claire’s sparkling room

Άνθρωποι που έρχονται και φεύγουν από τη ζωή μας, ας δούμε μαζί 7 μαθήματα που μας διδάσκουν όμως με τη φυγή τους…

Μας διδάσκουν ότι δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε τους πάντες

Ίσως ένα από τα πιο σημαντικά μαθήματα είναι ότι στην αρχή δεν πρέπει να εμπιστευόμαστε όλους όσοι νομίζουμε ότι μας αρέσουν.

Οι άνθρωποι έχουν χίλια πρόσωπα στις μέρες μας και δεν μπορούμε απλώς να εμπιστευτούμε κάποιον επειδή νιώθουμε ότι μας έκανε κλικ στην αρχή.

Υπάρχουν άτομα που θα προσποιηθούν ότι είναι κάποιοι που δεν είναι απλά γιατί έτσι θα τους θέλαμε και τους φανταζόμαστε.

Θα χρησιμοποιήσουν τη φιλία μας μόνο και μόνο για να πάρουν αυτό που θέλουν, και αφού μας εκμεταλλευτούν, θα μας αφήσουν σαν να μην είμαστε τίποτα για αυτούς.

Αυτό δεν είναι ωραίο, αλλά παρόλα αυτά, υπάρχουν άνθρωποι που σκέφτονται και συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο.

Και αυτό που πρέπει να ξέρουμε είναι ότι όλα όσα συμβαίνουν μεταξύ μας δεν είναι δικό μας λάθος. Τόσοι ήταν…

Μας αλλάζουν

Μερικοί άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας για να μας αλλάξουν. Αν είχαμε προβλήματα μαζί τους, θα μας διδάξουν πώς να τ’ αντιμετωπίσουμε και αυτό θα μας δυναμώσει ακόμα περισσότερο.

Από την άλλη, αν είχαμε να κάνουμε με θετικούς και καλούς ανθρώπους, θα μας διδάξουν κάτι ωραίο για τη ζωή.

Το θέμα όμως εδώ είναι ότι αργά ή γρήγορα με τους ανθρώπους που έρχονται στη ζωή μας θα αλλάξουμε.

Θα αλλάξουμε ανεξάρτητα αν το θέλαμε ή όχι και μερικές φορές αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι το μόνο που χρειαζόμαστε.

Μπορεί πραγματικά να μας ανοίξει τα μάτια και να μας δείξει ότι τα σωστά πράγματα ήταν μπροστά μας όλη την ώρα, ενώ μας απασχολούσε κάτι που δεν ήταν τόσο σημαντικό.

Μας δείχνουν πόσο δυνατοί είμαστε

Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν και μας διδάσκουν πράγματα που δεν θα είχαμε μάθει ούτε σε ένα εκατομμύριο χρόνια από μόνοι μας.

Αυτά τα πράγματα μας λένε πόσο δυνατοί είμαστε και ότι πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στον εαυτό μας γι’ αυτό.

Και αυτό είναι που μας λείπει να κάνουμε στις μέρες μας. Είναι σαν να είναι φυσιολογική κάθε επιτυχία που έχουμε, αλλά είμαστε πολύ σκληροί με τον εαυτό μας για τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν. Αλλά δεν πρέπει να είναι έτσι.

Όπως ακριβώς γινόμαστε σκληροί με τον εαυτό μας για τα άσχημα πράγματα που συμβαίνουν, με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να είμαστε περήφανοι για τον εαυτό μας για τα καλά.

Και εκεί παίρνουν τον ρόλο άλλοι. Σε καταστάσεις όπως αυτές οι άλλοι άνθρωποι στη ζωή μας μας θυμίζουν πόσο καταπληκτικοί και καλοί είμαστε.

Και αυτό είναι στην πραγματικότητα το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν για εμάς. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που αν μας δουν στα κάτω μας, μας δίνουν “μία” να πάμε ακόμα πιο κάτω.

Δείχνουν ότι τελικά πρέπει να βασιστείς στον εαυτό σου και μόνο

Ένα σημαντικό πράγμα που μπορούν να μας διδάξουν οι άλλοι είναι ότι θα πρέπει να βασιζόμαστε πάντα στον εαυτό μας τελικά.

Οι άνθρωποι έρχονται και φεύγουν, αλλά εμείς είμαστε ο πυρήνας. Είμαστε αυτοί που αποφασίζουν, που κάνουμε σχέδια και που διευθύνουμε τη ζωή μας.

Είμαστε οι κυρίαρχοι της ζωής μας και εμείς, περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον, ξέρουμε τι είναι καλύτερο για εμάς.

Ίσως αυτά τα μαθήματα να μην είναι κάτι ωραίο και γλυκό, αλλά θα μας βοηθήσουν μακροπρόθεσμα. Θα μας ανοίξουν τα μάτια και θα μας κάνουν να σκεφτούμε την ύπαρξή μας σε αυτόν τον κόσμο αλλά και τον σκοπό μας.

Αυτά τα μαθήματα έρχονται κυρίως όταν τα χρειαζόμαστε περισσότερο. Έρχονται όταν δεν ξέρεις τι θα κάνεις στη ζωή σου και όταν βρεθείς στο σταυροδρόμι.

Είναι σαν θεοφάνεια, και έτσι λειτουργούν. Όταν συνειδητοποιήσουμε ορισμένα πράγματα, θα δούμε ότι η αλήθεια ήταν συνέχεια μπροστά στα μάτια μας, αλλά δεν μπορούσαμε να τη δούμε.

