10)Μεγάλη αλλαγή σε Facebook – Instagram: Δίνουν τη δυνατότητα απόκρυψης των likes

Το Facebook και το Instagram δίνουν τη δυνατότητα σε όλους τους χρήστες τους να μην εμφανίζονται τα likes που αποσπούν οι αναρτήσεις τους. Η δυνατότητα αυτή είχε ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από το 2019, σαν ένας τρόπος η χρήση των social media να προκαλεί λιγότερο στρες.

Πλέον, κάθε χρήστης μπορεί να επιλέξει εάν οι υπόλοιποι θα μπορούν να βλέπουν τον αριθμό των likes στις αναρτήσεις του καθώς και αν θα μπορεί να βλέπει τα likes στις αναρτήσεις των άλλων. 

Το Facebook επιχειρεί να αντιμετωπίσει την κριτική που δέχεται ότι τα social media είναι επιβλαβή στην ψυχική υγεία και την κοινωνία. Ωστόσο, η απόκρυψη των likes θα είναι προαιρετική, και δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πόσοι θα την εφαρμόσουν.

“Αυτό που έχουμε ακούσει από τον κόσμο και τους ειδικούς είναι ότι το να μην είναι ορατά τα likes ήταν ωφέλιμο για κάποιους και ενοχλητικό για κάποιους άλλους, ιδιαίτερα για όσους τα χρησιμοποιούν ως μια ένδειξη του τι είναι δημοφιλές αυτή τη στιγμή, γι αυτό και δίνουμε την επιλογή”, αναφέρει το Facebook σε ανακοίνωσή του. 

Εάν οι χρήστες επιλέξουν την απόκρυψη του αριθμού των likes, οι υπόλοιποι θα μπορούν να βλέπουν μία λίστα με όσους πάτησαν ike αλλά όχι το συνολικό τους αριθμό. Αυτός που έκανε την ανάρτηση θα γνωρίζει τον αριθμό των likes, ακόμα και αν δεν δημοσιοποιείται.

Σύμφωνα με την εταιρεία, αυτή η δυνατότητα θα επιτρέψει στους χρήστες να “δώσουν έμφαση στις ίδιες τις φωτογραφίες και τα βίντεο, και όχι στον αριθμό των likes”.

Για τους influencers, που έχουν στήσει την επιχειρηματική τους δραστηριότητα μέσα στις πλατφόρμες, το να φαίνονται τα like στις αναρτήσεις τους καθώς και η σύγκρισή τους με τα likes των άλλων influencers, είναι σημαντικό για τη διατήρηση των εμπορικών τους συνεργασιών με τα brands.