Claire’s Sparkling Room

Το 2016, ο Λανς Χαρτ σκότωσε τη σύζυγό του, την κόρη του και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, πέντε ημέρες αφότου τον είχε εγκαταλείψει η οικογένειά του. Οι γιοι του Λουκ και Ράιαν έχουν αφιερώσει τη ζωή τους στο να βοηθούν άλλους που είναι σε κακοποιητικές σχέσεις.

Τον Ιούλιο του 2016, ο Lance Hart πυροβόλησε θανάσιμα τη σύζυγό του Claire και τη 19χρονη κόρη τους Charlotte έξω από ένα κέντρο αναψυχής στο Spalding του Lincolnshire, προτού στρέψει το όπλο στον εαυτό του. Ένα σημείωμα δολοφονίας που άφησε αποκάλυψε την πρόθεσή του να σκοτώσει και τους γιους του Λουκ και Ράιαν, αλλά εκείνοι τότε εργάζονταν στο εξωτερικό.

Η φρενίτιδα που ακολούθησε ανάγκασε τον Λουκ και τον Ράιαν, τότε 26 και 25 ετών, να μιλήσουν. Για αυτούς, ο Λανς Χαρτ ήταν πάντα ένας νταής που διατηρούσε τον κανόνα του τρόμου. Μονοπώλησε τα οικονομικά του νοικοκυριού, παίρνοντας τους μισθούς της συζύγου του και στοιχηματίζοντάς τους σε τυχερά παιχνίδια. Χρησιμοποίησε την έλλειψη χρημάτων για να απομονώσει την οικογένειά του, λέγοντάς τους ότι δεν θα μπορούσαν να αντέξουν μακριά του και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες χωρίς αυτόν. Τους ανάγκασε να υπακούσουν σε αυθαίρετους κανόνες και τους οδήγησε στην απομόνωση χωρίς παρουσία φίλων και συγγενών στη ζωή τους.

Τα παιδιά του Χαρτ διέπρεψαν ακαδημαϊκά και μέχρι το 2016, ο Λουκ και ο Ράιαν είχαν κερδίσει αρκετά χρήματα από τη δουλειά τους για να νοικιάσουν ένα μικρό σπίτι για τη μητέρα και τη μικρότερη αδερφή τους, ώστε να τις βοηθήσουν να απομακρυνθούν από το βίαιο πατέρα τους. Λίγες μέρες αφότου τις βοήθησαν να δραπετεύσουν από τον Λανς, τα αδέρφια βρέθηκαν στην αίθουσα αναμονής του τοπικού αστυνομικού τμήματος σοκαρισμένα. «Ο πατέρας μας δεν ήταν ποτέ βίαιος. Σκεφτήκαμε: πώς έγινε αυτό; Από πού προήλθαν οι δολοφονίες; Ήταν σχεδόν σαν η απάντηση να ήταν γραμμένη με μεγάλα γράμματα που αναβοσβήνουν, στους τοίχους».

Λίγα λεπτά χρειάστηκαν ώστε τα αδέρφια να αναγνωρίσουν ότι ο πατέρας τους ήταν πάντα καταχρηστικός, οπότε η τροπή που πήρε το θέμα δε θα έπρεπε να εκπλήσει κανέναν. Και έτσι αυτή η παραδοχή τους οδήγησε να αφιερωθούν ώστε να βοηθήσουν και άλλους που βρίσκονται σε αντίστοιχες σχέσεις.

