9)Διαλειμματική νηστεία: Τι σημαίνει, πότε είναι κατάλληλη και ποιοι πρέπει να την αποφύγουν.

Αραπκιλής Δημήτριος

 Διαιτολόγος Διατροφολόγος με εξειδίκευση στη Μοριακή Γενετική και Ανοσολογία

Τα τελευταία χρόνια η διαλειμματική νηστεία έχει γίνει μόδα ανά τον κόσμο και όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να την ακολουθήσουν. Αυτή η μορφή νηστείας χρησιμοποιείται από τους ανθρώπους για να βελτιώσουν την υγεία τους και να έχουν απώλεια βάρους.

Τι είναι όμως η διαλειμματική νηστεία και τι παραλλαγές έχει;

Διαλειματική νηστεία είναι ένα κυκλικό πρόγραμμα νηστείας και πρόσληψη τροφής σε συγκεκριμένες ώρες. Δηλαδή, δεν είναι μόνο η επιλογή των τροφών, αλλά και οι ώρες που πρέπει να καταναλωθούν. Οι πιο δημοφιλείς μορφές της διαλειμματικής νηστείας είναι οι ημερήσιες νηστείες για 16 συνεχόμενες ώρες ή 2 φορές την εβδομάδα για 24 ώρες. Ωστόσο δεν είναι οι μοναδικές μορφές αυτές, καθώς υπάρχουν κι άλλες.

 

Η φιλοσοφία της διαλειμματικής νηστείας είναι ο διαχωρισμός των ωρών της μέρας σε 2 κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι η περίοδος της ημέρας που ο οργανισμός δεν τρέφεται, δηλαδή η περίοδος νηστείας. Η άλλη κατηγορία είναι η περίοδος που ο οργανισμός μπορεί να τραφεί. Παρακάτω θα αναφερθούν οι πιο διάσημες μορφές διαλειμματικής νηστείας.

 

16/8: Είναι η διασημότερη μορφή διαλειμματικής νηστείας. Εκείνος που επιλέγει αυτή τη μορφή νηστείας, “χωρίζει” τις ώρες της ημέρας σε 2 κατηγορίες. Για 16 συνεχόμενες ώρες δεν πρέπει να τραφεί και μπορεί να τραφεί τις υπόλοιπες 8, χωρίς να υπάρχει περιορισμός των ωρών επιλογής.

 

EAT-STOP-EAT: Η συγκεκριμένη μορφή αναφέρεται στην 24ωρη νηστεία για 1-2 φορές την εβδομάδα.

 

Διατροφή 5:2 : Είναι ο περιορισμός των ημερήσιων θερμίδων σε 500-600 για 2 φορές την εβδομάδα, οι οποίες δεν θα είναι συνεχόμενες. Για παράδειγμα η μία μέρα μπορεί να είναι η Δευτέρα και η άλλη η Πέμπτη.

Εφόσον το ισοζύγιο ενέργειας είναι αρνητικό, δηλαδή, καταναλώνετε λιγότερες θερμίδες από αυτές που χρειάζεται ο οργανισμός σας, θα έχετε απώλεια βάρους.

Τα οφέλη και οι παρενέργειες της διαλειμματικής νηστείας

Τα οφέλη της διαλειμματικής νηστείας είναι πολλά. Αρχικά προσφέρει ανάπλαση των κυττάρων. Κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής νηστείας τα κύτταρα εκκινούν την αυτοφαγία, όπου απομακρύνονται επιβλαβείς πρωτεΐνες που συσσωρεύονται στα κύτταρα. Επίσης βελτιώνεται η ευαισθησία στην ινσουλίνη και μειώνονται τα επίπεδά της. Ένα ακόμα όφελος είναι η αύξηση της αυξητικής ορμόνης έως και 5 φορές, κάτι που βοηθάει στην απώλεια λίπους και αύξηση της άλιπης μάζας. Επιπροσθέτως υπάρχουν αλλαγές στην έκφραση των γονιδίων που συνδέονται με τη μακροζωία και στην άμυνα του οργανισμού από ασθένειες. Άλλα οφέλη είναι  η απώλεια βάρους, η αντοχή στην ινσουλίνη, η μείωση των δεικτών φλεγμονής, και η  καρδιαγγειακή υγεία, Επίσης αυξάνεται και η ορμόνη BDNF, που είναι υπεύθυνη για την υγεία του εγκεφάλου.

Ωστόσο, η διαλειμματική νηστεία έχει και κάποιες παρενέργειες. Οι κυριότερες είναι η πείνα όπως και η αδυναμία μέχρι να προσαρμοστεί το σώμα στο νέο πρόγραμμα. Αν πάσχει κάποιος από διαβήτη, έχει χαμηλή αρτηριακή πίεση, ιστορικό διατροφικών διαταραχών, γυναίκα εγκυμονούσα ή προσπαθεί να συλλάβει, καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε κάποιον γιατρό για να ακολουθήσετε τη διαλειμματική νηστεία.