4)7 Ιουνίου: Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των Τροφίμων

“Safe food now for a healthy tomorrow -Ασφαλή τρόφιμα τώρα για ένα υγιές αύριο”: Αυτό είναι το μότο της παγκόσμιας ημέρας για την ασφάλεια των τροφίμων για το 2021.

Το 2018, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, η 7η Ιουνίου κάθε έτους είναι η “Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια των  Τροφίμων”.  Για πρώτη φορά γιορτάστηκε αυτή η ημέρα το 2019 και είχε ως κεντρικό της μήνυμα το “Food Safety, Everyone’s Business – H Ασφάλεια των Τροφίμων μας αφορά όλους”.

Η παγκόσμια επιβάρυνση των τροφιμογενών νοσημάτων που επηρεάζουν άτομα όλων των ηλικιών, κυρίως όμως παιδιά κάτω των 5 ετών και ανθρώπους που ζουν σε χώρες χαμηλού εισοδήματος στάθηκε η αφορμή γι’ αυτή την πρωτοβουλία. Ο στόχος αυτής της παγκόσμιας ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση σε ό,τι αφορά την πρόληψη αλλά και τη διαχείριση των κινδύνων που απειλούν τα τρόφιμα. Αυτό με τη σειρά του θα συμβάλλει στη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία.

Ασφαλή τρόφιμα τώρα για ένα υγιές αύριο

Το φετινό θέμα της παγκόσμιας ημέρας για την ασφάλεια των τροφίμων εστιάζει στην πρόληψη και καθιστά σαφές ότι η παραγωγή και κατανάλωση ασφαλών τροφίμων έχουν άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα οφέλη για τον πλανήτη.

Η ενθάρρυνση για ψηφιακές καινοτομίες και εύκολη πρόσβαση σε όλους σε ποιοτικά τρόφιμα είναι επιτακτική. Ας μην ξεχνάμε ότι ένας από τους σημαντικότερους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης έως το 2030 είναι η εξάλειψη της πείνας. Μέσω συνεργατικών δράσεων  σε όλους τους τομείς  μπορούν να επιτευχθούν Βιώσιμοι Στόχοι Ανάπτυξης.

Ασφάλεια τροφίμων – COVID-19: Ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε

Αναμφισβήτητα η υγειονομική κρίση που βιώνουμε μας έχει προβληματίσει ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των τροφίμων. Είναι ανάγκη να διασφαλιστεί η αυστηρή τήρηση των μέτρων για την προστασία των εργαζομένων από τη νόσο COVID-19, την αποφυγή μετάδοσης του ιού αλλά και τη διακίνηση ασφαλών προϊόντων.

 

Η ευθύνη ανήκει σε όλους!

Η ασφάλεια των τροφίμων δεν αφορά μόνο στην κυβέρνηση, αλλά αγγίζει ένα ευρύτερο φάσμα που συμπεριλαμβάνει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές. Όλοι οφείλουμε να συμμορφωνόμαστε με τα μέτρα και τις οδηγίες για να φτάνουν στον καθένα από εμάς υγιεινά και ασφαλή τρόφιμα.

 

5 συμβουλές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για ασφαλή κατανάλωση τροφής

  1. Πλύνετε τα χέρια σας πριν πιάσετε και χειριστείτε τρόφιμα στην κουζίνα
  2. Διαχωρίστε ωμά και μαγειρεμένα
  3. Μαγειρέψτε τις τροφές επαρκώς
  4. Διατηρήστε τις τροφές σε ασφαλείς θερμοκρασίες
  5. Χρησιμοποιήστε καθαρό νερό και καθαρές πρώτες ύλες εντός ημερομηνίας λήξης