9) Το Μανιφέστο της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής

Σε πάνελ στο Delphi Economic Forum 2021 το Σάββατο 15 Μαΐου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η Ομάδα Πρωτοβουλίας, εκφράζοντας το όραμα και τους στόχους για τη Σύνδεση και την Ανάδειξη της Οικονομίας της Φιλοξενίας και της Ελληνικής Διατροφής: Μια πρόταση για βιώσιμα διατροφικά οικοσυστήματα και ευζωία.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, έγινε εκτενής αναφορά στην οικονομία της φιλοξενίας, η οποία είναι άρρηκτα συνυφασμένη με τον γαστρονομικό πολιτισμό και τη γαστρονομική διπλωματία.

Η Άντζελα Γκερέκου επισήμανε ότι το όραμα της Ομάδας Πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη της αυθεντικής ελληνικής μεσογειακής δίαιτας και των προϊόντων της ως το μεγαλύτερο αναξιοποίητο εθνικό κεφάλαιο της χώρας και ως πρόταση τρόπου ζωής, που απαντά στην αγωνιώδη αναζήτηση της ανθρωπότητας για ευζωία – “wellness” και του πλανήτη για περιβαλλοντική αειφορία – “sustainability”. 

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι βασική αρχή της ελληνικής-μεσογειακής διατροφής αποτελεί το τρίπτυχο «Ισορροπία – Μέτρο – Ποικιλία».

Η Ομάδα Πρωτοβουλίας δημιούργησε το Μανιφέστο της Ελληνικής Μεσογειακής διατροφής που είναι ένας Δεκάλογος, ο οποίος περιγράφει και αναλύει τις αξίες της.

Ο Άρης Κεφαλογιάννης αναφέρθηκε στην Ελληνική διατροφή που λειτουργεί ως προληπτική ιατρική και είναι προϋπόθεση για την ευζωία.

Η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη αναφέρθηκε στη λαϊκή – πολιτιστική  παράδοση κάθε τόπου περιγράφοντας τον όρο Ελληνική οικογένεια, τη φιλία, την παρέα, τη φιλοξενία καθώς και τη διάσωση και βελτίωση της καλλιέργειας γηγενών ποικιλιών.

Ο Άγις Πιστιόλας, επεσήμανε την αξία της δημιουργικής εξέλιξης της Ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας από τους συγχρόνους Έλληνες μαγείρους (σεφ) με σεβασμό στην παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στη συνέχεια, ο Χρήστος Σταμάτης αναφέρθηκε στην ουσιαστική συμβολή στην περιβαλλοντική αειφορία και στον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων (food waste), που πραγματοποιείται με την κατανάλωση ελληνικών, εποχιακών προϊόντων.

Η Χριστίνα Σακελλαρίδη σχολίασε τη συμβολή των ελληνικών εξαγώγιμων προϊόντων, τα οποία είναι πρεσβευτές της χώρας και συνετέλεσαν στην αύξηση των εξαγωγών στον καιρό της πανδημίας.

 

Μεγάλο συμπόσιο τέλη καλοκαιριού

Η Πρόεδρος του ΕΟΤ ανακοίνωσε ότι σύντομα η Ομάδα Πρωτοβουλίας θα υλοποιήσει σημαντικές δράσεις, μεταξύ των οποίων η διοργάνωση ενός μεγάλου Συμποσίου στο τέλος του καλοκαιριού, υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021 και της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ.  

ΒΟΧ

Τα Μέλη που απαρτίζουν την Πρωτοβουλία είναι η Άτζελα Γκερέκου, Πρόεδρος του ΕΟΤ, η Αικατερίνη Πολυμέρου-Καμηλάκη, ομότιμη ερευνήτρια, τέως Διευθύντρια του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τον εορτασμό του 2021, μέλος της Επιτροπής για την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά του ΥΠΠΟ και Πρόεδρος της Επιτροπής για τη Χειροτεχνία του ΥΠΑΝ, η Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εξαγωγέων, ο Άγις Πιστιόλας, Πρόεδρος της Πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ καθώς και Μέλος ΔΣ, Διευθυντής Marketing και Εξαγωγών της εταιρίας Agrino, ο Άρης Κεφαλογιάννης, Πρόεδρος Legendary Food ΑΕ, ο Χρήστος Σταμάτης, Διευθύνων Σύμβουλος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Stevia Hellas, η Άννη Καραγκιουλέ, Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων της ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και Διευθύνουσα Σύμβουλος της Oni Communications, η Άννα Παπαδημητρίου, Εκτελεστική Διευθύντρια της πρωτοβουλίας ΕΛΛΑ-ΔΙΚΑ ΜΑΣ και συντονίστρια των δράσεων της Ομάδας.