5). expert #15

Πλάθω κουλουράκια…

Ας φτιάξουμε κουλουράκια «για το καλό» όπως έλεγαν οι γιαγιάδες!

Θα χρειαστούμε:

250 γρ. βούτυρο

1,5 κούπα καστανή ζάχαρη

25 γρ. μαγειρική αμμωνία σε σκόνη

1,5 κούπα γάλα

4 αβγά

2 κρόκους αβγού

2 βανίλιες σε σκόνη

ξύσμα από 2 πορτοκάλια

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Τοποθετούμε στον κάδο του μίξερ τη ζάχαρη και το βούτυρο και τα χτυπάμε καλά μέχρι να αφρατέψει το μίγμα.

Προσθέτουμε την αμμωνία σε χλιαρό γάλα και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθεί.

Όταν αφρατέψει καλά το μίγμα (βούτυρο – ζάχαρη), προσθέτουμε ένα – ένα τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Μετά προσθέτουμε τη βανίλια, το ξύσμα από τα πορτοκάλια και το μίγμα «γάλα με αμμωνία» που φτιάξαμε πριν. Χτυπάμε με το μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.

Προσθέτουμε το αλεύρι, ενώ χτυπάμε με το μίξερ, μέχρι να σχηματιστεί η ζύμη. Τυλίγουμε τη ζύμη για τα κουλουράκια με μεμβράνη και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 15 με 20 λεπτά.

Τοποθετούμε τη ζύμη για τα κουλουράκια σε μια καθαρή επιφάνεια. Φτιάχνουμε το κάθε κουλουράκι στο σχήμα που θέλουμε. Τοποθετούμε σε ένα μεγάλο ταψί αντικολλητικό χαρτί και βάζουμε πάνω τα κουλουράκια.

Σε ένα μπολ βάζουμε τους κρόκους και μια κουταλιά νερό και ανακατεύουμε. Με ένα πινελάκι αλείφουμε τα κουλουράκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.