10 δημιουργίες που εφευρέθηκαν από γυναίκες και έχουν αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο

Οι γυναίκες έχουν συνηθίσει να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες που συναντούν στην αγορά εργασίας και γενικότερα στην καθημερινότητα, οι οποίες οφείλονται συνήθως στην ανισότητα των φύλων. Γι’ αυτό είναι εκπληκτικό να γνωρίζουμε ποιες σημαντικές εφευρέσεις χρησιμοποιούμε που αναπτύχθηκαν από γυναίκες, οι οποίες αναμφίβολα έσπασαν τα πρότυπα της εποχής που ζούσαν και μας άφησαν μια ολόκληρη κληρονομιά.

10. Υαλοκαθαριστήρες παρμπρίζ

Αυτό το απαραίτητο εργαλείο για την εξασφάλιση καλής ορατότητας των οδηγών τις βροχερές μέρες δημιουργήθηκε και κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τη Mary Anderson το 1903, η οποία σκέφτηκε την ιδέα αφού χρειάστηκε να οδηγήσει στη μέση μιας χιονόπτωσης, συνειδητοποιώντας τη δυσκολία και τη σημασία του να διατηρείς το παρμπρίζ καθαρό.

9. Φίλτρο καφέ

Melitta Bentz , μια νοικοκυρά, διαπίστωσε ότι ο καθαρισμός των υφασμάτινων φίλτρων καφέ που χρησιμοποιήθηκαν εκείνη την εποχή ήταν εξαιρετικά κουραστικός. Έτσι αποφάσισε να προσπαθήσει να βρει έναν νέο τρόπο για το φιλτράρισμα. Αφού έκανε κάποιες δοκιμές, αποφάσισε να πάρει ένα τσίγκινο κύπελλο και να ανοίξει πολλές τρύπες σε αυτό. Πήρε ένα φύλλο χαρτί από το σημειωματάριο του γιου της, φιλτράρισε το ποτό και το αποτέλεσμα ήταν εκπληκτικό. Η Melitta κατοχύρωσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1908 και αμέσως μετά ξεκίνησε τη δική της επιχείρηση. Χρόνια αργότερα, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η εταιρεία αντιμετώπισε πολλές δυσκολίες, όμως κατάφερε να κρατηθεί και να αναπτυχθεί. Η Μelitta ανησυχούσε επίσης για την ευημερία των υπαλλήλων της, γι’ αυτό αποφάσισε να αυξήσει την περίοδο των διακοπών τους, να μειώσει τις ώρες εργασίας τους, να τους δώσει μπόνους Χριστουγέννων και να δημιουργήσει ένα κοινωνικό ταμείο για αυτούς. Σήμερα, η εταιρεία παραμένει ισχυρή και διοικείται από μέλη της οικογένειας.

8. Σύριγγα για ένεση

Μια Αμερικανίδα νοσοκόμα, η Letitia Mumford Geer, ήταν υπεύθυνη για τη δημιουργία της πρώτης σύριγγας που λειτουργεί με έμβολο, η οποία κατασκευάστηκε το 1899. Αυτό το εργαλείο έδωσε τη δυνατότητα στους γιατρούς να χειρίζονται τα πάντα με το ένα χέρι. Χωρίς αμφιβολία, αυτή ήταν μια σημαντική καινοτομία στον τομέα της υγείας και επεκτάθηκε σε πολλούς άλλους τομείς, εκτός από το να χρησιμεύσει ως αφετηρία για τη σύριγγα που γνωρίζουμε σήμερα.

7. Πάνες μιας χρήσης

Η Marion Donovan δημιούργησε την πρώτη πάνα μιας χρήσης ανθεκτική στα υγρά. Η ιδέα προέκυψε λίγο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν αφοσιώθηκε πλήρως στην οικογενειακή της ζωή και τις οικιακές δραστηριότητες. Με μια ραπτομηχανή και μια κουρτίνα μπάνιου κατάφερε να δημιουργήσει το πρώτο της πρωτότυπο.

6. Πλυντήριο πιάτων

10 δημιουργίες που εφευρέθηκαν από γυναίκες που έχουν αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο
Η Josephine Cochrane κατασκεύασε το πρώτο πλυντήριο πιάτων το 1886. Λίγα χρόνια αργότερα, κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των επιχειρηματιών εστιατορίων κατά τη διάρκεια μιας έκθεσης στο Σικάγο, αλλά η μηχανή απέκτησε πραγματική σημασία μόλις τη δεκαετία του 1950, μια περίοδο που έγινε πιο προσιτή στους καταναλωτές.

