Εκδήλωση-αφιέρωμα στην Μεσσήνη για τον αρχαιολόγο Πέτρο Θέμελη υπό την αιγίδα του ΕΟΤ

Στη μνήμη του καθηγητή αρχαιολογίας Πέτρου Θέμελη (1936-2023), που με το πολυετές ερευνητικό και ανασκαφικό έργο του ανέδειξε τον μοναδικό χώρο της Αρχαίας Μεσσήνης, αφήνοντας ανεξίτηλο στίγμα στην πολιτιστική κληρονομιά της χώρας, είναι αφιερωμένη ειδική εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος Μεσσήνης και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας στο αρχαίο θέατρο της περιοχής το προσεχές Σάββατο 3 Αυγούστου.

Η εκδήλωση-αφιέρωμα με τίτλο «…κ’ εδώ η καρδιά σου η διψασμένη να χτυπάει κάτου απ’ την πέτρα» (Γιάννης Ρίτσος), θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του ΕΟΤ, καθώς αποτελεί δράση με διεθνή ακτινοβολία, που προωθεί σημαντικά τον πολιτιστικό τουρισμό στην περιοχή.

Η εκδήλωση θα αποτελείται από δυο ενότητες. Στην πρώτη με τίτλο «Περί ανασκαφής έρωτος και φιλοσοφίας – Σπαράγματα» ο ηθοποιός Γρηγόρης Βαλτινός θα παρουσιάσει αποσπάσματα από κείμενα και συνεντεύξεις του Π. Θέμελη, τα οποία φωτίζουν τόσο την προσωπικότητα όσο και την αγάπη του για την Μεσσήνη, που την έβγαλε ουσιαστικά από το χώμα δίνοντάς της ζωή και την ανέδειξε ως τη μεγαλύτερη και καλύτερα διατηρημένη αρχαία πόλη στην Ελλάδα.

Η δεύτερη περιλαμβάνει το, βραβευμένο στα Global Music Awards 2023, συμφωνικό έργο της συνθέτριας Πηγής Λυκούδη «Η δίψα στο Μυστρά» σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου, ενορχήστρωση του Γιάννη Γκίκα, ερμηνεία του βαρύτονου Σπύρου Κλείσσα και απαγγελία του Γρηγόρη Βαλτινού.