14)Η τεχνητή νοημοσύνη στην υπηρεσία της πρόληψης της έμφυλης βίας

 

Η φράση “It’ a man’s world” επιβεβαιώνεται δυστυχώς με τον χειρότερο τρόπο. Δεν είναι μόνο το γεγονός ότι αν είσαι γυναίκα έχεις 70% περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστείς σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα, γιατί οι μηχανισμοί ασφαλείας έχουν σχεδιαστεί στις διαστάσεις του μέσου άντρα… Ούτε ότι είναι το 96% των γραμματέων-προσωπικών βοηθών στις ΗΠΑ είναι γυναίκες, ενώ μόλις το 10% των γυναικών κατέχει ηγετικές θέσεις σε κολοσσούς στις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η Google και το Facebook. Είναι κάτι πολύ χειρότερο και οδυνηρό: Από τα λίγα διαθέσιμα στατιστικά στοιχεία που έχουμε για τη βία κατά των γυναικών το 2021 προκύπτει ότι μετά την άρση των lockdown αυξήθηκαν τα περιστατικά έμφυλης βίας στην Ευρώπη.

Οι αριθμοί είναι αμείλικτοι

«Όταν ξεπεράσαμε τους περιορισμούς, αποκαλύφθηκε μια άλλη πανδημία: η πανδημία της έμφυλης βίας που κρυβόταν από κάτω» δήλωσε η Βικτόρια Ροσέλ, επικεφαλής της επιτροπής της ισπανικής κυβέρνησης κατά της έμφυλης βίας. Στην Ισπανία στη διάρκεια του lockdown (από τα μέσα Μαρτίου ως τα μέσα Ιουνίου 2020) οι εκκλήσεις για βοήθεια αυξήθηκαν κατά 58%. Στο Βέλγιο τους τέσσερις πρώτους μήνες του έτους καταγράφηκαν 13 γυναικοκτονίες. Στη Γαλλία 56 γυναίκες έχουν δολοφονηθεί από την αρχή του 2021, σύμφωνα με την οργάνωση «Γυναικοκτονίες από συντρόφους ή πρώην». Η έμφυλη βία δεν γνωρίζει κοινωνικά, οικονομικά ή εθνικά σύνορα. Παγκόσμια, εκτιμάται ότι μια στις τρεις γυναίκες (30%) έχει υποστεί σωματική ή σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με στοιχεία του ΠΟΥ. Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι το 18% των γυναικών έχουν υποστεί κακοποίηση από τον σύντροφό τους. Από την αρχή του πρώτου lockdown, μέσα σε δύο μήνες τετραπλασιάστηκαν οι κλήσεις στη γραμμή SOS, που ανέφεραν έμφυλη βία.

Η τεχνολογία στον αγώνα κατά της έμφυλης βίας

Η SAS, παγκόσμιος ηγέτης στα analytics, θα χρησιμοποιήσει την τεχνολογία και τη βοήθεια των επιστημόνων δεδομένων σε όλη την περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής για να δημιουργήσει data-based λύσεις για την πρόληψη της βίας. Το UNFPA θα προσφέρει την εξειδίκευση και εμπειρία του από το εκτεταμένο έργο του σχετικά με την πρόληψη και την αντιμετώπιση της έμφυλης βίας, καθώς και τα ισχύοντα διεθνή πρότυπα, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστευτικότητας των δεδομένων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και προσεγγίσεις με επικέντρωση στο θύμα. Η πρωτοβουλία ξεκίνησε στο “C’s Club” της SAS, μια διοργάνωση που συγκεντρώνει στελέχη από την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και τη Ρωσία, τα οποία καλούνται να συνεισφέρουν στο πρόγραμμα.

«Είμαστε ιδιαίτερα ενθουσιασμένοι για αυτήν την πρωτοβουλία, καθώς ενώνει τα ισχυρά data analytics της SAS με την τεχνογνωσία του UNFPA για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας. Με αυτήν τη νέα συνεργασία ελπίζουμε να βρούμε νέους τρόπους χρήσης των δεδομένων και των analytics για να βάλουμε ένα τέλος σε μία από τις κυρίαρχες μορφές παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων: την κακοποίηση που υφίστανται γυναίκες και κορίτσια σε όλο τον κόσμο, απλά και μόνο λόγω του φύλου τους» λέει η Alanna Armitage, διευθύντρια του Περιφερειακού Γραφείου του UNFPA για την Ανατολική Ευρώπη και την Κεντρική Ασία.

«Η βία κατά των γυναικών δεν είναι νέο ζήτημα για την SAS. Έχουμε συνεργαστεί στενά με το Υπουργείο Εσωτερικών της Ισπανίας, και το τμήμα για την έμφυλη βία, για να ενσωματώσουμε προηγμένα analytics και τεχνητή νοημοσύνη για την καταπολέμηση της βίας. Η εμπειρία μας αυτή δείχνει ότι τα data analytics έχουν τη δυνατότητα να βελτιώνουν τις ζωές των ανθρώπων. Ελπίζουμε ότι μπορούμε να συνεργαστούμε με συμμετόχους σε ολόκληρη την περιοχή για να βοηθήσουμε στη δημιουργία ασφαλέστερων κοινωνιών» σχολίασε ο Shukri Dabaghi, Regional Vice President της SAS στην περιοχή CEMEA.

 

Food for thought

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί η Siri, η ψηφιακή φωνή – βοηθός της Apple ήταν «γυναίκα»; Το ίδιο και η Alexa, η ψηφιακή βοηθός της Amazon.

Υ.Γ. Στην έκτη beta του iOS 14.5 ο ψηφιακός βοηθός της Apple δεν έχει πλέον γυναικεία φωνή ως προεπιλογή.