Η Μεσόγειος δεν είναι ένα ασφαλές μέρος για τους οργανισμούς που ζουν στα νερά της. Κατ’ επέκταση η ρύπανση από τα πλαστικά έχει δραματικές συνέπειες και για τους ανθρώπους… καθώς σε εμάς καταλήγει μέσω της κατανάλωσης ψαριών και θαλασσινών ένα μέρος από τα πλαστικά.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), με επικεφαλής τον δρα Κώστα Τσιάρα, οι οποίοι έκαναν σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Θαλάσσιας Επιστήμης «Frontiers in Marine Science», ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο που κάνει εκτιμήσεις για τα κάθε είδους πλαστικά σκουπίδια που προέρχονται από την ξηρά (ποτάμια, παράκτιες πόλεις κ.α.) και καταλήγουν στα νερά της Μεσογείου. Τι έδειξε η έρευνα; Περίπου 3.760 μετρικοί τόνοι πλαστικών βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα.
Η ρύπανση καταλήγει και… στο στομάχι μας
Από το σύνολο της πλαστικής ρύπανσης, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι το 84% καταλήγει στις παραλίες και το υπόλοιπο 16% διασκορπίζεται στη στήλη του νερού σε μεγαλύτερα βάθη ή πέφτει στον βυθό. Η πλαστική ρύπανση έχει επιπτώσεις στη θαλάσσια βιοποικιλότητα. Στα νερά της Μεσογείου βρίσκονται πλαστικά κάθε μεγέθους. Ένα μέρος τους βρίσκεται και μέσα στο σώμα των ψαριών και των άλλων θαλάσσιων οργανισμών. Επομένως, μέσω της τροφής καταλήγουν στο στομάχι μας…
Οι χώρες της Μεσογείου με το μεγαλύτερο πρόβλημα
Σύμφωνα με τους επιστήμονες του ΕΛΚΕΘΕ κάθε χρόνο η Μεσόγειος δέχεται ένα φορτίο περίπου 17.600 τόνων πλαστικών, από τα οποία οι 3.760 τόνοι πλέουν σήμερα στα νερά της.
Οι πηγές των μικρότερων μικροπλαστικών, όπως είναι οι μονάδες βιολογικού καθαρισμού και επεξεργασίας λυμάτων, βρίσκονται κυρίως κοντά σε μεγάλες πόλεις στις δυτικομεσογειακές ακτές της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας. Ωστόσο, τα μεγαλύτερου μεγέθους μικροπλαστικά (όσα δηλαδή είναι άνω των 300 μικρομέτρων) βρίσκονται συνηθέστερα στις ακτές της Ελλάδας, της Τουρκίας, της Ιταλίας, της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Από την άλλη, τα μακροπλαστικά συναντώνται κυρίως στις ακτές της Αλγερίας, της Αλβανίας και της Τουρκίας, όπως επίσης κοντά σε παράκτιες πόλεις με μεγάλο πληθυσμό σε Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.
Της Βένιας Αντωνίου