5)Το Φεστιβάλ Δωδώνης σε πρώτο πλάνο

λεζάντα: Ο δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης

Το Φεστιβάλ Δωδώνης συμπληρώνει φέτος τα πέντε του χρόνια και φιλοδοξεί να αποτελέσει τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό του Αυγούστου. Ο δήμαρχος Δωδώνης, κ. Χρήστος Ντακαλέτσης μας μίλησε γι’ αυτό στη συνέντευξη που ακολουθεί.

-Τι ξεχωριστό έχει φέτος να μας προσφέρει το Φεστιβάλ Δωδώνης;

Το 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης είναι το Φεστιβάλ που θα γίνει μετά από μια δύσκολη χρονιά, η οποία γέννησε επιπλέον δυσκολίες τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην υλοποίησή του.

Αυτές οι δυσκολίες μας έφεραν και πιο επιτακτικά την ανάγκη να κάνουμε ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες για την υλοποίησή του, κατανοώντας την ανάγκη του κόσμου, των δημοτών μας πρώτα και κύρια αλλά και των κατοίκων όλης της Ηπείρου, για ποιοτικό πολιτισμό τέτοιο που -στο βαθμό του δυνατού- να απαλύνει τις πληγές που άφησε σε όλους μας η χρονιά που πέρασε.

Για εμάς, οι φετινές εκδηλώσεις δεν είναι «ακόμα μια χρονιά που αντέξαμε». Είναι η χρονιά που συνεχίζουμε και βάζουμε τον στόχο της ανοδικής πορείας του Φεστιβάλ.

Οι συνεργασίες και οι παραγωγές που θα φιλοξενήσει το 5ο Φεστιβάλ Δωδώνης, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από το πρόγραμμα της φετινής διοργάνωσης, ανεβάζουν τον πήχη.

Παράλληλα, με τη συμπαραγωγή της παράστασης «Μία χώρα δύο αιώνες μετά» που υπογράφουν το Φεστιβάλ Δωδώνης, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης και η Ομάδα Anima, κάνουμε ένα ουσιαστικό βήμα για πρώτη φορά αυτά τα πέντε χρόνια, να παράξουμε πολιτισμό και όχι μόνο να φιλοξενήσουμε και να παρουσιάσουμε πολιτισμό στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η παράσταση του Ανδρέα Φλουράκη, η οποία θα ανοίξει την αυλαία του 5ου Φεστιβάλ Δωδώνης, είναι η επετειακή διάσταση για τα 200 χρόνια από την ελληνική Επανάσταση και συνιστά ουσιαστικά, τη συμβολή του Δήμου Δωδώνης και του Φεστιβάλ Δωδώνης, στις εθνικές εκδηλώσεις για τη γιορτή της παλιγγενεσίας.

 

-Ποιο είναι το όραμά σας για το Φεστιβάλ Δωδώνης;

Θεωρώ σημαντικό να τονίσω ότι το Φεστιβάλ Δωδώνης δεν φιλοξενείται απλά σε ένα από τα πολλά Αρχαία Θέατρα της χώρας μας. Το Φεστιβάλ Δωδώνης έχει σημείο αναφοράς στον Αρχαιολογικό Χώρο της Δωδώνης.

Οι επισκέπτες μας παρακολουθούν τις παραστάσεις δίπλα από το αρχαιότερο μαντείο της ελληνικής επικράτειας, μαντείο για το οποίο υπάρχουν αναφορές στα ομηρικά έπη.

Κάθονται στο θέατρο που χτίστηκε στην εποχή του Βασιλιά Πύρρου.

Βρίσκονται εκεί που κάποτε στέκονταν ο ναός της Διώνης, της Θέμιδας, του Ηρακλή, της Αφροδίτης, εντυπωσιακά οικοδομήματα όπως το Βουλευτήριο, το Πρυτανείο. Στον ίδιο χώρο που κάποτε τελούνταν τα Νάια, οι αθλητικοί και δραματικοί αγώνες της αρχαίας Ελλάδας προς τιμή του Δία, που θεωρούνταν εφάμιλλοι των Ολυμπιακών Αγώνων.

 

Είναι λοιπόν λογικό, όραμα της δημοτικής αρχής κι εμένα προσωπικά, το Φεστιβάλ Δωδώνης να αποτελέσει σημείο αναφοράς του πολιτισμού όλης της Ελλάδας και όχι μόνο του Δήμου μας ή της Ηπείρου.

Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο πρέπει να καταφέρουμε οι κάτοικοι του μικρού μας Δήμου να έχουν κάθε χρόνο το Φεστιβάλ τους. Να είμαστε δηλαδή σε θέση να ανταπεξέλθουμε στα οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα γιατί δεν σας κρύβω ότι για τα δεδομένα του Δήμου μας, το Φεστιβάλ κρύβει ατελείωτες ώρες δουλειάς από πολύ λίγο κόσμο.

Και βέβαια, ευχή μας και όλου του κόσμου είναι ποτέ ξανά ο πολιτισμός να μην χρειάζεται να αποτελεί «αντίδοτο» στην ψυχολογία ενός πληγωμένου ανθρώπου όπως γίνεται φέτος εξαιτίας της πανδημίας.

Της Βένιας Αντωνίου