11)Παγκόσμια Ημέρα Συγχώρεσης

Στις 7 Ιουλίου  είναι η Παγκόσμια Ημέρα Συγχώρεσης. Είναι λοιπόν μία εξαιρετική ευκαιρία να κατανοήσουμε τη σημασία της συγχώρεσης, να εκτιμήσουμε τη συγχώρεση που μας προσφέρουν οι γύρω μας και να επικεντρωθούμε στη συγχώρεση εκείνων που ίσως χρειαστεί να συγχωρήσουμε -συμπεριλαμβανομένου του εαυτού μας.

 Τι είναι η συγγνώμη…

Αν δεν καταλάβουμε τι σημαίνει η συγγνώμη δεν έχει νόημα ούτε να τη ζητήσουμε ούτε να την αποδεχτούμε. Συγγνώμη είναι η έκφραση της μετάνοιας ή της μεταμέλειας κάποιου για λόγο ή πράξη του σε βάρος άλλου. Είναι το ευγενικό αίτημά του να συγχωρεθεί ένα λάθος, να αντιμετωπιστεί με επιείκεια μια συμπεριφορά που θεωρείται άστοχη ή απαράδεκτη.

Η δύναμη της συγχώρεσης

Σύμφωνα με έρευνες η συγχώρεση συμβάλλει στη βελτίωση της ποιότητας του ύπνου. Επίσης, δρα ευεργετικά σε προβλήματα που αφορούν στην κακή ψυχολογία λόγω υπερβολικής κούρασης. Ανακουφίζει τόσο το σώμα όσο και το πνεύμα και μας απαλλάσσει από την ένταση. Επιπρόσθετα, μας κάνει να βλέπουμε την καθημερινότητα πιο θετικά και μας βοηθάει να αναπτύξουμε μια αλτρουιστική στάση ζωής.

Το Journal of Religion and Health έχει δημοσίευσε μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε διαβητικούς ασθενείς και αφορούσε στην συγχώρεση. Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα παρουσίαζαν αυξημένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους.  Οι ερευνητές πήραν δείγματα αίματος και ειδικά ερωτηματολόγια 100 ασθενών ηλικίας 18-65 ετών που έπασχαν από διαβήτη τύπου 2.

Βρήκαν ότι τα υψηλά επίπεδα συγχώρεσης σχετίζονταν με μειωμένα επίπεδα κατάθλιψης και άγχους. Όσο μειώνονταν τα επίπεδα κατάθλιψης στους διαβητικούς ασθενείς, παρατηρήθηκε βελτίωση στην ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων.

Η αυτοσυγχώρεση θα μας οδηγήσει στην ευτυχία

Δεν πρέπει να ζητάμε συγγνώμη μόνο από τους άλλους αλλά και από τον εαυτό μας. Για δικές μας πράξεις και συμπεριφορές που μας αδίκησαν και μας έφεραν σε μειονεκτική θέση. Είναι πολύ δύσκολο αλλά λυτρωτικό! Αν αποδεχτούμε ότι όπως όλοι κάνουμε λάθη έτσι κάνουμε κι εμείς, τότε θα μπορέσουμε να κάνουμε το επόμενο βήμα και να προβληματιστούμε. Στη συνέχεια, θα προσπαθήσουμε να μάθουμε από τα λάθη μας ώστε να μην τα επαναλάβουμε, αλλά θα απομακρύνουμε τις τύψεις και τις ενοχές που μας καταδιώκουν. Γιατί απλά ως άνθρωποι κάνουμε λάθη, τα αναγνωρίζουμε, ζητάμε συγγνώμη και γινόμαστε καλύτεροι!