5)Κτήμα Βασιλείου: Κρασί με ιστορία ενός αιώνα!

 

Της Μαρίας Ακριβού

Σε ένα οινοποιείο κόσμημα οι λάτρεις του κρασιού έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν από πρώτο χέρι όλη την εμπειρία του οίνου, από το αμπέλι μέχρι την οινοποιητική διαδικασία και την εμφιάλωση, και να μυηθούν στα μυστικά του ποιοτικού κρασιού. Ο λόγος για το Κτήμα Βασιλείου το οποίο κουβαλά στις πλάτες του μια ιστορία που ξεπερνά τον έναν αιώνα!

Στο τιμόνι βρίσκεται ο Γιώργος Βασιλείου, οινοποιός 3ης γενιάς και οινολόγος που εδρεύει στην Ελλάδα και παράγει κρασιά από γηγενείς ελληνικές ποικιλίες. Στα δύο οινοποιεία του, το Κτήμα Βασιλείου στο Κορωπί, και το Κτήμα Νέμειον στη Νεμέα της Πελοποννήσου, ξεκίνησαν οι προσπάθειες της οικογένειας το 1905 για την παραγωγή κρασιών υψηλής ποιότητας που εξάγονται τώρα σε όλο τον κόσμο. Ειδικότερα, στην περιοχή της Αττικής παράγονται 4 ποικιλίες, μεταξύ των οποίων Σαββατιανό, Ροδίτης, Ασύρτικο και Μαλαγουζιά, ενώ στην περιοχή της Νεμέας παράγονται το Αγιωργίτικο, το Merlot και το Cabernet.

Λεζάντα: Γιώργος Βασιλείου, Ιδιοκτήτης Κτήματος Βασιλείου

«Λόγω της κλιματικής αλλαγής αλλάζουν διαρκώς οι καταναλωτικές τάσεις. Στην Ελλάδα το 65% προτιμούν λευκό κρασί και το 35% επιλέγει κόκκινο. Η “κορωνίδα” μας είναι το Fume Ambelones Vassiliou ένα premium κρασί, οινοποιημένο και παλαιωμένο σε δρύινο γαλλικό βαρέλι για έξι μήνες το οποίο, εκτός από τα πλούσια αρώματα του, παίρνει από το βαρέλι γεύση βανίλιας, κάστανου και λευκής σοκολάτας» λέει στο Say Yes …to the Press ο κ. Γιώργος Βασιλείου, Ιδιοκτήτης του ομώνυμου κτήματος υπό τη σκέπη του οποίου βρίσκεται και το Nemea Estates.

Εξηγεί πως τα τελευταία 30 χρόνια έχει συντελεστεί στην Ελλάδα μια “οινική επανάσταση”. Πτυχιούχοι οινολόγοι, καινούριοι αμπελώνες αλλά και επενδύσεις σε οινοποιεία, υπογραμμίζουν ότι δεν έχουμε τίποτα να ζηλέψουμε από τους Γάλλους που θεωρούνται μετρ του κρασιού. «Παλιά υπήρχε μόνο το χύμα κρασί και 5 μεγάλες εταιρίες. Ο κλάδος έχει διευρυνθεί, εκπαιδεύουμε τον κόσμο και σήμερα οι οινόφιλοι ανέρχονται σε ένα ποσοστό 12% με 15% όντας παθιασμένοι για το ελληνικό εμφιαλωμένο επώνυμο κρασί» αναφέρει ο κ. Βασιλείου προσθέτοντας πως ακόμη και σήμερα η οινική παιδεία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, όμως το ενδιαφέρον που εκδηλώνεται γι’ αυτό το πεδίο είναι τεράστιο.

«Στο κτήμα Νεμέα ο επισκέπτης θα βιώσει μία μοναδική εμπειρία, θα ξεναγηθεί στον αμπελώνα, θα δει πώς το σταφύλι περνάει στην παραγωγή και θα δοκιμάσει τουλάχιστον 6 διαφορετικά κρασιά. Κοινώς θα δει δια ζώσης όλα τα στάδια που χρειάζονται για ένα καλό κρασί».

Η ετικέτα του Κτήματος Βασιλείου ταξιδεύει σε αρκετές χώρες του εξωτερικού. Έχει ισχυρή παρουσία σε Ευρώπη (Γερμανία, Γαλλία, Βέλγιο, Αγγλία και Ολλανδία), καθώς επίσης και σε τρίτες χώρες όπως ο Καναδάς – μία πολλά υποσχόμενη αγορά – η Αμερική αλλά και η Ασία    ( Ταιβάν, Κίνα). Ως εταιρεία κάνει focus στις τοπικές γηγενείς ποικιλίες, όπως το Σαββατιανό από τα Μεσόγεια που θεωρείται και ο κρυφός άσσος στο μανίκι, αλλά και το Αγιωργίτικο από την περιοχή της Νεμέας. Στο Κτήμα Βασιλείου στο Κορωπί παράγονται 120.000 φιάλες ετησίως ενώ στο κτήμα Νεμέα 80.000 φιάλες.

«Η ποιότητα του ελληνικού κρασιού φαίνεται από τα βραβεία που κερδίζει σε παγκόσμιους διαγωνισμούς. Αλλά και στο packaging έχει γίνει τρομερή δουλειά. Βλέπουμε ωραίες ετικέτες, όμως χρειάζεται ακόμη μεγάλη προσπάθεια για να καλυτερεύσει η εικόνα του ελληνικού κρασιού διεθνώς. Είναι ένας διαρκής Μαραθώνιος. Ισχυρά όπλα στην φαρέτρα μας είναι οι τέσσερις τοποτηρητέες ποικιλίες που αντιπροσωπεύουν την καταγωγή τους. Το Ασύρτικο Σαντορίνης, το Αγιωργίτικο από την Νεμέα, το Ξινόμαυρο από την Νάουσα και το Μοσχοφίλερο από την Τρίπολη».

Καταλήγει λέγοντας πως ο οινοποιητικός είναι ο μοναδικός αγροτικός κλάδος με στρατηγικό σχέδιο μάρκετινγκ και εξωστρέφεια που συμμετέχει σε διεθνή roadshows και στις μεγαλύτερες έκθεσης του εξωτερικού.

 

Χρήσιμα tips για να δείτε αν το κρασί είναι καλό

  • Κοιτάμε την ετικέτα εάν είναι νόμιμο το προϊόν και την περιοχή προέλευσης
  • Ελέγχουμε το φελλό
  • Η θερμοκρασία να είναι στους 8 βαθμούς Κελσίου και το κρασί να συνοδεύεται από σαμπανιέρα
  • Προσέχουμε τη διαύγεια του χρώματος, την οσμή, τη γεύση και την επίγευση που αφήνει
  • Κοινώς επιστρατεύονται και οι πέντε αισθήσεις.