Όμως η μοίρα μας έστειλε διαφορετικούς ανθρώπους στη ζωή μας που με καλό ή άσχημο τρόπο μας δείχνουν τι μας έλειπε τόσα χρόνια. Και για αυτούς, θα πρέπει να είμαστε ευγνώμονες.

Κάποιοι άνθρωποι θα μας πληγώσουν, είναι μονόδρομος…

Πόσες φορές έχεις συναντήσει ανθρώπους και σκέφτηκες ότι είναι ό,τι χρειάζεσαι για να είσαι ευτυχισμένος;

Πόσες φορές εμπιστεύτηκες αγνώστους επειδή ένιωθες ότι ήταν καλή ιδέα;

Και πόσες φορές “ράγισε” η καρδιά σου από κάποιους ανθρώπους που τελικά δεν ήταν τόσο σημαντικοί στη ζωή σου;

Πολλές φορές, το ξέρω. Αλλά κάθε ένας από αυτούς που σε πλήγωσαν με οποιονδήποτε τρόπο λειτούργησε ως μάθημα.

Ήταν ένα μάθημα που έπρεπε να μάθεις με σκληρό τρόπο, αλλά είναι μία γνώση που πλέον σου ανήκει και κανείς δεν μπορεί να σου την πάρει πια.

Γι’ αυτό, να είσαι ευγνώμων για όλους εκείνους τους ανθρώπους που σε πλήγωσαν γιατί σου έδειξαν ότι πρέπει να προσέχεις ποιους αφήνεις στη ζωή σου.

Και μόλις μάθεις κάτι τέτοιο, η ζωή σου δεν θα είναι πια η ίδια.

Θα μάθεις επιτέλους να υπερασπίζεσαι τον εαυτό σου και να αλλάζεις την οπτική σου για τη ζωή. Δεν θα τα βλέπεις όλα μέσα από ροζ γυαλιά, αλλά θα είναι πιο αληθινά.

Και ακριβώς επειδή θα είναι πιο αληθινά, θα σε βοηθήσουν να ζήσεις μια καλύτερη ζωή.

Σου διδάσκουν ότι δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάς

Σε κανέναν δεν αρέσει να τα παρατάει, αλλά μερικές φορές αυτό είναι το μόνο πράγμα που νιώθουμε ότι θέλουμε να κάνουμε. Μερικές φορές χρειάζεται να τα παρατήσεις και να φτάσεις στον πάτο για να μπορέσεις να ξεκινήσεις τα πάντα από την αρχή.

Αλλά αν τα έχεις όλα και ακόμα τα παρατάς μπροστά σε κάθε πρόβλημα, τότε κάτι δεν πάει καλά.

Γι’ αυτό ο Θεός μάς στέλνει ανθρώπους που δεν ήταν τόσο τυχεροί όσο εμείς αλλά που ακόμα παλεύουν για τον εαυτό τους. Μας στέλνει ανθρώπους που είχαν τόσα προβλήματα στη ζωή αλλά στέκονται ακόμα στα πόδια τους, χωρίς να αφήνουν τη ζωή να τους γκρεμίσει.

Και αυτοί οι άνθρωποι είναι εδώ για να μας διδάξουν ότι ό,τι κι αν συμβεί δεν πρέπει ποτέ να τα παρατάμε.

Μην εγκαταλείπεις ποτέ οτιδήποτε αγαπάς, ειδικά τα όνειρά σου γιατί είναι εκεί για να σε κρατήσουν ζωντανό. Και ακόμα κι αν τα πράγματα δεν είναι όπως τα επιθυμείς, μη λυπάσαι.

Τουλάχιστον δοκίμασες και δοκιμάστηκες σε κάτι νέο. Τουλάχιστον έκανες κάποια προσπάθεια να αλλάξεις ό,τι ήταν κακό στη ζωή σου, και θα πρέπει να δώσεις τα εύσημα στον εαυτό σου για αυτό.

Γιατί αν δεν το κάνεις εσύ, τότε ποιος θα το κάνει;

Μας διδάσκουν ότι δεν πρέπει να αλλάξουμε εμείς για να ευχαριστήσουμε τους άλλους

Στη σύγχρονη εποχή, πολλοί άνθρωποι αλλάζουν έτσι ώστε να αρέσουν σε άλλους. Το κάνουν επειδή φοβούνται να μείνουν μόνοι και να αποκλειστούν από την κοινωνία στην οποία θέλουν πολύ να είναι μέρος.

Προσπαθώντας να ταιριάξεις με ανθρώπους που δεν σε υπολογίζουν, στην ουσία κάνεις ότι περνάει από το χέρι σου για να αλλάξεις τον πραγματικό, αυθεντικό εαυτό σου. Και αυτό είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να συμβεί.

Σου λέω – είναι καλύτερα να σε γνωρίζουν και να σε εκτιμούν γι’ αυτό που είσαι παρά να σε αγαπούν γι’ αυτό που δεν είσαι.

Ίσως αυτό να μην έχει νόημα αυτή τη στιγμή, αλλά αν το σκεφτείς καλύτερα, θα καταλάβεις ότι έχω δίκιο.

Μπορείς να αλλάξεις για να γίνεις κάποιος που δεν είσαι, αλλά θα έρθουν άνθρωποι στη ζωή σου που θα σου δείξουν με μία μόνο λέξη ότι δεν είχε κανένα νόημα όλο αυτό.

Θα έρθει κάποιος που θα σου δείξει ότι το να προσπαθείς να αλλάξεις για να ευχαριστήσεις τους άλλους είναι το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσες να κάνεις ποτέ για τον εαυτό σου και όλη σου την ύπαρξη.

Και αυτό θα είναι το πιο πολύτιμο μάθημα από όλα!