, υπό την αιγίδα του Τμήματος Γεωλογίας του ΑΠΘ. Οι ζώνες προστασίας των υδρογεωτρήσεων αποτελούν σημαντικό εργαλείο πρόληψης της ρύπανσης των υπόγειων αποθεμάτων μας σε νερό. Η οριοθέτησή τους προϋποθέτει σύγχρονα εργαλεία και τεχνικές κι αξιοποιεί πλήθος δεδομένων. Τα σταντ στην Αγίας Σοφίας και στην Αριστοτέλους θα στηθούν την Τρίτη, από τις 10 π.μ. έως τις 2 μ.μ.

Της Βένιας Αντωνίου