Της Μαρίας Ακριβού
Μπορεί να αντιπροσωπεύει μόλις το 2% του βάρους ενός ατόμου, ωστόσο, χρησιμοποιεί το 20% του οξυγόνου και των θερμίδων του. Ο λόγος για τον μικρό, κατά τα άλλα θαυματουργό, ανθρώπινο εγκέφαλο, ο οποίος στους άνδρες υπολογίζεται ότι ζυγίζει – κατά μέσον όρο – περίπου 1.273 γραμμάρια, ενώ ο γυναικείος εγκέφαλος περίπου 1.131 γραμμάρια!
Βέβαια πριν σπεύσετε να καυχηθείτε για το βάρος του, να σας ενημερώσω ότι σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Keele, προκύπτει πως η ευφυΐα δεν είναι θέμα μεγέθους, αλλά τρόπου και ταχύτητας επικοινωνίας των κυττάρων του εγκεφάλου μεταξύ τους. Να σας πως επίσης, πως, αυτό το ζωτικής σημασίας όργανο για την επιβίωσή μας, αποτελείται από 73% νερό. Επομένως, η καλή ενυδάτωση του είναι απαραίτητη, καθώς αφυδάτωση της τάξης μόλις του 2% μπορεί να επηρεάσει την ικανότητα του ατόμου να εκτελεί καθήκοντα που αφορούν την προσοχή, την μνήμη και τις κινητικές δεξιότητες.
Στις 22 Ιουλίου, έπειτα από πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Νευρολογίας (WFN) γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εγκεφάλου και ο σκοπός καθιέρωσης αυτής της γιορτής είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη σημασία της υγείας του εγκεφάλου.
Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Νευρολογίας είναι η διεθνής ένωση των εθνικών νευρολογικών εταιρειών που δημιουργήθηκε στις Βρυξέλλες το 1957. Σήμερα αντιπροσωπεύει περισσότερες από 100 επαγγελματικές εθνικές ενώσεις νευρολόγων σε όλες τις περιοχές του κόσμου και έχει ως βασικό αντικείμενο την προώθηση της νευρολογικής εκπαίδευσης και υγείας.
Η νευρολογία είναι κλάδος της ιατρικής που ασχολείται με τις διαταραχές του νευρικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένων των διαταραχών του εγκεφάλου, καθώς ο εγκέφαλος είναι το κύριο όργανο του ανθρώπινου νευρικού συστήματος. Ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι ένα από τα μεγαλύτερα μυστήρια της φύσης, καθώς οι επιστήμονες δεν μπορούν ακόμα να εξηγήσουν πλήρως τη σύνθετη σχέση μεταξύ του εγκεφάλου και του νου. Δεν αποτελεί έκπληξη ότι η υγεία του εγκεφάλου χρήζει της προσοχής μας.
Το μυστικό!
Οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως για να διατηρήσουμε σε ικανοποιητικά επίπεδα τη λειτουργία του θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς σε εγρήγορση. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο τον αναγκάζεις να μαθαίνει συνεχώς νέες δεξιότητες, τόσο περισσότερο αυξάνεται το μέγεθος ορισμένων τμημάτων του, όπως ο ιππόκαμπος που παίζει ρόλο στη μνήμη και στην ικανότητα περιήγησης στον χώρο.
Δύο από τις συνηθέστερες ασθένειες του εγκεφάλου είναι η νόσος του Πάρκινσον και το Αλτσχάϊμερ. Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια εκφυλιστική νόσος η οποία προκαλεί κινητικά συμπτώματα όπως τρόμο ηρεμίας, δυσκαμψία, βραδυκινησία και κακή ισορροπία αλλά και μη κινητικά προβλήματα όπως σιελόρροια, υποσμία, κατάθλιψη, διαταραχές ύπνου, δυσκοιλιότητα. Περίπου 10 εκατομμύρια άνθρωποι πάσχουν από την νόσο του Πάρκινσον σε όλο τον κόσμο. Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι ο αριθμός τους ανέρχεται σε 15.000-20.000 ασθενείς, ενώ σε αυτούς προστίθενται περίπου 2.000 νέοι ασθενείς κάθε χρόνο. Η ακριβής αιτία της νόσου είναι άγνωστη αλλά πιστεύεται ότι σχετίζεται με γενετικούς και περιβαλλοντικούς παράγοντες.
Όσο για το Αλτσχάϊμερ, είναι μια νόσος που εξελίσσεται προοδευτικά, καταστρέφοντας τη μνήμη και άλλες σημαντικές νοητικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Είναι η πιο κοινή αιτία της άνοιας – μια ομάδα διαταραχών του εγκεφάλου που οδηγεί σε απώλεια της πνευματικής λειτουργίας και κοινωνικών δεξιοτήτων. Τα εγκεφαλικά κύτταρα εκφυλίζονται και πεθαίνουν , προκαλώντας μια σταθερή μείωση στη μνήμη και διανοητική λειτουργία . Τα υφιστάμενα φάρμακα που κυκλοφορούν, μπορούν να επιβραδύνουν την νόσο και σε συνδυασμό με στρατηγικές διαχείρισης μπορεί να υπάρξει προσωρινή βελτιώση των συμπτωμάτων.