3)Η Σοφία Μπεκατώρου μίλησε στο Forum των Δελφών για το ελληνικό #metoo

Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, παρακολουθήσαμε την  Ολυμπιονίκη ιστιοπλόο Σοφία Μπεκατώρου και τη διευθύντρια πολιτισμού του Ιδρύματος Ωνάση, Αφροδίτη Παναγιωτάκου, σε μια συζήτηση για το ελληνικό κίνημα #metoo. 

 «Ο πόνος που βιώνει ένα θύμα μένει ανεξίτηλος στην ψυχή, δεν ξεπερνιέται ποτέ”

“Απλά μαθαίνεις να ζεις με αυτό και μαθαίνεις να το διαχειρίζεσαι καλύτερα. Χρειάζεται πάρα πολύς χρόνος για να κερδίσεις τον αυτοσεβασμό σου και κανένα κέρδος δεν μπορεί να σου δώσει το κίνητρο να βγεις να κατηγορήσεις έναν άλλο άνθρωπο γι΄ αυτό το πράγμα», ανέφερε η Σοφία Μπεκατώρου. Η κα. Παναγιωτάκου τόνισε ότι το ελληνικό κίνημα #metoo είναι κίνημα δικαίωσης, όχι πράξη εκδίκησης. 

Στη συνέχεια, η Σοφία Μπεκατώρου ανέφερε ότι «πρέπει να σταματήσουμε να καλλωπίζουμε το πρόβλημα, να αποσιωπούμε την αλήθεια, να εκφράζουμε με λέξεις αυτό που συμβαίνει. Θέλω να μιλήσω σε αυτούς που δεν με πιστεύουν. Εγώ είμαι αθλήτρια, δεν ζητάω τη δημοσιότητα. Ο πόνος ενός θύματος μένει ανεξίτηλος. Δούλεψα σκληρά για τους στόχους μου και όταν έγινε κατάχρηση εξουσίας ένιωσα το όνειρό μου να γκρεμίζεται.»

Στη συζήτηση επισημάνθηκε η σημασία της σωστής διαπαιδαγώγησης καθώς και τη σημασία του να ξεπεράσουμε τα στερεότυπα: «Με την παιδεία νομίζω ότι τουλάχιστον οι επόμενες γενιές δεν θα βιώσουν αυτό που εμείς τώρα μοχθούμε για να αλλάξουμε και που οι προηγούμενοι από εμάς θεωρούσαν μια κανονικότητα. Αν μιλήσουμε για τη γενιά πριν από εμάς, δεν έβλεπαν κάτι μεμπτό σε όλα αυτά που συζητάμε, γιατί το σώμα δεν ήταν δικό τους, ήταν πώς μας βλέπουν οι άλλοι. Αν εμείς, αν εσείς αύριο αντιμετωπίσετε έστω και λίγο με διαφορετικό τρόπο τα στερεότυπα της κακοποίησης μπορούμε να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή. Αυτό θέλουμε. Μια μικρή αλλαγή μέσα στον εαυτό και την οικογένεια μας. Και αυτό θα φέρει μια μεγάλη αλλαγή στην κοινωνία».

Το κίνημα metoo στην Ελλάδα

Το κίνημα metoo στην Ελλάδα ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2021, με αφορμή την καταγγελία της Σοφίας Μπεκατώρου ότι δέχτηκε σεξουαλική παρενόχληση από παράγοντα της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας. Ακολούθησε μαζικό κύμα καταγγελιών από γυναίκες του αθλητικού και του καλλιτεχνικού χώρου. Μεταξύ των γυναικών που κατήγγειλαν άσκηση σωματικής και σεξουαλικής βίας ήταν οι: Ζέτα Δούκα,  Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Λένα Δροσάκη, Κατερίνα Παπουτσάκη, Κατερίνα Λέχου και Ευδοκία Ρουμελιώτη. Πολλά από τα περιστατικά που καταγγέλθηκαν έχουν συμβεί χρόνια πριν, ωστόσο, σήμερα επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες ώστε αυτές οι γυναίκες να ακουστούν από την ελληνική κοινωνία, και να μπουν οι βάσεις για τη συνολική αντιμετώπιση του ζητήματος της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης. Οι ίδιες δήλωσαν ότι η καταγγελία της Μπεκατώρου και η απήχηση που είχε, τους έδωσε την ψυχική δύναμη να βγουν και να μιλήσουν για τη δική τους εμπειρία. 

Το μήνυμα που πρέπει να πάρουν όλες οι γυναίκες είναι να μη φοβούνται. Η σεξουαλική κακοποίηση συμβαίνει σε όλο το κοινωνικό φάσμα. Οι προβεβλημένες γυναίκες που μίλησαν γι αυτό δίνουν το παράδειγμα σε όλες να βρουν το θάρρος να μιλήσουν, χωρίς το φόβο του κοινωνικού στιγματισμού και με τη βεβαιότητα ότι θα ακουστούν.

Με πρωτοβουλία της πολιτείας, δημιουργήθηκε η ιστοσελίδα https://metoogreece.gr/ όπου τα θύματα βίας μπορούν να βρουν τη στήριξη που χρειάζονται.