Μήπως σκέφτεσαι υπερβολικά;

Έχεις βρεθεί ποτέ σε μία κατάσταση που σκέφτηκες για να πάρεις μια απόφαση πάνω από 1 εκατομμύριο φορές στο μυαλό σου; Αν ναι, τότε είσαι υπερβολικός. Η υπερβολική σκέψη είναι μια κατάσταση όπου ένα άτομο δυσκολεύεται να προχωρήσει εύκολα σε μία απόφαση και τείνει να υπεραναλύει.

1. Κάνω λάθη;

Ένα overthinking άτομο θα θεωρήσει τον εαυτό του ως δημιουργό προβλημάτων. Ακόμα κι αν δεν έχεις κάνει τίποτα λάθος, απλώς ζητάς συγγνώμη για το λάθος. Συμβαίνει λόγω του φόβου μήπως χάσεις τη σχέση ή τη φιλία με το άλλο άτομο που υπάρχει η αντιπαράθεση.

2. Δεν είμαι αρκετός.

Ένα overthinking άτομο θα προσποιηθεί ότι είναι ακατάλληλο και δεν του αξίζει να είναι φίλος με άλλους. Θα προσβληθείς εύκολα και θα υποτιμήσεις τον εαυτό σου λόγω υπερβολικής σκέψης. Είναι δύσκολο για σένα να βρεις έναν λόγο που να σε κάνει να νιώθεις άξιος, υπεράνω ή έστω ισότιμος με άλλους.

3. Κανείς δεν με συμπαθεί.

Αυτή η υπόθεση θα είναι στην κορυφή της λίστας στο μυαλό ενός υπερσκεπτόμενου. Αν κάποιος κοντινός σου αρχίσει να κρατά απόσταση ή να σε αποφεύγει, θα νιώσεις ενοχή και θα νιώσιες ότι είσαι ενοχλητικό άτομο. Λόγω του αισθήματος ενοχής, θα προσποιηθείς στον εαυτό σου  πως είσαι ένα μοναχικό και μη ικανό να αγαπηθεί άτομο. Με άλλα λόγια, θα μένεις στο περιθώριο γιατί νιώθεις πως κάτι έκανες και σου αξίζει αυτή η συμπεριφορά.

Το να είσαι υπεραναλυτικός και υπερσκεπτόμενος δεν είναι εύκολο. Δεν μπορείς να ελέγξεις τις σκέψεις που τρέχουν στο μυαλό σου. Υπάρχει πάντα ο φόβος «κι αν κάνω λάθος», και αυτό είναι που σε οδηγεί να νιώθεις άγχος κατά τη λήψη αποφάσεων.

Επιπτώσεις της υπερβολικής σκέψης:

  • Μελέτες δείχνουν ότι ένας υπερβολικά σκεπτόμενος άνθρωπος, πιθανόν να έχει διαταραχές στον ύπνο. Μπορεί ακόμα και να οδηγήσει σε κατάθλιψη και στρες.
  • Η υπερβολική σκέψη θα κάνει ένα άτομο να χάσει πολύ χρόνο σκεπτόμενος το ίδιο πράγμα επανειλημμένα.
  • Λόγω των πολλών διαδικασιών σκέψης στον εγκέφαλο, μπορεί να νιώθεις συνέχεια εξαντλημένος και αυτό θα σε κάνει λιγότερο παραγωγικό μέρα με τη μέρα.
  • Θα αποστασιοποιηθείς από τους άλλους και θα θεωρείσαι από τους γύρω σου μοναχικό άτομο.
  • Μερικές φορές, θα αισθάνεσαι άσχημα για πράγματα που δεν είναι στον έλεγχό σου και αυτό μπορεί να σου προκαλέσει αισθηματική κατάρρευση ακόμη και να κλαις με τις ώρες για το τίποτα.

Πώς να ξεπεράσετε την υπερβολική σκέψη;

Σου αρέσει να κλαις και να στεναχωριέσαι για το τίποτα; Ναι, ένας υπερσκεπτόμενος μπορεί να το κάνει. Το μυαλό ενός τέτοιου ατόμου είναι πολύ περίπλοκο για να το καταλάβει κανείς με την πάροδο του χρόνου.

Εάν έχετε έναν φίλο που σκέφτεται πολύ, να είστε ακροατής των σκέψεών του. Μπορεί να μοιάζει με μικρό πράγμα, αλλά έχει μεγάλη αξία στη ζωή κάποιου. Μπορεί να σώσετε ένα άτομο από την υπερβολική σκέψη και τις αρνητικές επιπτώσεις της.

Εάν είστε πρόθυμοι να σταματήσετε την υπερβολική σκέψη, αρχίστε να μοιράζεστε τις σκέψεις σας με ένα αξιόπιστο άτομο. Ξέρω ότι είναι δύσκολο να μοιραστείς τα συναισθήματά σου με κάποιο άλλο άτομο γιατί μπορεί να μην το καταλάβει. Αλλά, μπορείς να προσπαθήσεις να τους το εξηγήσεις.

Ζήστε στο παρόν. Αντί να σκέφτεστε για λάθη του παρελθόντος και μελλοντικές αποφάσεις, απολαύστε τη ζωή σας στο παρόν. Αποδεχτείτε τα λάθη σας και εργαστείτε για να ξεπεράσετε τις κακές αποφάσεις και τις ανησυχίες σας.Μόλις αρχίσετε να ζείτε στο έπακρο της παρούσας ζωής σας, το μέλλον σας θα γίνει αυτόματα πιο αισιόδοξο.

Θυμήσου, «Είσαι αρκετός», «Είσαι δυνατός», «Είσαι ένα αξιαγάπητο άτομο» και «Μπορείς να κάνεις τα πάντα».