19) Η Ακαδημία Αθηνών βραβεύει τον Νίκο Κ. Αλιβιζάτο

Ο γνωστός συνταγματολόγος Νίκος K. Αλιβιζάτος τιμήθηκε με το Βραβείο Δοκιμίου του Ιδρύματος Κώστα και Ελένης Ουράνη για το πρώτο του μη νομικό βιβλίο Δύο βήματα μπρος, ένα πίσω: 8+1 πολυτάραχες δεκαετίες.

Ο Νίκος Κ. Αλιβιζάτος εξηγεί πώς κατέληξε στη συγγραφή του συγκεκριμένου βιβλίου: «Χωρίς την πανδημία είναι αμφίβολο αν θα καταπιανόμουν ποτέ να το γράψω. Ο καθένας μας, ασφαλώς, αντέδρασε διαφορετικά στον υποχρεωτικό εγκλεισμό και στις αλλαγές που αυτός επέβαλε στις καθημερινές μας συνήθειες. Κρίνοντας ωστόσο από πολλά βιβλία που κυκλοφόρησαν αυτόν τον καιρό, νομίζω ότι η αντίδραση όσων από μας συμπληρώσαμε κάποια ηλικία έχει κάτι το κοινό: μια διάθεση απολογισμού, ο οποίος στις πιο ενδιαφέρουσες περιπτώσεις γίνεται και αναστοχασμός. Σε αυτό το “κλίμα” εντάσσεται και το παρόν βιβλίο, με διαχρονικό πάντως άξονα την πολιτική ιστορία του τόπου».

 

 

 

Good news

Special Olympics Hellas: Εξαιρετικά επιτυχημένα τα 2 πρώτα χρόνια του Αναπτυξιακού Προγράμματος

Η πληθώρα των ανατροπών που επέφερε η υγειονομική κρίση, συνεχίζει να αναστατώνει κάθε πτυχή της κοινωνικής μας ζωής για πολλούς μήνες. Ωστόσο, για τα Special Olympics Hellas, οι αντικειμενικές δυσκολίες αποτέλεσαν ένα ισχυρό κίνητρο προκειμένου να ξεπεραστούν οι προκλήσεις και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερα προγράμματα προς όφελος των αθλητών με νοητική αναπηρία και των οικογένειών τους.
Tα Special Olympics Hellas με δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος από το 2019, αναπτύσσουν δυναμικά τριετές Αναπτυξιακό Πρόγραμμα.
Ο απολογισμός του Προγράμματος είναι παραπάνω από ικανοποιητικός, καθώς από το σύνολο των 21 Τοπικών Προγραμμάτων που έχουν σχεδιαστεί να δημιουργηθούν σε 21 περιοχές της Ελλάδας, σε ορίζοντα τριετίας, έχουν ήδη ιδρυθεί και λειτουργούν 11, στις πόλεις: Άρτα, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κάλυμνος, Καστοριά, Λευκάδα, Κως, Σκιάθος, Σπάρτη, Σύρος και Τρίκαλα.
Τα Special Olympics Hellas έχουν ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στον αρχικό αριθμητικό στόχο ένταξης αθλητών, με συνολικά 160 άτομα με νοητική αναπηρία αυτών των περιοχών να συμμετέχουν και να προπονούνται συστηματικά στα αθλήματα: ιππασία, ιστιοπλοΐα, κανό – καγιάκ, μπάσκετ, μπόουλινγκ, bocce, πινγκ – πονγκ, ποδόσφαιρο, στίβο, τζούντο.