6) Παίξτε… κάνει καλό!

Σύμφωνα με πολλές μελέτες τα βιντεοπαιχνίδια μπορούν να βελτιώσουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, ενεργοποιώντας περιοχές που είναι υπεύθυνες για την εστίαση της προσοχής, της οπτικής αντίληψης κ.α.

Μία από τις πρόσφατες μελέτες που έκανε το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Καταλονίας (UOC) έδειξε ότι τα βιντεοπαιχνίδια κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας μπορούν να φανούν πολύ χρήσιμα στο μέλλον.

Στη συγκεκριμένη μελέτη συμμετείχαν 27 εθελοντές ηλικίας 18 έως 40 ετών, οι οποίοι είχαν από μικρή έως καμία εμπειρία από βιντεοπαιχνίδια. Οι ερευνητές ανέλυσαν τις γνωστικές τους δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένης της μνήμης εργασίας, σε τρία χρονικά σημεία: πριν ξεκινήσουν ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης στα βιντεοπαιχνίδια, στο τέλος της εκπαίδευσης και δεκαπέντε ημέρες αργότερα. Το βιντεοπαιχνίδι που χρησιμοποιήθηκε ήταν το… ιστορικό Super Mario 64 της Nintendo, το πρώτο 3D Super Mario!

Επιπλέον, οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε δέκα συνεδρίες διακρανιακής μαγνητικής διέγερσης. Πρόκειται για μια μη επεμβατική τεχνική διέγερση του εγκεφάλου με την παραγωγή μαγνητικών πεδίων από την επιφάνεια.

 

Ενδιαφέροντα συμπεράσματα

Τι έδειξαν τα αποτελέσματα; Οι συμμετέχοντες που ήταν μεγάλοι fan των βιντεοπαιχνιδιών κατά τη διάρκεια της εφηβείας τους, είχαν καλύτερη απόδοση ως προς τις λειτουργίες της μνήμης που απαιτούν διανοητική συγκράτηση και διαχείριση πληροφοριών, παρόλο που πλέον –και μάλιστα από την ενηλικίωσή τους και μετά, δεν αφιερώνουν σχεδόν καθόλου χρόνο στο να παίξουν videogames.

Από την άλλη, όσοι συμμετέχοντες  δεν είχαν καθόλου εμπειρία από video games κατά την παιδική τους ηλικία, δεν επωφελήθηκαν από την εκπαίδευση που έλαβαν εκ των υστέρων στα βιντεοπαιχνίδια, ενώ ήταν πιο αργοί στη διαχείριση των άσχετων ερεθισμάτων.

Αction games και ικανότητα μάθησης

«Τα action games ενισχύουν την ικανότητα μάθησης. Για να το πω πιο απλά, οι action gamers, μαθαίνουν πολύ πιο γρήγορα από τον υπόλοιπό κόσμο»: Αυτό είναι το συμπέρασμα  έρευνας με επικεφαλής τον Vikrath Bejjaki, καθηγητή Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Princeton. Σύμφωνα με αυτή την έρευνα οι gamers έχουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται και να παρατηρούν έναν μεγάλο αριθμό αντικειμένων και εικόνων, που βοηθά τη βελτίωση της μνήμης τους.