13)Shark Awareness Day

H 14η Ιουλίου είναι η Shark Awareness Day. Γύρω από τους καρχαρίες υπάρχει συχνά ένα μυστήριο. Τι πραγματικά ξέρουμε όμως γι’ αυτούς;

Με αφορμή τη Shark Awareness Day ας τους γνωρίσουμε καλύτερα.

Τον αποκαλούν «βασιλιά της θάλασσας», προκαλεί σε πολλούς φόβο αλλά και θαυμασμό. Η φράση «έπεσε στα δόντια του καρχαρία» δείχνει το πόσο μας τρομάζει το συγκεκριμένο θηλαστικό. Το όνομά του προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό «κάρχαρον» που σημαίνει πριόνι, λόγω τους σχήματος και της διάταξης που έχουν τα δόντια του.

Is it true?

Eίναι περίεργο αλλά αληθινό ότι οι καρχαρίες είναι αρχαιότερο είδος και από τους δεινόσαυρους. Υπάρχουν αποδείξεις ότι ήδη από την Ορδοβίκια περίοδο, δηλαδή σχεδόν 440 εκατομμύρια χρόνια πριν υπήρχαν καρχαρίες. Πολλά είναι τα απολιθώματα που επιβεβαιώνουν την παρουσία … αρχαίων καρχαριών από τους οποίους  προήλθε ο σημερινός καρχαρίας.  Όπως συμβαίνει με όλα τα είδη έτσι και οι καρχαρίες έχουν υποστεί μεταλλάξεις στην πορεία του χρόνου. Οι καρχαρίες όπως τους ξέρουμε σήμερα εμφανίστηκαν περίπου πριν από 100 εκατομμύρια χρόνια!  Υπάρχουν περίπου 440 είδη, το μέγεθος των οποίων ξεκινάει από τα 15-20 εκατοστά και να φτάνει τα 14-15 μέτρα.

 

Λευκός καρχαρίας, ο πιο επικίνδυνος

Ο λευκός καρχαρίας μπορεί να φθάσει τα έξι μέτρα και κολυμπάει κοντά στις ακτές αναζητώντας τη λεία του. Είναι ο πιο επικίνδυνος καρχαρίας και ακολουθεί ο καρχαρίας τίγρης, που έρχεται δεύτερος στη λίστα των καρχαριών με τις περισσότερες επιθέσεις σε ανθρώπους.

Shark alert!

Μείωση σε ποσοστό μεγαλύτερο από το 70% έχει παρατηρηθεί σε ορισμένους πληθυσμούς καρχαριών τον τελευταίο μισό αιώνα. Η κύρια αίτια του προβλήματος είναι η υπεραλίευση.

Say yes and get impressesed

ΛΕΖΑΝΤΑ: Ο Ρόντεϊ Φοξ μετά την επίθεση του λευκού καρχαρία

O Ρόντεϊ Φοξ είναι ο άνθρωπος που ήρθε αντιμέτωπος με λευκό καρχαρία το 1963 στην παραλία Αλντίνγκα, στην Αυστραλία όπου έκανε ψαροντούφεκο. Ξαφνικά αισθάνθηκε σαν να τον χτύπησε υποβρύχιο! Στην πραγματικότητα έπεσε πάνω του ένας τεράστιος λευκός καρχαρίας που δάγκωσε όλη του την αριστερή του πλευρά, προκαλώντας του πάρα πολύ σοβαρά τραύματα και σημάδια ανεξίτηλα στον χρόνο. Έκανε 462 ράμματα και θεωρείται ένας από τους πιο τυχερούς επιζώντες επίθεσης λευκού καρχαρία. «Ήξερα πως πρέπει να πιέσω τα μάτια του… τα αγκάλιασα, αλλά γνώριζα πως θα πνιγώ και έτσι βγήκα στην επιφάνεια» θυμάται ο 81 ετών Αυστραλός. Αφού επέζησε από αυτή την τραυματική εμπειρία, ο Φοξ επέστρεψε στον ωκεανό αποφασισμένος να ανακαλύψει τα πάντα για τον κόσμο του καρχαρία! Αυτό κάνει ακόμα και σήμερα, έχοντας δει κατάματα πολλούς λευκούς καρχαρίες! Η συναρπαστική ζωή του έχει γίνει τηλεοπτική εκπομπή στην Αυστραλία με τίτλο «Ιστορίες από τον νότο».

Της Βένιας Αντωνίου