Ο Λουκ και ο Ράιαν συνεργάστηκαν έκτοτε με τη φιλανθρωπική οργάνωση Level Up , για να δημιουργήσουν κατευθυντήριες γραμμές για τα μέσα ενημέρωσης για την ενδοοικογενειακή βία που «δίνουν στις ζωές των γυναικών την κατάσταση που τους αξίζει». Και έχουν μοιραστεί την εμπειρία τους με περισσότερα από 10.000 άτομα σε περισσότερες από 130 ομιλίες. Το να βοηθήσουμε τους δασκάλους, την αστυνομία, τις κοινωνικές υπηρεσίες και το προσωπικό του NHS να αποκτήσουν επίγνωση του καταναγκαστικού ελέγχου ήταν «εγκάρδια», λέει ο Luke. «Πολλοί επαγγελματίες φύλαξης μάς είπαν ότι δεν καταλάβαιναν τον καταναγκαστικό έλεγχο στο παρελθόν, αλλά τώρα βλέπουν τη δυναμική του και τους βοήθησε να παρέμβουν σε πολλές περιπτώσεις που πιθανότατα θα είχαν περάσει διαφορετικά».

Τα αδέρφια δίνουν επίσης ομιλίες σε μέλη του κοινού και έχουν γράψει ένα βιβλίο για την εμπειρία τους, με τίτλο Remembered Forever. «Η άμεση εκπαίδευση του κοινού μπορεί να κάνει τεράστια διαφορά, επειδή τα ίδια τα θύματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης μερικές φορές δεν αναγνωρίζουν τι τους συμβαίνει».

Λαμβάνουν δεκάδες μηνύματα από ανθρώπους που θέλουν να ξεφύγουν από έναν βίαιο σύντροφο. «Συνήθως τους φέρνουμε σε επαφή με υπηρεσίες όπως το Refuge και το Women’s Aid, επειδή μία από τις προκλήσεις της ενδοοικογενειακής κακοποίησης είναι πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει μετά την αποχώρησή σας». Για παράδειγμα, τη δεκαετία πριν από το 2018, τουλάχιστον το 43% των γυναικών στο Ηνωμένο Βασίλειο που δολοφονήθηκαν από σύντροφο ή πρώην σύντροφο είχαν λάβει μέτρα για να χωρίσουν.

Για να αντιμετωπίσουν αυτή την πρόκληση πιο αποτελεσματικά, τα αδέρφια αναπτύσσουν ένα μάθημα e-learning σε συνεργασία με τον αμερικανικό οργανισμό Safe and Together. «Είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο που βοηθά τα θύματα να διατυπώσουν τι περνάνε, έτσι ώστε οι υπηρεσίες ενδοοικογενειακής κακοποίησης να μπορούν να τους παρέχουν την υποστήριξη που χρειάζονται» λέει ο Luke.

Μέσω εκατοντάδων συνομιλιών, ο Λουκ και ο Ράιαν ελπίζουν να ξεπεράσουν τις άκαμπτες έννοιες της αρρενωπότητας. Είναι πολύ απλοϊκό να απορρίπτουμε άντρες όπως ο πατέρας τους που δολοφονούν τους συντρόφους και τις οικογένειές τους ως απλώς «κακούς», χωρίς να ανακρίνουμε τα κοινωνικά πρότυπα που τους δημιουργούν, σημειώνει ο Luke. «Ο πατέρας μας πήρε την ταυτότητά του καθαρά από τον ανδρισμό. Ήταν “βήτα αρσενικό” στον κόσμο, οπότε έπρεπε να ικανοποιήσει την αρρενωπή του ταυτότητα μέσα στην οικογένεια, πράγμα που σήμαινε ότι έπρεπε να κυριαρχήσει, να έχει τον έλεγχο».

Πάνω από όλα, οι αδερφοί Χαρτ θέλουν να δημιουργήσουν μια περήφανη κληρονομιά για τη μητέρα και την αδερφή τους, που ήταν αφοσιωμένες στο να βοηθούν τους άλλους.

«Όσο δύσκολα κι αν έγιναν τα πράγματα, η μαμά και η Σάρλοτ δούλεψαν σκληρότερα για να δημιουργήσουν περισσότερο νόημα, περισσότερο σκοπό, περισσότερη αγάπη», λέει ο Λουκ. «[Μετά τους φόνους] η συνειδητοποίηση ότι θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε άλλους ανθρώπους με την ιστορία μας, μας έδωσε νόημα».