6)National Cherry Day

Βρισκόμαστε στην εποχή των κερασιών και μάλιστα σήμερα είναι η μέρα τους!

Οι πρόγονοί μας και οι πρόγονοι των προγόνων όλων των προγόνων μας έτρωγαν κεράσια! Οι αρχαιολόγοι έχουν ανακαλύψει απολιθωμένα κεράσια σε προϊστορικές σπηλιές σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Επομένως οι άνθρωποι τρώνε  κεράσια από την Παλαιολιθική εποχή! Το 300 π.Χ. στο βιβλίο του «Περὶ φυτῶν ἱστορία» υπάρχει η πρώτη επίσημη αναφορά στα κεράσια.

Στη συνέχεια, τα κεράσια έγιναν διάσημα στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία χάρη στην ιδιαίτερη προτίμηση που έδειχναν στο συγκεκριμένο φρούτο οι Ρωμαίοι στρατιώτες. Λέγεται μάλιστα ότι ήταν μέρος του καθημερινής τους διατροφής.

Από που… κατάγονται 

Η κερασιά έχει καταγωγή από την Κερασούντα της Μικράς Ασίας. Το όνομά της προέρχεται από τη λέξη «κεραία» και οφείλεται στο σχήμα των κλαδιών του δέντρου. Τα κεράσια διαδόθηκαν στην Ευρώπη μέσω εμπορικών συναλλαγών, ενώ στη χώρα μας λέγεται ότι έφτασαν μέσω… αποδημητικών πουλιών τα οποία σκόρπιζαν παντού κουκούτσια!

Κεράσι, το ιερό φρούτο

Στην Ιαπωνία το κεράσι θεωρείται ιερό φρούτο. Προσφέρεται μάλιστα ως δώρο σε άλλους λαούς για να επισφραγίσει τη φιλία τους! Χαρακτηριστικό είναι ότι η λαβή των σπαθιών των σαμουράι ήταν στολισμένη με κεράσια για να συμβολίζουν την μαχητικότητα και την ανδρεία τους.

 

Ήξερες ότι…

Τα κεράσια περιέχουν μελατονίνη, μια ουσία που συμβάλλει στη βελτίωση του ύπνου.

 

 

 

Smoothie με σπανάκι και κεράσια!

Γιορτάστε μαζί την Cherry Day με την Fresh spinach day απολαμβάνοντας ένα smoothie με κεράσια και σπανάκι που είναι αντιφλεγμονώδες και θρεπτικό.

Θα χρειαστείτε:

-1 φλιτζάνι κεράσια

-1,5 φλιτζάνι σπανάκι (baby)

-1 φλιτζάνι κεφίρ

Πώς γίνεται:

Βάζετε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα χτυπάτε καλά. Βάζετε στη συνέχεια το μίγμα σε ποτήρι και προσθέτετε πάγο (ή/και) λίγο νερό, ανάλογα με το πόσο παχύρευστο επιθυμείτε να είναι το smoothie σας.

 

Της Βένιας Αντωνίου