8 και 9).Επεξεργασμένο κρέας: Όσα πρέπει να ξέρουμε

 

Ελίνα Δημητριάδου, Διατροφολόγος

Πόσοι από σας δεν έχετε συνηθίσει να τρώτε τοστάκι γαλοπούλα – τυρί όταν κάνετε δίαιτα ή 2 – 3 φέτες γαλοπούλα σκέτες όταν πεινάτε γιατί…  πρωτεΐνη είναι, δεν παχαίνει. Όμως… γνωρίζετε ότι και αυτή ανήκει στο επεξεργασμένο κρέας;

– Τι είναι όμως το επεξεργασμένο κρέας;
– Μέχρι πόσο είναι καλό να τρώω με βάση τις επίσημες συστάσεις;
– Ποια είναι τα επιστημονικά δεδομένα για τη σχέση του με τον καρκίνο;
– Με τι μπορώ να το αντικαταστήσω ώστε να μη χάσω την πολυπόθητη γεύση του από τη διατροφή μου;

Ως επεξεργασμένο κρέας υπολογίζεται το κρέας που έχει μετασχηματιστεί με τη χρήση μεθόδων όπως το αλάτισμα, το ζύμωμα, το κάπνισμα, ή άλλες διεργασίες για την ενίσχυση της γεύσης ή για να βελτιωθεί η συντήρηση. Τα περισσότερα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν χοιρινό ή μοσχάρι, υπάρχουν επεξεργασμένα κρέατα που περιέχουν και άλλα κόκκινα κρέατα ή πουλερικά ή εντόσθια ή ακόμα και
παραπροϊόντα κρέατος, όπως το αίμα. Παραδείγματα επεξεργασμένου κρέατος είναι τα λουκάνικα, το ζαμπόν, το μπέικον, το προσούτο, ο παστουρμάς, οι φέτες γαλοπούλας ή κοτόπουλου. Η μέση κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος δείχνει να έχει αυξητική τάση τα τελευταία χρόνια.

Θα μου πείτε γιατί δίνουμε τόσο μεγάλη έμφαση σε κάτι τέτοιο;

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι το 2015, ο Διεθνής Οργανισμός Έρευνας για τον καρκίνο, αξιολογώντας πάνω από 400 επιδημιολογικές μελέτες κατέταξε το επεξεργασμένο κρέας ως group 1 καρκινογόνο, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις από τις διαθέσιμες επιδημιολογικές μελέτες ότι η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος προκαλεί καρκίνο στο παχύ έντερο, ενώ υπάρχουν και κάποια δεδομένα ότι συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου στομάχου. Η σχέση
ωστόσο μεταξύ αλλαντικών και καρκίνου φαίνεται να είναι δοσοεξαρτώμενη. Όσο περισσότερα αλλαντικά καταναλώνω τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος.

Είναι όλα τα αλλαντικά ίδια;
Σίγουρα όλα τα αλλαντικά δεν είναι ίδια. Κάποια φτιάχνονται από πιο λιπαρά κομμάτια κρέατος ή έχουν περισσότερο αλάτι ή υφίστανται πιο βαριά επεξεργασία ή έχει γίνει χρήση επικίνδυνων χημικών ουσιών ως συντηρητικά. Ωστόσο, με τα μέχρι τώρα διαθέσιμα δεδομένα δεν μπορούμε να κάνουμε διαχωρισμό μεταξύ τους, και για όλα τα είδη επεξεργασμένου κρέατος ισχύουν οι ίδιες συστάσεις.
Πόσο μπορώ να καταναλώνω;
Σύμφωνα με τον εθνικό διατροφικό οδηγό, εφόσον θέλουμε να καταναλώσουμε αλλαντικό, καλό είναι η κατανάλωσή τους να μην ξεπερνά τα 20 – 30 γρ. την εβδομάδα, δηλαδή για παράδειγμα 1 φέτα γαλοπούλα.

Με τι μπορώ να αντικαταστήσω τα αλλαντικά;
Θα συμφωνήσω ότι δεν μπορούν να αντικατασταθούν παντού. Υπάρχουν κλασικές συνταγές, όπως καρμπονάρα ή κάποιες πίτσες που δεν γίνονται χωρίς αλλαντικά και μπορούμε να τα απολαμβάνουμε με μέτρο. Ωστόσο, η προσθήκη αλλαντικών σε σάντουιτσς, τορτίγιες ή τοστ δεν θα έπρεπε να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας ρουτίνας. Μπορούμε σε 1 τοστ να βάλουμε:
– διπλό τυρί ή
– μοτσαρέλα – ντομάτα – πέστο ή
– ανθότυρο με μέλι ή
– αβοκάντο – αυγό ή
– λαχανικά + κοτόπουλο που μας έμεινε από τη χθεσινή μέρα.