11) Wienerschnitzel Day

Η Ιστορία της Wiener Schnitzel Day..

 

Κάθε 9 Σεπτεμβρίου γιορτάζεται αυτό το ευρέως γνωστό πιάτο!

Είναι πρακτικά ένα παναρισμένο φιλέτο που τηγανίζεται σε λάδι, το Wiener Schnitzel παρασκευάζεται παραδοσιακά από μοσχάρι, αλλά μπορεί επίσης να γίνει από χοιρινό.

Tο πιάτο πήρε το όνομά του από την πόλη όπου εφευρέθηκε, καθώς το “Wien” είναι ο τρόπος που η Βιέννη είναι γραμμένη στα γερμανικά. Το Wiener Schnitzel αναφέρθηκε για πρώτη φορά το 1831 σε ένα βιβλίο μαγειρικής όπου ονομαζόταν eingebröselte Kalbsschnitzchen και οι πρώτες αναφορές το τοποθετούν στη Βιέννη το 1857.

Το πιάτο συνέχισε να εμφανίζεται σε όλη την περιοχή, και ένα γαστρονομικό σχόλιο από το 1887 το χαρακτήριζε ως  “ένα γαστρονομικό όνειρο”, αν και το πιάτο που περιγράφει είναι σαφώς μια περίπλοκη υπόθεση, συμπεριλαμβανομένων φέτες φλούδα λεμονιού, σαρδέλες, αγγουράκια, κάπαρη και μια άγνωστη σειρά άλλων μπαχαρικών.

Η σημερινή έκδοση του Wiener Schnitzel είναι επίσης γνωστή με άλλα ονόματα σε όλο τον κόσμο. Στα μεσοδυτικά των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι γνωστό ως “pork tenderloin” και συνήθως σερβίρεται μέσα σε σάντουιτς. Στη Λατινική Αμερική, το πιάτο είναι γνωστό ως “Milanesa”, και στην Τσεχική Δημοκρατία, ονομάζεται “Řízek”.