10)Το WWF Ελλάς παρουσίασε το πρόγραμμα Υιοθέτησε μία παραλία στην παραλία Αλίμου

Τη Δευτέρα 31 Μαΐου, παρακολουθήσαμε την παρουσίαση του προγράμματος του WWF Ελλάς «Υιοθέτησε μία παραλία», μία νέα πρωτοβουλία επιστήμης των πολιτών (citizen science) για την καταγραφή της παράκτιας πλαστικής ρύπανσης στη χώρα μας. 

Ο Ιάσονας Κάντας, υπεύθυνος τμήματος επικοινωνίας και κινητοποίησης, WWF Ελλάς, ξεκίνησε αναφερόμενους στους στόχους του προγράμματος, που είναι η ευαισθητοποίηση του κόσμου και ιδιαίτερα της νέας γενιάς για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και ειδικότερα για το πρόβλημα που δημιουργεί η αλόγιστη χρήση πλαστικών. Αναφέρθηκε στην πιλοτική έναρξη του προγράμματος που έγινε τον Απρίλιο, με 22 εθελοντικές ομάδες να έχουν υιοθετήσει ήδη 26 παραλίες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας και στο τι έδειξαν οι πρώτες καταγραφές απορριμμάτων στις παραλίες. “Οι εθελοντές μάζεψαν πάνω από 10.000 τεμάχια σκουπιδιών, με την πλειοψηφία από αυτά να είναι αποτσίγαρα”.

Στη συνέχεια, πήρε το λόγο ο Χριστόφορος Μητρομάρας, γενικός έφορος στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, που στηρίζει την προσπάθεια του WWF Ελλάς κινητοποιώντας τα μέλη του σε ολόκληρη την Ελλάδα και ευαισθητοποιώντας τη νέα γενιά σχετικά με το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης. “Αν δεν δράσουμε άμεσα, η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη”, τόνισε.

Ο frontman των Onirama, Θοδωρής Μαραντίνης, έδωσε το παρόν στη συνέντευξη τύπου. Το συγκρότημα έχει ήδη υιοθετήσει την παραλία στο Θυμάρι Αττικής. “Αποφασίσαμε να συμπλεύσουμε με το WWF Ελλάς, συμβάλλοντας με όποιο τρόπο μπορούμε στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης”.

Το πρόγραμμα υλοποιείται με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών. Η ερευνήτρια Χριστίνα Ζέρη, ανέφερε “Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ενισχύει τη συμμετοχή των πολιτών στην επιστημονική διαδικασία, συμβάλλοντας στην απόκτηση γνώσης και στη βελτίωση της συμβίωσης μας με τη θάλασσα”.

Μέσα από το πρόγραμμα θα δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη εθνική πλατφόρμα καταγραφής της πλαστικής ρύπανσης στις ελληνικές παραλίες. Τα κύρια ευρήματα θα αποτυπώνονται σε ετήσια έκθεση, η οποία θα αποστέλλεται προς δημόσιες υπηρεσίες, δημοτικές αρχές και ερευνητικούς φορείς.

Κάθε ομάδα υιοθετεί μία συγκεκριμένη παραλία και εκπαιδεύεται από στελέχη του WWF Ελλάς στη διαδικασία παρακολούθησης και καταγραφής των απορριμμάτων. Η δράση επαναλαμβάνεται περιοδικά 2 με 4 φορές τον χρόνο για τη δημιουργία χρονοσειρών και τα δεδομένα από τις καταγραφές καταχωρούνται στην ιστοσελίδα adoptabeach.wwf.gr, ώστε να είναι δημόσια διαθέσιμα προς όλους. 

Όποιος επιθυμεί να δηλώσει συμμετοχή στο πρόγραμμα «Υιοθέτησε μία παραλία», μπορεί να μελετήσει πρώτα τις οδηγίες του προγράμματος και να παρακολουθήσει ένα από τα σύντομα σεμινάρια  που θα πραγματοποιηθούν διαδικτυακά (5/6, 9/6 και 11/6). Δηλώσεις συμμετοχής εδώ ή στο adoptabeach@wwf.gr.