Η Σοφία Καζαντζιάν και ο Μάριος Ιορδάνου έγραψαν τους “Μαύρους Πίνακες”, που έρχονται στο Star

H νέα αστυνομική σειρά μυστηρίου του Star “Μαύροι Πίνακες”, μια μεγάλη παραγωγή με ατμοσφαιρικά γυρίσματα, έρχεται από τον Οκτώβριο και υπόσχεται να μας καθηλώσει. Ο δημιουργοί της, οι σεναριογράφοι και ηθοποιοί Σοφία Καζαντζιάν και Μάριος Ιορδάνου, ζευγάρι στη ζωή και τη δουλειά, μας αποκαλύπτουν τα μυστικά της.

Τι θα δούμε στους «Μαύρους Πίνακες» στο Star; Είναι εμπνευσμένοι από πραγματικά γεγονότα;

Σοφία: Οι “Μαύροι Πίνακες” είναι ένα θρίλερ μυστηρίου, που συνδυάζει τέχνη και έγκλημα. Ένας ευφυής δολοφόνος, που στήνει τις σκηνές των εγκλημάτων του με στοιχεία από τους “Μαύρους πίνακες” του Φρανσίσκο Γκόγια, γίνεται η αφορμή να βγουν στην επιφάνεια όλα τα σκοτεινά μυστικά της τοπικής κοινωνίας. Όλοι είναι ύποπτοι και ο χρόνος τρέχει, ενώ ο δολοφόνος δεν σκοπεύει να σταματήσει. Η ιστορία δεν βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, αλλά από την άλλη κάθε ιστορία που δημιουργείται παίρνει αφορμή από αυτόν τον κόσμο και μιλάει για αυτόν.

Ποιες είναι οι δυσκολίες ενός αστυνομικού θρίλερ;

Μάριος: Οι δυσκολίες υπάρχουν μόνο, όταν τις ορθώνει ο νους μας. Το ίδιο που ισχύει για τη ζωή, ισχύει και για το σενάριο και για κάθε πνευματική ή μη εργασία. Όταν ξέρεις τι θέλεις να πεις, το είδος που θα ντύσει το βασικό σου “θέλω”, έρχεται αυτονόητα η έμπνευση. Για εμάς, το είδος του θρίλερ είναι η ιδανική αφορμή να μιλήσουμε γι’ αυτά που θέλουμε. Ο τρόπος που πλέκεται και λύνεται το νήμα, αλλά και ο τρόπος που μία ακραία κατάσταση αποκαλύπτει την πραγματική ταυτότητα των ανθρώπων, λειτουργεί ιδανικά στη μορφή ενός θρίλερ μυστηρίου. Οι “Μαύροι πίνακες” είναι μία σειρά γεμάτη ανατροπές, με έναν ανατριχιαστικό δολοφόνο που αποτυπώνει στα θύματά του το σκοτάδι των έργων του Γκόγια.

Σοφία: Και αυτό το σκοτάδι γίνεται αφορμή, για να βγουν στο φως όσα κρύβονται πίσω από τα προσωπεία και για να έρθουν οι ήρωές μας αντιμέτωποι με τους δικούς τους δαίμονες.

Πώς καταφέρνετε και γράφετε μαζί;

Μάριος: Δεν ξέρω πώς θα καταφέρναμε να μην γράφουμε μαζί.

Σοφία: Έχουμε κοινή αντίληψη για τη ζωή και τον κόσμο. Οι ιστορίες μας πηγάζουν από την αντίληψη αυτή. Όταν γεννιέται μία ιδέα, τη δομούμε ολόκληρη στο μυαλό μας και μετά πάμε και της δίνουμε τη γραπτή της μορφή.

