Mήπως έχετε οικολογικό άγχος;

Ένας νέος όρος μπήκε στη ζωή μας και αφορά το άγχος που έχουν όλο και περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον πλανήτη εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεών της.

Ο κόσμος πλέον εκφράζει -ή και όχι- τα έντονα αρνητικά του συναισθήματα, όπως είναι η οργή και ο φόβος για τον πλανήτη μας που απειλείται. Ο Άντριου Μπράιαντ είναι κοινωνικός λειτουργός και ψυχοθεραπευτής που ειδικεύεται στο άγχος, τον φόβο και την αβεβαιότητα που επιφέρει η παγκόσμια θέρμανση.

Αναλύοντας το οικολογικό άγχος
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι θέλουν πλέον να μιλήσουν σε κάποιον ειδικό για το άγχος τους σχετικά με την πορεία του πλανήτη μας. Νιώθουν απογοήτευση, απελπισία αλλά και ενοχές… Ο Μπράιαντ δημιούργησε έναν δικτυακό τόπο, το Climate and Mind όπου ψυχοθεραπευτές και μη από κάθε γωνιά του πλανήτη στέλνουν μηνύματα και στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας νέος κλάδος, αυτός της κλιματικής ψυχολογίας.

Ψυχολογική πάθηση συστημικής αβεβαιότητας
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Yale Journal of Biology and Medicine, η ανθρωπότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με «μια ψυχολογική πάθηση συστημικής αβεβαιότητας», στην οποία «δύσκολα συναισθήματα προκύπτουν όχι μόνο από την εμπειρία της ίδιας της οικολογικής απώλειας». Επιπλέον, σε δημοσκόπηση που πραγματοποίησαν το 2022 τα πανεπιστήμια Γέιλ και Τζορτζ Μέισον, η πλειονότητα των Αμερικανών εξέφρασε την ανησυχία της για το παγκόσμιο κλίμα.

Ποιος ο ρόλος των ψυχοθεραπευτών
Οι ψυχοθεραπευτές με βάση τα νέα δεδομένα πρέπει να παρέχουν σε όσους το έχουν ανάγκη τα ψυχολογικά εργαλεία προκειμένου να αναγνωρίζουν αλλά και να εξερευνούν τα περιβαλλοντικά άγχη τους. Δηλαδή, να καταφέρουν να μην κρύβουν τους φόβους τους ακόμα και από τον εαυτό τους αλλά να προσπαθούν να τους “διαβάσουν”. Είναι σημαντικό επίσης να καταφέρουν να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους, όπως τον θυμό και το άγχος τους που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Το “μαζί” πάντα βοηθάει
Πώς μπορεί να νιώσει καλύτερα κάποιος, διώχνοντας το βάρος του άγχους; Πέρα από τους ειδικούς μπορεί να βρει κανείς βοήθεια και σε ομάδες ανθρώπων αλλά και οργανώσεις όπου πολλοί άνθρωποι μοιράζονται τις σκέψεις, τους προβληματισμούς, τα συναισθήματα και τις ιδέες τους για θέματα που τους απασχολούν σχετικά με το περιβάλλον. Όταν οι άνθρωποι νιώθουν πως δεν είναι μόνοι και πως μπορούν να μοιραστούν ό,τι τους απασχολεί με άλλους ανθρώπους – και φυσικά όταν έχουν έναν κοινό σκοπό, η ζωή τους γίνεται καλύτερη.