2) φτιάξε καφέ να στα πω…

Καλημέρα αγαπημένοι μου SayYessers

Καφεδάκι φτιάξαμε; Να φτιάξουμε, θα μας χρειαστεί…

Μήπως νιώθετε και εσείς πως η ζωή σας εξελίσσεται με βάση το Plan B που ποτέ τελικά δεν καταστρώσατε;

Αχ φτιάξε καφέ να στα πω, να μου τα πεις και εσύ να δούμε πού θα καταλήξουμε…

Με όποιον γνωστό, φίλο, συνεργάτη, συγγενή τυχαίνει να μιλήσω, όλοι τρέχουμε. Έτσι απροσδιόριστα και πολλές φορές χωρίς προορισμό απλά τρέχουμε. Κάποιος μας κυνηγάει ή κάτι κυνηγάμε και ο συνήθης ύποπτος είναι ο χρόνος. Ναι, αυτός ο ύπουλος που όλο μας ξεγλιστράει και ποτέ δεν μας φτάνει.

Μισό λεπτό! Βαθιά ανάσα και άλλη μία και άλλη μία και όσες χρειαστεί μέχρι να ξεμπλοκάρεις. Γιατί είμαστε όλοι σε πανικό;  Και αφού όλοι τρέχουμε γιατί στο τέλος και πάλι δεν τα προλαβαίνουμε όλα; Γιατί φορτώσαμε με τόσες υποχρεώσεις τη ζωή μας; Αυτό ήταν το σχέδιό μας εξαρχής; Αυτή είναι η ζωή που φανταζόμασταν πως θα ζήσουμε; Αυτό είναι το Plan A; Και το Plan B ποιο είναι; Γιατί αν αυτό είναι το Plan B μάλλον μου μοιάζει χειρότερο σαν σενάριο.

Ψυχραιμία… πάρτο από την αρχή και πάμε μαζί να καταστρώσουμε το Plan C, Plan D και όσα Plan χρειαστούν μέχρι να φέρουμε τη ζωή στα μέτρα μας και να γίνει ο χρόνος σύμμαχος και όχι εχθρός.

Πράγματα που μας τρώνε χρόνο και αγχωνόμαστε:

  • Τηλέφωνο. Αν κάτι μας δίδαξε η πανδημία είναι πως όλα μπορούν να λειτουργήσουν γρηγορότερα και με μεγάλη επιτυχία ακόμα και απομακρυσμένα. Αν κάτι μπορείς να το επικοινωνήσεις και γραπτώς,  κάνε τη χάρη στον εαυτό σου αλλά και στον συνεργάτη σου, μην πάρεις τηλέφωνο και έτσι θα γλιτώσετε χρόνο και οι δυο σας, στέλνοντας απλά email.
  • Social Media. Για πολλούς από εμάς αποτελούν απαραίτητο “κακό” αλλά και εργαλείο. Πρόσεξε όμως, είναι τόσο εθιστικό που μπορεί να ξεκινήσεις να “σερφάρεις” για 5′ και τελικά να μείνεις εκεί για ώρες. Τελείωσε τις δουλειές σου και αν πραγματικά θέλεις τον ελεύθερο χρόνο σου να τον περνάς κάνοντας scroll, be my guest, δικός σου χρόνος είναι ό,τι θέλεις τον κάνιες.
  • Κακός εξοπλισμός. Όταν το laptop σου, το κινητό σου ή οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή είναι μέρος της δουλειάς σου και δε λειτουργεί σωστά, καθυστερεί και άλλα πολλά τώρα είναι η στιγμή που πρέπει να επενδύσεις για να γλιτώσεις χρόνο, κόπο και νεύρα!
  • Κίνηση. Αν μπορείς να αποφύγεις μία μετακίνηση κάντο χωρίς δεύτερη σκέψη και το χρόνο που θα έτρωγες στη διαδρομή, στην κίνηση, στο να βρεις να παρκάρεις και σε άλλες καθημερινές ιστορίες τρέλας, αξιοποίησέ τον ώστε να τελειώσεις κάποια άλλη εκκρεμότητα.
  • Πρόγραμμα. Βάλε πρόγραμμα στη ζωή σου. Να καταγράφεις τα πάντα από αυτά που πρέπει να κάνεις. Ναι είναι αγχωτικό όταν βλέπεις ένα κατεβατό, όμως είναι σπουδαίο όταν αρχίσεις να σβήνεις εκκρεμότητες. Πίστεψέ με θα νιώσεις ηρεμία και πως όλο αυτό το τρέξιμο είχε νόημα καθώς κέρδισες μικρές μάχες και σήμερα.

Tip of the Day: Δεν είμαστε ρομπότ, άρα προφανώς ούτε καλοκουρδισμένες μηχανές όσο και αν το διατυμπανίζουμε αριστερά και δεξιά. Είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες και συναισθήματα που προφανώς μας επιτρέπονται τα λάθη. Ακόμα και το συναίσθημα της τεμπελιάς, που μας αγκαλιάζει γλυκά και δε μας αφήνει να είμαστε τόσο αποδοτικοί όσο θα θέλαμε και όσο θα μπορούσαμε, είναι και αυτό μέρος της ανθρώπινης υπόστασής μας. Μην πιέζεις τον εαυτό σου να τα προλάβεις όλα, δεν γίνεται, πάντα κάτι θα μένει πίσω! Αλλά και να πιεστείς να τα καταφέρεις, χάνεις εσένα. Οπότε και πάλι χαμένος είσαι. Βάλε προτεραιότητες και διεκπεραίωσέ τις, πάρε το χρόνο σου και όταν νιώσεις πως πιέζεσαι και δεν μπορείς άλλο σταμάτα, βαθιά ανάσα, μία γουλιά καφέ και δοκίμασε ξανά…

Και αν πάλι δε σου βγαίνει, εδώ είμαστε να καταστρώσουμε το Plan C…