Πώς μπορούμε να ελέγξουμε τα όνειρά μας!

Έχετε ακούσει ποτέ τον όρο “διαυγή όνειρα”;

Τα διαυγή όνειρα είναι μια κατάσταση στην οποία έχουμε ενεργή επίγνωση ότι βρισκόμαστε στη μέση ενός ονείρου. Αυτή η επίγνωση εξελίσσεται σε κάποιους ανθρώπους και έτσι μπορούν να ελέγξουν το περιεχόμενο των ονείρων τους.

Το να μπορούμε να ελέγχουμε τα όνειρά μας δεν είναι κάτι ανέφικτο. Θέλει όμως… τρόπο! Εφαρμόζοντας κάποιες τεχνικές, μπορούμε να καλλιεργήσουμε την ικανότητα να κατευθύνουμε τα όνειρά μας. Σε συνέντευξή της στο Scientific American, η επίκουρη κλινική καθηγήτρια Ψυχολογίας στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ Deirdre Barrett αναφέρει ότι μία τέτοια τεχνική περιλαμβάνει την παροχή στον εγκέφαλό μας μιας οπτικής προτροπής του επιθυμητού θέματος πριν από τον ύπνο.

Λύνοντας προβλήματα ενώ κοιμόμαστε…

Ακούγεται ουτοπικό αλλά η Deirdre Barrett υποστηρίζει ότι ωφελεί να κρατάμε ένα αντικείμενο, σχετικό με το πρόβλημα δίπλα στο κρεβάτι μας, στην επίλυση του προβλήματος! “Αν είστε καλλιτέχνης, μπορεί να είναι ένας λευκός καμβάς” προτείνει. Επίσης, όταν η επιθυμία μας είναι να ονειρευτούμε ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, μία φωτογραφία του θα λειτουργήσει ως οπτική προτροπή για τον εγκέφαλό μας.

Οι δύο πιο αποτελεσματικές μέθοδοι ελέγχου ονείρων

Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Frontiers in Psychology αναλύθηκαν πάνω από 300 συμμετέχοντες ηλικίας 18 έως 84 ετών. Οι ερευνητές εντόπισαν δύο μεθόδους που ήταν πιο αποτελεσματικές στην αύξηση της πιθανότητας διαυγούς ονείρου.

Στις μεθόδους ακολουθήθηκε “ξύπνημα του εαυτού μας” κατά τη διάρκεια της νύχτας, πέντε ώρες αφού κοιμήθηκαν οι συμμετέχοντες.

Η πρώτη τεχνική ονομάζεται μνημονική επαγωγή διαυγών ονείρων (MILD) και περιλαμβάνει την πραγματοποίηση μιας λεκτικής δήλωσης πριν κάποιος πέσει για ύπνο, όπως: “Την επόμενη φορά που θα ονειρευτώ, θα θυμάμαι ό,τι ονειρεύομαι”.

Η άλλη μέθοδος,“διαυγές όνειρο που προκαλείται από τις αισθήσεις (SSILD), χρησιμοποιεί τεχνικές γείωσης. Σε αυτήν για 20 δευτερόλεπτα το άτομο συγκεντρώνεται στις αισθήσεις του -σε ό,τι βλέπει, ακούει και αισθάνεται πριν επιστρέψει στο κρεβάτι.

Ημερολόγιο ονείρων

Για να μπορέσουμε σταδιακά να ελέγξουμε ό,τι βλέπουμε στον ύπνο μας και να έχουμε διαυγή όνειρα, βοηθάει η τήρηση ενός ημερολογίου ονείρων. Ειδικότερα, το να καταγράφουμε τα όνειρά μας το πρωί, μόλις ξυπνήσουμε, συμβάλλει στην καλύτερη συνειδητοποίηση των ονείρων που είναι ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχό τους.