11)Η οπτική μας πάνω στην αλλαγή

Κρητικός Αναστάσιος, CPT – PTA
NASM – Weight Loss Specialist
NASM – Women’s Fitness Specialist

 

Όλα αυτά τα χρόνια αυτό που έχω παρατηρήσει είναι πως το μεγαλύτερο ποσοστό των ανθρώπων που είναι στο γυμναστήριο, είναι άνθρωποι που θέλουν να χάσουν βάρος ή που θέλουν να διατηρήσουν μία καλή φυσική κατάσταση χωρίς υπερβολές.

Αυτό που επίσης παρατήρησα μετά την καραντίνα, είναι ότι αυτοί που ο στόχος τους αρχικά ήταν να χάσουν βάρος, μετά το πέρας της καραντίνας είχαν πάρει αρκετό, ενώ αυτοί που ήθελαν να διατηρήσουν μια καλή φυσική κατάσταση το είχαν καταφέρει.

Γιατί λοιπόν συνέβη αυτό;

Ο λόγος είναι απλός. Διότι η πρώτη κατηγορία έχει συνδέσει την άσκηση και τη σωστή διατροφή με τον πόνο, ενώ η δεύτερη με την ευχαρίστηση. Δηλαδή η μία κατηγορία το βλέπει σαν τιμωρία, ενώ η δεύτερη ως κάτι εποικοδομητικό. Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για αυτό;

Είναι γεγονός πως οι επιλογές των ανθρώπων κατά κύριο λόγο, γίνονται με γνώμονα το συναίσθημα και όχι τη λογική. Οπότε το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνετε είναι να προσπαθήσετε να τιθασεύσετε τα συναισθήματα αυτά που σας προκαλούν επιβλαβείς συμπεριφορές.

Και πώς το κάνουμε αυτό;

Αρχικά συζητώντας το με τους ανθρώπους που είναι κοντά σας. Μιλήστε τους για τις αλλαγές που θέλετε να κάνετε χωρίς ντροπή. Ο περίγυρός μας είναι πολύ σημαντικός για την επίτευξη ενός στόχου. Χρησιμοποιήστε το σαν όπλο στη φαρέτρα σας.

Μία πολύ σημαντική μέθοδος αδυνατίσματος που αγνοεί μεγάλο ποσοστό των ασκούμενων και των επαγγελματιών είναι η ψυχανάλυση. Αποτελεί taboo και κάτι για το οποίο ντρέπεται πολύς κόσμος.

Αυτό βέβαια που πρέπει να καταλάβουμε είναι πως πρόκειται για κάτι που θεωρείται απαραίτητο για όλους και δεν υπάρχει λόγος ντροπής. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούσε κάποιος που έχει πολλά παραπάνω κιλά να εξαλείψει το αίτιο και όχι απλά το αποτέλεσμα μόνο με δίαιτα και γυμναστική.

Το θέμα είναι τι είναι αυτό που μας οδηγεί στις λάθος αποφάσεις για την υγεία μας και πως μπορούμε να αντιστρέψουμε την κατάσταση, βάζοντας τα σωστά θεμέλια.

Εν κατακλείδι θέλω να δηλώσω πως ο πιο δυνατός μυς στο σώμα μας είναι το μυαλό μας. Αν αυτό είναι δυνατό, τότε και η δίαιτα θα μας βοηθήσει μακροχρόνια και την άσκηση θα τη βάλουμε στην καθημερινότητά μας και δεν θα υιοθετούμε λάθος συμπεριφορές όταν κάτι δεν πάει καλά στη ζωή μας.

Μιλήστε, δυναμώστε και αλλάξτε!!!