5. Μονόπολη

Η σχεδιάστρια Elizabeth J. Phillips ήταν η δημιουργός του διάσημου επιτραπέζιου παιχνιδιού Monopoly. Αρχικά, η ιδέα ήταν να μεταφέρει την έννοια της οικονομίας και να δείξει πόσο επιβλαβές ήταν το καπιταλιστικό σύστημα. Το παιχνίδι, το οποίο κατοχυρώθηκε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας το 1904, πουλήθηκε σαν να είχε σχεδιαστεί από τον Τσαρλς Ντάροου. Ευτυχώς, μετά τη γνωριμία με τον πραγματικό δημιουργό, η εταιρεία αναζήτησε έναν τρόπο να αποζημιώσει τη Lizzie Magie, όπως την έλεγαν.

4. Ναυαγοσωστική λέμβος

Μετά την επιτυχία της εφεύρεσής της για να επιταχύνει την παραγωγή βαρελιών, η Maria Beasley αποφάσισε να δημιουργήσει μια πιο συμπαγή, ασφαλέστερη και εύχρηστη σωσίβια λέμβο. Ήταν τότε, το 1880, που ανέπτυξε το νέο σχέδιο. Αυτό που δεν φανταζόταν ποτέ ήταν ότι, χρόνια αργότερα, οι σωσίβιες λέμβους της θα βοηθούσαν να σωθούν πολλοί άνθρωποι στο πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου: τον Τιτανικό.

3. Αόρατο γυαλί

10 δημιουργίες που εφευρέθηκαν από γυναίκες που έχουν αλλάξει τον κόσμο προς το καλύτερο
Η Katharine Burr Blodgett ήταν η πρώτη γυναίκα που κέρδισε Ph.D. στη φυσική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ το 1926. Χρόνια αργότερα, εφηύρε γυαλί χαμηλής ανακλαστικότητας (αόρατο γυαλί), το οποίο βοήθησε στη βελτίωση της κάμερας, του μικροσκοπίου και της τεχνολογίας του προβολέα της εποχής της. Η τεχνολογία της χρησιμοποιήθηκε ακόμη και για τα γυρίσματα της διάσημης ταινίας “Όσα παίρνει ο άνεμος” .

2. Kevlar (ισχυρές ίνες)

Η Stephanie Kwolek , η οποία είχε Ph.D. στη χημεία, ήταν η δημιουργός της εξαιρετικά ισχυρής ίνας γνωστής ως Kevlar. Αυτή η ίνα μπορεί να είναι έως και 5 φορές ισχυρότερη από το ατσάλι και χρησιμοποιείται για την κατασκευή αλεξίσφαιρων γιλέκων και πολλών άλλων προϊόντων.

1. Ασύρματο δίκτυο

Η ηθοποιός και εφευρέτης Hedy Lamarr ανέπτυξε, σε συνεργασία με τον φίλο και συνθέτη της George Antheil, μια τεχνολογία γνωστή ως πρόδρομος του Wi-Fi. Η ιδέα της επέτρεψε τον τηλεχειρισμό των τορπιλών, καθώς και την αποτροπή της αναχαίτισής τους από τους εχθρούς, αλλάζοντας τη συχνότητα των ραδιοφωνικών σημάτων σε μια φασματική ζώνη. Ωστόσο, εκείνη την εποχή, το Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών δεν ήθελε να εφαρμόσει την εφεύρεση, η οποία άρχισε να χρησιμοποιείται μόνο πολλά χρόνια αργότερα. Ευτυχώς, στα τέλη της δεκαετίας του 1990, το δίδυμο έλαβε ένα σημαντικό βραβείο για την ανακάλυψή τους.

 

Αυτές και πολλές άλλες γυναίκες έφεραν επανάσταση στον κόσμο και έγιναν παραδείγματα δύναμης, θάρρους και αποφασιστικότητας! Γνωρίζατε ότι αυτά τα προϊόντα εφευρέθηκαν από γυναίκες; Γνωρίζετε άλλες γυναίκες εφευρέτες ή δημιουργίες που εφευρέθηκαν από γυναίκες που δεν αναφέρονται παραπάνω; Στείλτε μου μήνυμα στο claire@sayyescomm.gr για να κάνουμε και part2!