3)Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος

Στις 31 Μαΐου κάθε χρόνο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) γιορτάζει την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος δίνοντας έμφαση στους κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με το κάπνισμα και υποστηρίζοντας αποτελεσματικές πολιτικές για τον περιορισμό του. Το 1987, η Παγκόσμια Συνέλευση Υγείας καθιέρωσε την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, προκειμένου να προσελκύσει παγκοσμίως την προσοχή πάνω στην επιδημία του καπνίσματος και τις θανατηφόρες συνέπειές της.

Το κάπνισμα στοιχίζει ετησίως τη ζωή περίπου 8 εκατομμυρίων ανθρώπων και αποτελεί την πρώτη και σημαντικότερη αιτία θνησιμότητας που μπορεί να προληφθεί. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στην Ελλάδα, περίπου το 1/5 του συνόλου των θανάτων ετησίως, αποδίδονται σε νοσήματα που σχετίζονται με το κάπνισμα (συμπεριλαμβανομένου τόσο του ενεργητικού όσο και του παθητικού καπνίσματος). Αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν το 40% των θανάτων εξαιτίας όλων των μορφών καρκίνου και σχεδόν το 90% θανάτων από καρκίνο του πνεύμονα μπορούν να αποδοθούν στο κάπνισμα.

Το κάπνισμα φαίνεται να σχετίζεται με την αρνητική εξέλιξη και τις δυσμενείς επιπτώσεις του covid-19. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως οι καπνιστές είναι πιθανότερο να εμφανίσουν σοβαρά συμπτώματα από τον covid-19, να εισαχθούν στην μονάδα εντατικής θεραπείας και να χρειαστούν μηχανική αναπνευστική υποστήριξη ή και να χάσουν τη ζωή τους.

Στην Ελλάδα, το 27,3% των ενηλίκων είναι συστηματικοί καπνιστές.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, σε συνεργασία με την Εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής – Π. Σακελλαρόπουλος, ξεκίνησε τη λειτουργία Ανοιχτής Γραμμής για όσους επιθυμούν υποστήριξη στην προσπάθειά τους να κόψουν το κάπνισμα. Το πρόγραμμα υλοποιείται με τη χρηματοδότηση του Υπουργείου Υγείας.  Η Ανοιχτή Γραμμή ξεκίνησε τη λειτουργία της τον Ιανουάριο του 2021 και είναι διαθέσιμη τηλεφωνικά στο 215-215-2121 και διαδικτυακά στην ιστοσελίδα www.stopkapnisma.gr. Η τηλεφωνική γραμμή λειτουργεί Δευτέρα με Παρασκευή, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

Η Μαρία Κούτρα, υπεύθυνη ψυχολόγος της Ανοιχτής Γραμμής, μάς έδωσε περισσότερες πληροφορίες για το πώς μπορεί να βοηθηθεί κάποιος που επιθυμεί να κόψει το κάπνισμα. “Η γραμμή απευθύνεται σε καπνιστές που είτε ζητούν πληροφορίες και συμβουλές, είτε επιθυμούν να ξεκινήσουν την προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος. Υπάρχει η δυνατότητα να ξεκινήσουν εβδομαδιαίες συνεδρίες, τηλεφωνικά ή με βιντεοκλήση. Με τη βοήθεια του ψυχολόγου, βάζουν στόχους και παρακολουθούν την πρόοδό τους”. 

Η κ. Κούτρα επισημαίνει ότι η γραμμή έχει βρει μεγάλη απήχηση, καθώς ο κόσμος αναζητά βοήθεια προσπαθώντας να κόψει το κάπνισμα. “Το feedback που παίρνουμε είναι πολύ θετικό. Έχουμε πολλές κλήσεις από την επαρχία, όπου το αίσθημα της απομόνωσης είναι για πολλούς πιο έντονο, όπως και το άγχος της έκθεσης σε μια μικρή κοινωνία. Η γραμμή τούς δίνει τη δυνατότητα να μιλήσουν ελεύθερα για πράγματα που δεν θα μοιράζονταν με το περιβάλλον τους”.  Αναφορικά με το ρόλο του κορονοϊού επισημαίνει: “Λόγω της απομόνωσης και του άγχους που βιώσαμε το τελευταίο διάστημα, πολλοί πρώην καπνιστές άρχισαν ξανά να καπνίζουν. Από την άλλη, υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία για την υγεία μας, αλλά και το συναίσθημα της ενοχής όταν κάποιος διαπιστώνει ότι καπνίζει περισσότερο”. 

Εκτός από τους καπνιστές, η Ανοιχτή γραμμή απευθύνεται και σε ογκολογικούς ασθενείς και τις οικογένειές τους, που αναζητούν στήριξη και βοήθεια στο να διαχειριστούν το βίωμά τους.

Μαρία Δένδια

editor@sayyescomm.gr