Τι θέλουμε από το μελλοντικό μας αυτοκίνητο

Η Έρευνα Αυτοκίνησης για το 2022, που παρουσιάστηκε από την Continental, δείχνει τι θέλουμε τώρα από ένα αυτοκίνητο.

Το κόστος αγοράς, χρήσης και συντήρησης των αυτοκινήτων μας προβληματίζουν πολύ, σύμφωνα με την έρευνα η οποία συμπεριέλαβε 6.000 πολίτες, ηλικίας 18 έως 70 ετών, που ζουν σε Γερμανία, Γαλλία, Νορβηγία, ΗΠΑ, Ιαπωνία και Κίνα, και εξετάζει τις προσωπικές ανάγκες αλλά και τις προτιμήσεις τους στον ελεύθερο χρόνο και στα ταξίδια. Στόχος της έρευνας είναι να συγκρίνει, διεθνώς, πώς έχουν εξελιχθεί οι συμπεριφορές και οι συνήθειες των οδηγών αναφορικά με τα τωρινά δεδομένα στην αυτοκίνηση.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι αυτό που θέλουν περισσότερο οι οδηγοί είναι να ένα οικονομικά προσιτό αυτοκίνητο -όχι μόνο ως προς το κόστος απόκτησης αλλά και χρήσης /συντήρησης. Ακόμα, οι πολίτες επιθυμούν να οδηγούν με περισσότερη ασφάλεια, άνεση και με αειφόρες πρακτικές. Μεγάλο εμπόδιο θεωρούν την άνοδο των τιμών της ενέργειας. Σχετικά με την αειφορία, η έρευνα έδειξε ότι αποτελεί προτεραιότητα και μάλιστα γίνεται όλο και πιο σημαντική για την πλειοψηφία των πολιτών.

Αυτοκίνητο φιλικό προς το περιβάλλον: Ναι μεν, αλλά…

Μόνο το 44% των Γερμανών που συμμετείχαν στην έρευνα θεωρούν ότι το μέλλον της αυτοκίνησης θα είναι ηλεκτρικό. Ακόμα, σε ποσοστό πάνω από το 50% δήλωσαν ότι δεν θα έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να οδηγούν σε περίπτωση που η τιμή της βενζίνης υπερβεί τα 2,80 ευρώ ανά λίτρο.

Επιπλέον, επισημαίνουν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να δαπανήσουν περισσότερα χρήματα για την αγορά ή χρήση ενός αυτοκινήτου που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, σε σύγκριση με όσα ξοδεύουν για το συμβατικό τους αυτοκίνητο. Επίσης, περίπου οι μισοί αναφέρουν ότι το υψηλό κόστος είναι η αιτία που δεν αγοράζουν ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να κάνουν πολλά περισσότερα για να διασφαλίσουν την αύξηση του ποσοστού των οχημάτων που δεν εκπέμπουν ρύπους αλλά και να διασφαλίσουν ότι η αυτοκίνηση δεν θα είναι οικονομικά απρόσιτη.

Τέλος, η πλειοψηφία των οδηγών επιθυμεί τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των αυτοκινήτων τους να είναι βιώσιμα και φιλικά προς το περιβάλλον. Επίσης, επιθυμεί στο άμεσο μέλλον τα αυτοκίνητα να εκπέμπουν χαμηλούς ή καθόλου ρύπους.

Κάτι πολύ παραπάνω από ένα μέσο μετακίνησης…

Το αυτοκίνητο για τους περισσότερους δεν είναι απλώς μέσο μετακίνησης αλλά μέρος της καθημερινότητάς τους το οποίο θέλουν να έχει όλες τις σύγχρονες ανέσεις και τεχνολογίες, όπως σύνδεση στο διαδίκτυο, για να κατεβάζουν προγράμματα που θα κάνουν την οδήγηση πιο ασφαλή αλλά και πιο άνετη και διασκεδαστική.