Διατροφικοί και προπονητικοί μύθοι made in gym!

Γυμναστήριο:Κανονικά ορίζεται ως ένας χώρος γυμναστικής και κοινωνικοποίησης!
Δυστυχώς στην πράξη, είναι ένας χώρος διάδοσης πολλών λανθασμένων αντιλήψεων γύρω απο τη διατροφή και την προπόνηση… Ας δούμε τους πιο διαδεδομένους γυμναστηριακούς μύθους…

Διατροφή

Για να φτιάξεις σώμα πρέπει να πάρεις συμπληρώματα διατροφής

Το λέει και η λέξη: Συμπλήρωμα διατροφής, με άλλα λόγια αν η διατροφή σου καλύπτει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός σου, δεν χρειάζεται να πάρεις κανένα συμπλήρωμα διατροφής…

Για να χτίσεις μυς πρέπει να πάρεις μεγάλη ποσότητα πρωτεΐνης

Σίγουρα η πρωτεΐνη στη διατροφή σου θα σε βοηθήσει να χτίσεις μυς, από την άλλη δεν είναι ανάγκη να λαμβάνεις υπερβολικές ποσότητες πρωτεΐνης! 1,2-2 gr ανα κιλό σωματικού βάρους είναι η ποσότητα που χρειάζεται το σώμα σου προκειμένου να χτίσει μυικό ιστό…

Θα πρέπει να καταναλώνεις μεγάλο αριθμό θερμίδων

Οι έξτρα θερμίδες από όπου και αν προέρχονται, δεν μπορούν να μετατραπούν σε μυς! Το αποτέλεσμα θα είναι να αυξηθεί το βάρος σου και κατά συνέπεια το λίπος σου, καθώς και το αίσθημα φουσκώματος και δυσπεψίας…

Προπόνηση

Για να δεις διαφορά στο σώμα σου, θα πρέπει να προπονείσαι με τις ώρες

Το μόνο που θα καταφέρεις είναι να καταπονήσεις σε μεγάλο βαθμό το σώμα σου και να πολλαπλασιάσεις τις πιθανότητες τραυματισμών… Μην χαζεύεις μεταξύ των σετ, τήρησε τα διαλείμματα των προπονήσεών σου και δες το σώμα σου να αλλάζει μέσα σε 45΄- 60′.

Χρειάζεσαι πολλά σετ ανα προπόνηση

Δεν είναι ανάγκη να κάνεις 100 σετ σε κάθε προπόνηση! Συνήθως 12-15 σετ (ανά προπόνηση) είναι αρκετά για τις μεγάλες μυικές ομάδες (Πλάτη – Πόδια – Στήθος) και 9-12 για τις μικρές (Δικέφαλοι – Τρικέφαλοι – Ώμοι).

Μόνο τα πολλά κιλά χτίζουν μυς

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι περισσότεροι ασκούμενοι στο γυμναστήριο: Θυσιάζουν τη σωστή τεχνική της άσκησης προκειμένου να σηκώσουν περισσότερα κιλά! Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα: Μειωμένο εύρος κίνησης και περισσότερους τραυματισμούς… Προτίμησε ελαφρύτερα κιλά προκειμένου να έχεις καλύτερη τεχνική και κατά συνέπεια πλήρες εύρος
κίνησης! Ωστόσο μην ξεχνάς ότι οι 2 τελευταίες επαναλήψεις θα πρέπει να σε ζορίζουν αρκετά, αν θες να έχεις τα μέγιστα οφέλη…

Η αερόβια άσκηση καίει τους μυς

Φυσικά και δεν ισχύει κάτι τέτοιο, εκτός και αν κάνεις αερόβια με τις ώρες… Η αερόβια προπόνηση πρέπει oπωσδήποτε να περιλαμβάνεται στην προπονητική σου ρουτίνα, καθώς ωφελεί το καρδιοαναπνευστικό σύστημα και συμβάλλει γενικότερα σε μια καλύτερη υγεία…
Το ότι κάποιος είναι γυμνασμένος δεν σημαίνει οτι γνωρίζει τις ανάγκες του δικού σου σώματος… Αν θες να γνωρίσεις (σωστά) τις ανάγκες του δικού σου σώματος, εμπιστέψου τους επαγγελματίες της άσκησης (γυμναστές) και της διατροφής (διατροφολόγους)…