11)Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία

Γνωρίζετε ότι η ημικρανία είναι το 2ο σημαντικότερο ιατρικό πρόβλημα (μετά την τερηδόνα) παγκοσμίως; Είναι επίσης η πρώτη αιτία αναπηρίας σε άτομα κάτω των 50 ετών! Κάθε χρόνο η 12η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Δράσης για την Ημικρανία, προκειμένου να ενημερωθεί και να ευαισθητοποιηθεί η κοινή γνώμη γι’ αυτήν την νευρολογική ασθένεια που ταλαιπωρεί εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Τι είναι η ημικρανία

Η ημικρανία είναι μία σοβαρή κεφαλαλγία που τις περισσότερες φορές εμφανίζεται μαζί με άλλα συμπτώματα και επιφέρει μεγάλη δυσκολία στην καθημερινότητα του ατόμου. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ασθενείς εμφανίζουν επίσης συμπτώματα γνωστά ως «αύρα», δηλαδή παροδικές διαταραχές όρασης ή άλλων αισθήσεων.

Ημικρανία ή πονοκέφαλος: Σε τι διαφέρουν

Με τον όρο πονοκέφαλος εννοούμε τον πόνο στο κεφάλι που προκαλείται από πίεση και συνήθως συμβαίνει και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Το στρες, η μυϊκή καταπόνηση και το άγχος είναι οι στχνότεροι παράγοντες που προκαλούν πονοκεφάλους. Η ημικρανία συνήθως επηρεάζει μόνο μία πλευρά του κεφαλιού και διαρκεί περισσότερο. Όμως, είναι πιθανό να εμφανιστεί η κεφαλαλγία ημικρανίας που να επηρεάζει και τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Μια άλλη διαφορά είναι ότι ένας ημικρανικός πονοκέφαλος θα προκαλέσει έντονο πόνο που μπορεί να είναι παλλόμενος και θα κάνει πολύ δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών. Επιπλέον, οι ημικρανίες συχνά συνοδεύονται από “αύρα”, κάτι που δεν συμβαίνει στους απλούς πονοκεφάλους. Αναφορικά με τις αιτίες που προκαλούν ημικρανία, στις πρώτες θέσεις βρίσκεται το άγχος, οι ορμονικές αλλαγές και η κατανάλωση αλκοόλ.

Γνωρίζετε ότι…

-Το 75% των ατόμων ηλικίας 18 έως 65 ετών έχουν πονοκέφαλο πάνω από μία φορά τον χρόνο. Πάνω από το 30% αυτών των ενηλίκων έχουν τουλάχιστον μία ημικρανία.

-Το Αμερικανικό Ίδρυμα Ημικρανίας αναφέρει επίσης ότι η βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη) μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της συχνότητας των ημικρανιών. Η βιταμίνη Β2 βρίσκεται σε ζωικά προϊόντα όπως ο σολομός καθώς και σε δημητριακά και μανιτάρια.

Εκστρατεία ενημέρωσης για την ημικρανία

Η Ελληνική Εταιρεία Κεφαλαλγίας οργανώνει εκστρατεία ενημέρωσης επαγγελματιών υγείας και κοινού για τα προβλήματα που προκαλούν η κεφαλαλγία και ημικρανία. Στόχος είναι η ορθή διάγνωση, αντιμετώπιση, προφύλαξη και αποφυγή κατάχρησης φαρμακευτικών ουσιών και αυτοθεραπείας.

Στο πλαίσιο αυτό οι βασικές δράσεις που θα πραγματοποιηθούν είναι οι ακόλουθες:

  1. Ενημερωτικό σποτ στην τηλεόραση με θέμα την Κεφαλαλγία που θα παίζεται σε όλη τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
  2. Ομιλίες σε ΜΜΕ από τα μέλη του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας για την ενημέρωση του ευρύτερου κοινού.

Της Βένιας Αντωνίου