Claire’s sparkling room

Η νοοτροπία ενός ατόμου διαμορφώνει τον τρόπο με τον οποίο βλέπει τη νοημοσύνη και τις ικανότητές του και επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο μιλάει στον εαυτό του, εσωτερικά.

Οι πεποιθήσεις και οι σκέψεις που σχηματίζουν τη νοοτροπία ενός ατόμου καθορίζουν τι πιστεύει ότι είναι δυνατό γι ‘αυτό – εάν πιστεύει ότι υπάρχουν περιορισμοί στο τι μπορεί να επιτύχει ή αν έχει εμπιστοσύνη στην ικανότητά του να ξεπερνά τις προκλήσεις και να πραγματοποιεί τους στόχους του.

Σταθερή νοοτροπία & νοοτροπία ανάπτυξης

Τα άτομα με σταθερή νοοτροπία βασίζονται στην επιβεβαίωση των ιδιοτήτων που έχουν, ενώ τα άτομα με νοοτροπία ανάπτυξης αναζητούν συνεχώς ευκαιρίες για βελτίωση.

Επιπλέον, η νοοτροπία ενός ατόμου παίζει μεγάλο ρόλο στο πώς διαχειρίζεται την αβεβαιότητα και τις αποτυχίες. Μια σταθερή νοοτροπία οδηγεί ένα άτομο να πιστεύει ότι μια οπισθοδρόμηση ή μια πρόκληση είναι μια πρόσκληση να εγκαταλείψει κάτι. Αντίθετα, ένα άτομο με νοοτροπία ανάπτυξης βλέπει μια οπισθοδρόμηση ή πρόκληση ως ευκαιρία επέκτασης και μια προσωρινή περίσταση.

Η νοοτροπία είναι κρίσιμη γιατί είναι ένας βασικός μοχλός πίσω από τα αποτελέσματα ενός ατόμου σε όλους τους τομείς της ζωής – προσωπικούς στόχους, διαπροσωπικές σχέσεις και επαγγελματικές προσπάθειες.

Πώς μπορώ να βελτιώσω τη νοοτροπία μου;

Εάν υποψιάζεστε ότι έχετε σταθερή νοοτροπία και θέλετε να γίνετε πιο ευέλικτοι, τα καλά νέα είναι ότι μπορείτε να αλλάξετε την προσέγγισή σας. Εδώ είναι 5 τρόποι για να ξεκινήσετε:

  1. Κάντε έναν απολογισμό της ζωής σας. Αναθεωρήστε κάθε τομέα της ζωής σας (σταδιοδρομία, φιλίες, ερωτική ζωή, πνευματική, υγεία, οικονομική κ.λπ.). Σημειώστε πού είστε ικανοποιημένοι με την τρέχουσα κατάσταση και πού θέλετε να αναπτυχθείτε.
  2. Δείξτε στον εαυτό σας συμπόνια. Συγχωρήστε τον εαυτό σας για λάθη του παρελθόντος ή για το ότι δεν χειρίζεστε πάντα τα πράγματα όπως θα θέλατε. Ο καθένας κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί  – αλλά αυτό που μας κάνει καλύτερους το κερδίζουμε με τον χρόνο και την επίγνωση.
  3. Σταματήστε την αρνητική αυτο-συζήτηση. Είστε ο νούμερο ένα συνομιλητής σας, οπότε ας βεβαιωθούμε ότι αυτό που λέτε είναι εποικοδομητικό. Μίλησε στον εαυτό σου όπως θα απευθυνόσουν σε έναν καλό φίλο και σταμάτα να είσαι τόσο σκληρός με τον εαυτό σου όλη την ώρα.
  4. Αφιερώστε χρόνο για προβληματισμό. Αφιερώνοντας χρόνο για να αναλογιστείτε τις σκέψεις και τις πράξεις σας αυξάνει την αυτογνωσία σας. Αυτή η εσωτερική γνώση θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την εμπιστοσύνη στις ικανότητές σας και θα σας δώσει διορατικότητα όπου μπορείτε να εξελιχθείτε.
  5. Μάθετε τι έχει σημασία για εσάς – και συνεχίστε το! Τα άτομα με νοοτροπία ανάπτυξης οδηγούνται από την επιθυμία τους να βελτιστοποιήσουν την εμπειρία της ζωής τους. Αποφασίζουν τι θέλουν να ακολουθήσουν και καταβάλλουν τα μέγιστα για να το πραγματοποιήσουν.