2)Η τοξικότητα στο διαδίκτυο

Όσοι χρησιμοποιούν τα social media, το έχουν σίγουρα παρατηρήσει.

Ακόμα και κάτω από την πιο θετική είδηση, πάντα υπάρχουν άνθρωποι που σχολιάζουν αρνητικά.

Επώνυμα ή ανώνυμα, οι χρήστες των social media μπαίνουν στη διαδικασία να διαπληκτιστούν μεταξύ τους με αφορμή το ο,τιδήποτε. Άραγε, θα έκαναν το ίδιο και στην offline ζωή τους;

Η απάντηση είναι, ότι πολύ πιο δύσκολα θα αντάλλασσαν τέτοιου είδους χαρακτηρισμούς πρόσωπο με πρόσωπο.

Η αποστασιοποίηση και η ανωνυμία του διαδικτύου τούς προσφέρει την ασφάλεια να γίνονται επιθετικοί χωρίς να υφίστανται κυρώσεις.

Επιπλέον, η έλλειψη σωματικής επαφής καθιστά πιο εύκολο να γίνει κανείς επιθετικός, αφού δεν μπορεί να δει την αντίδραση αυτών που γίνονται δέκτες της συμπεριφοράς του.

Η έλλειψη αυτοπεποίθησης είναι ένας βασικός λόγος που πυροδοτεί την επιθετική συμπεριφορά στο internet. Μειώνοντας τους άλλους, οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοπεποίθηση αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. 

Καθώς το διαδίκτυο αποτελεί σε ένα βαθμό μια μικρογραφία της κοινωνίας μας, είναι αναπόφευκτο να συναντήσουμε βίαιες συμπεριφορές.

Κάθε φορά που ερχόμαστε αντιμέτωποι με επιθετικές ή προσβλητικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το να απαντήσουμε στον ίδιο τόνο δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα.

Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας Statista, την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2019 η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό διαδικτυακού εκφοβισμού ήταν η Ινδία με 80% ενώ ακολουθούσαν οι ΗΠΑ με 61% και στην τρίτη θέση βρισκόταν η Γαλλία με ποσοστό 60%.