12)Παγκόσμια Ημέρα Ναυτικών

Η Ημέρα των Ναυτικών (Day of the Seafarer) καθιερώθηκε το 2011, με πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού για να τιμήσει τους ανθρώπους της θάλασσας και τη συνεισφορά τους στην παγκόσμια οικονομία. Κάθε χρόνο στις 25 Ιουνίου τιμάμε τους ναυτικούς μας!

“Η Ημέρα των Ναυτικών είναι η στιγμή για να τιμήσουμε τους 2.000.000 ναυτικούς στον κόσμο, των οποίων η αφοσίωση και ο επαγγελματισμός κρατούν τη συντριπτική πλειοψηφία των εμπορικών μεταφορών ασφαλή, παρέχοντας αγαθά ζωτικής σημασίας, όπως τα τρόφιμα, τα καύσιμα και οι ιατρικές προμήθειες” τονίζει σε μήνυμά του ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες και διαμηνύει πως χωρίς τους ναυτικούς, η παγκόσμια οικονομία δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει!

Το 2026 θα έχουμε έλλειψη αξιωματικών στα πλοία

Το επάγγελμα του ναυτικού δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικό στους νέους. Αυτό το γεγονός σε συνδυασμό με τη ραγδαία ανάπτυξη του στόλου θα οδηγήσει σε έλλειψη αξιωματικών το 2026. Η έλλειψη μάλιστα θα είναι η μεγαλύτερη της δεκαετίας, σύμφωνα με το “Manning Annual Review and Forecast Report” της Drewry.  To χάσμα προσφοράς – ζήτησης αξιωματικών εκτιμάται ότι θα αγγίξει το 5%. Στην έκθεση επισημαίνεται ότι τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολη η εύρεση και διατήρηση ικανών αξιωματικών.

Η πρώτη γυναίκα πλοίαρχος στο ΔΣ της ΠΕΠΕΝ

Χρειάστηκε να περάσει ένας αιώνας για να εκλεγεί γυναίκα πλοίαρχος στο ΔΣ της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού. Πρόκειται για την Ελένη Παπαδοπούλου, σύμβουλο Συμμόρφωσης με τα Συστήματα Διαχείρισης της Celestyal Cruises. Αποφάσισε να ασχοληθεί με τα κοινά το 2020, μετά από πρόταση του Προέδρου της ΠΕΠΕΝ, Μανώλη Τσικαλάκη.

Χίος: Η ναυτική παράδοση σε ένα μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο Χίου ιδρύθηκε για να εκπροσωπήσει τη ναυτική ιστορία και παράδοση της Χίου, καθώς και τον ρόλο που παίζει στον σύγχρονο ναυτιλιακό κόσμο.

Το Ναυτικό Μουσείο είναι χτισμένο στις αρχές του 20ου αιώνα σε νεοκλασικούς νησιωτικούς ρυθμούς όπου μπορούμε να θαυμάσουμε την ιδιωτική συλλογή που περιέχει μοντέλα ιστιοφόρων, εμπορικών πλοίων, έργα ζωγραφικής, σπάνιες φωτογραφίες, βιβλία, καθώς και τμήματα πλοίων και άλλα ναυτικά αντικείμενα, ένα χρονικό της ανάπτυξης της Ελληνικής ναυτιλίας δια μέσου των αιώνων. Με την επίσκεψή μας στο μουσείο κατανοούμε τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε η Χίος στην ανάπτυξη της ναυτιλίας κατά την διάρκεια του 20ου αιώνα, ιδιαίτερα στην «χρυσή εποχή» της μεταπολεμικής ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.