5)4 μύθοι για τον μεταβολισμό!

 

 

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Όλοι όσοι προσπαθούν να χάσουν βάρους έχουν σκεφτεί ότι ο κακός μεταβολισμός τους βρίσκεται πίσω από μια αποτυχημένη προσπάθεια απώλειας βάρους.

Τι είναι ο βασικός μας μεταβολισμός 

Ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μας είναι οι θερμίδες που καίει ο οργανισμός μας καθημερινά κατ’ ελάχιστον με σκοπό να πραγματοποιήσει όλες του τις ζωτικές λειτουργίες, όπως θερμορύθμιση, μεταφορά οξυγόνου στους ιστούς, αναπνοή. Είναι οι θερμίδες για τις οποίες δεν έχουμε κανένα έλεγχο, καίγονται από μόνες τους, γι’ αυτό λέμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που είναι τυχεροί καθώς, όταν μετράμε τον βασικό τους μεταβολισμό, βλέπουμε ότι καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες από τις αναμενόμενες.

Από τι εξαρτάται ο μεταβολισμός μας

  • Από την ηλικία
  • Το βάρος
  • Το ύψος
  • Το φύλο
  • Σύσταση σώματος, καθώς ο μυϊκός ιστός είναι πιο ενεργός μεταβολικά από ό,τι ο λιπώδης ιστός, δηλαδή απαιτεί περισσότερες θερμίδες για να διατηρηθεί.

Πάμε να δούμε 4 μύθους γύρω από τον μεταβολισμό!

  • Μύθος Νο1: Ο μεταβολισμός μας δεν αλλάζει

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτό. Προφανώς δεν μπορούμε να αλλάξουμε το φύλο ή την ηλικία μας, μπορούμε να αλλάξουμε τη σύσταση του σώματός μας. Αν λοιπόν ξεκινήσουμε γυμναστική και κυρίως ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης που επιφέρουν την ταχύτερη μυϊκή υπερτροφία και σε σύντομο χρονικό διάστημα, θα παρατηρήσουμε αύξηση του μεταβολισμού μας.

 

  • Μύθος Νο2: Tο πράσινο τσάι και τα καυτερά θα βοηθήσουν τον μεταβολισμό

Δεν υπάρχουν τρόφιμα που κάνουν θαύματα. Όντως το πράσινο τσάι και το καυτερό τσίλι μπορούν να επιταχύνουν τις καύσεις μας, αλλά η επίδρασή τους διαρκεί πολύ λίγο.

 

  • Μύθος Νο3: Το να τρως αργά το βράδυ μπλοκάρει τον μεταβολισμό σου

Δυστυχώς ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα υπάρχουν για να τεκμηριώσουν ότι η βραδινή κατανάλωση φαγητού ευθύνεται για το αυξημένο σωματικό βάρος, και φυσικά τεράστιο ρόλο παίζει και το είδος του φαγητού. Είναι άλλο να τρώει κάποιος μια τονοσαλάτα και άλλο να τρώει μια πίτσα! Οι  θερμίδες παραμένουν θερμίδες. Δεν εξαφανίζονται μαγικά το πρωί ή πολλαπλασιάζονται το βράδυ.

 

  • Μύθος Νο4: Μια ακραία δίαιτα ή μια δίαιτα αποτοξίνωσης θα ενεργοποιήσει τον μεταβολισμό μου

Το σώμα είναι απίστευτα προσαρμοστικό και αν μειωθούν δραστικά οι θερμίδες, ο οργανισμός μας θα μειώσει τις καύσεις του δηλαδή τις βασικές του ανάγκες. Σε καμία περίπτωση δεν κάνω κάτι τόσο ακραίο.

 

Οπότε αφήνουμε τους μύθους και τα παραμύθια, και ξεκινάμε γυμναστική, και αερόβια για το καρδιαγγειακό μας σύστημα αλλά και ενδυνάμωση η οποία θα μας εκτοξεύσει τον μεταβολισμό!