Φέτος όμως θα επαναλάβετε στο Θέατρο Αργώ και το «Στρίψιμο της Βίδας Reloaded», που ήταν και υποψήφιο στην κατηγορία διεθνούς ρεπερτορίου για βραβείο «Κάρολος Κουν» και «Ένωσης Κριτικών Θεάτρου». Τι σας τράβηξε στο συγκεκριμένο έργο, πόσο κοντά είναι στο πρωτότυπο κείμενο του Χένρι Τζέιμς; 

Μάριος: Ο Χένρι Τζέιμς και το συγκεκριμένο έργο είναι ο “πατέρας” των θρίλερ. Η παράσταση εμπνέεται από την αρχική ιστορία και την ατμόσφαιρα του έργου, αλλά φεύγει εντελώς από αυτό και γεννιέται από την αρχή. Ο τίτλος διατηρήθηκε με την προσθήκη της λέξης reloaded ως φόρος τιμής στον Χένρι Τζέιμς.

Σοφία: Δεν πρόκειται για διασκευή, αλλά για ένα νέο θεατρικό έργο, μία διαφορετική ιστορία, που εισχωρεί στη σκοτεινή ανθρώπινη φύση και την αποκαλύπτει με έναν τρόπο, που ξεπερνά τα θεατρικά στεγανά. Η ιστορία ακολουθεί μία γκουβερνάντα, που βρίσκεται εγκλωβισμένη σε έναν πύργο με μία οικογένεια, στην οποία αρέσουν τα “παράξενα παιχνίδια”. Τα υπόλοιπα επί σκηνής.

Θα υπάρχουν αλλαγές τη φετινή σεζόν στην παράσταση; Τι σημαίνει για έναν ηθοποιό να παίζει επί τρεις χρονιές την ίδια παράσταση;

Μάριος: Κάθε ημέρα παράστασης έχει μικροαλλαγές ή και μεγάλες. Οι παραστάσεις είναι ζωντανός οργανισμός. Ειδικά αυτή που έχει και στοιχεία διάδρασης με το κοινό, δεν θα μπορούσε να μην είναι διαφορετική κάθε βράδυ. Εμείς οι ίδιοι προσπαθούμε κάθε μέρα να εξελισσόμαστε, να μηδενίζουμε το κοντέρ και να ζούμε σαν να είναι η τελευταία μας μέρα. Έτσι γίνεται και με την παράσταση. Κάθε βράδυ μηδενίζουμε το κοντέρ και παίζουμε σαν να είναι η τελευταία φορά.

Σοφία: Ο Μάριος, που τη σκηνοθετεί, δεν σταματά να αντλεί έμπνευση από το έργο και τους ηθοποιούς. Μπορεί να σκεφτεί και να συζητήσει κάτι με τον θίασο ακόμα και λίγο πριν την παράσταση. Εγώ πριν μπω στη σκηνή, σκέφτομαι τι με περιμένει σήμερα και τι περιμένει το κοινό. Τον ρόλο της γκουβερνάντας θα μπορούσα να τον ερμηνεύω μία ζωή. Είναι ό,τι πιο απαιτητικό έχω κάνει μέχρι σήμερα ψυχικά και σωματικά.

Έχετε μια προτίμηση στα θρίλερ. Τι σας γοητεύει στο συγκεκριμένο είδος;

Σοφία: Προσωπικά, αγαπώ όλα τα είδη. Το ίδιο και ο Μάριος. Το θρίλερ, όμως, δίνει την ευκαιρία να εστιάσεις στην ανθρώπινη ψυχή υπό ακραίες συνθήκες. Τότε που δεν υπάρχει ο έλεγχος και οι μάσκες βαραίνουν και πέφτουν.

Τι άλλο ετοιμάζετε για το μέλλον;

Σοφία: Είμαστε ήδη στη διαδικασία προπαραγωγής του επόμενου σεναρίου μας, που θα είναι μία μεγάλου μήκους ταινία, ένα comedy thriller και αναμένεται να βγει στις αίθουσες το ’25. Παράλληλα, είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις για μία τηλεοπτική δουλειά που αγαπάμε πολύ και έχουμε ολοκληρώσει τη συγγραφή της επόμενης θεατρικής μας δουλειάς.