Το σεξουαλικό αποτύπωμα & ο τρόπος που επιλέγουμε συντρόφους

Το έχουμε ακούσει πολλές φορές: Οι άνδρες διαλέγουν συντρόφους που μοιάζουν στη μαμά τους και οι γυναίκες αντίστοιχα στον μπαμπά τους. Ισχύει ή είναι μύθος;

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στη Φιλανδία με επικεφαλής την Urszula Marcinkowska, Δρ Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Turku, “ενώ οι σύντροφοι των γυναικών δεν μοιάζουν σε τίποτα με τους μπαμπάδες τους, οι άνδρες είναι περισσότερο πιθανό να καταλήξουν με γυναίκες που μοιάζουν πάρα πολύ με τις μητέρες τους. Και αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό! Η εξέλιξη και η φυσική επιλογή έχουν προγραμματίσει τους ανθρώπους να αναζητούν συντρόφους, οι οποίοι προέρχονται από το ίδιο “είδος”. Και από τη στιγμή που η πρώτη και στενότερη επαφή των αντρών είναι η μητέρα τους, γίνεται το πρότυπο στην αναζήτησή τους”.

Τι είναι το “σεξουαλικό αποτύπωμα”

Η εξελικτική δαρβινική θεωρία της φυσικής επιλογής μας λέει ότι οι άνδρες είναι βιολογικά προγραμματισμένοι να αναζητούν συντρόφους που διαθέτουν τα δικά τους ποιοτικά χαρακτηριστικά. Τι σημαίνει αυτό; Όσο περισσότερο μοιάζει μία γυναίκα στη μητέρα ενός άνδρα, τόσο πιο πολύ πλησιάζει το πρότυπο ομορφιάς και προσωπικότητας που εκείνος επιθυμεί να διαιωνίσει. Οι ειδικοί στον χώρο της εξελικτικής ψυχολογίας έχουν αποδώσει στο συγκεκριμένο γνώρισμα τον όρο”σεξουαλικό αποτύπωμα”. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι η ποιότητα της σχέσης που έχει κάποιος με τη μητέρα του μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο που θα αντιμετωπίζει τις γυναίκες στην πορεία της ζωής του.

Ήξερες ότι…

Πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον ιστότοπο γνωριμιών eHarmony, διαπίστωσε ότι το 64% των ανδρών προτιμούν γυναίκες με τα ίδια χαρακτηριστικά προσωπικότητας με τις μαμάδες τους.

Ποιο χαρακτηριστικό του άνδρα είναι εχθρός της σεξ

Πρόσφατη έρευνα αποκάλυψε ότι οι άνδρες που είναι τεμπέληδες κάνουν λιγότερο σεξ, επειδή αυτό το χαρακτηριστικό τους “σβήνει” τη σεξουαλική επιθυμία των γυναικών.

Ειδικοί στην Αυστραλία και τον Καναδά έθεσαν ερωτήματα σε περισσότερες από 1.000 γυναίκες που είχαν σχέσεις με άνδρες σχετικά με το πώς έβλεπαν τον σύντροφό τους. Τα ζευγάρια προέρχονταν από όλο τον κόσμο και είχαν παιδιά κάτω των 12 ετών.

Οι ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης και το Πανεπιστήμιο Κουίνς του Οντάριο ζήτησαν από τις γυναίκες να βαθμολογήσουν πόσο συμφωνούν με φράσεις όπως: «Μερικές φορές νιώθω ότι ο σύντροφός μου είναι σαν ένα ακόμη παιδί που πρέπει να φροντίζω» ή «Είναι πολύ δύσκολο να διδάξεις στα μέλη της οικογένειας τις απαραίτητες δεξιότητες για να κάνουν σωστά τις δουλειές, επομένως προτιμώ να τις κάνω μόνη μου». Οι γυναίκες ρωτήθηκαν επίσης για το πώς μοιράζονταν οι δουλειές στο σπίτι.

Ακόμα, οι γυναίκες ρωτήθηκαν πόσο επιθυμούσαν σεξουαλικά τον σύντροφό τους. Εκείνες που είναι υπεύθυνες για τις περισσότερες δουλειές του σπιτιού ήταν πολύ πιθανό να θεωρήσουν τον σύντροφό τους ως εξαρτώμενο, όπως διαπιστώθηκε. Το να βλέπουν τον σύντροφό τους έτσι, συνδέθηκε με μικρότερη σεξουαλική επιθυμία για τις ίδιες.

Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι όταν ένας άνδρας συμπεριφέρεται σαν παιδί δεν έλκει σεξουαλικά τη σύντροφό του. Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Archives of Sexual Behavior.