Covid -19 και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

Teenage boy with school bag going home from school

Ο κ. Ανδρέας Καραμπίνης, Παθολόγος – Εντατικολόγος στο THERAPIS GENERAL HOSPITAL, Ομότιμος Καθηγητής ΕΚΠΑ, μίλησε στο Say Yes to the Press για όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό ώστε να προστατεύσουμε τα παιδιά.

Η σχολική χρονιά ξεκινά και θα έρθουμε για ακόμα μία φορά αντιμέτωποι με τον κορονοϊό στο σχολικό περιβάλλον. Τι μπορούμε να κάνουμε τώρα για να θωρακίσουμε τον οργανισμό των παιδιών;

Η προστασία από τη λοίμωξη από τον κορονοϊό στο σχολικό περιβάλλον βασίζεται
καταρχήν σε απλά υγειονομικά μέτρα που είναι γνωστά:
Συχνό αερισμό τον εκπαιδευτικών αιθουσών, 2 με 3 φορές την ημέρα καθαρισμό των επιφανειών με αλκοολούχα αντισηπτικά – κυρίως πόμολα στις πόρτες και στις τουαλέτες – ,
αποφυγή συνωστισμού σε μικρές μη αεριζόμενες αίθουσες, χρήση της μάσκας όταν
υπάρχουν μαθητικές συνευρέσεις με απόσταση μεταξύ των μαθητών λιγότερες από 1,5
μετρό.
Εκτός αυτού πρέπει κατά την φάση της πανδημίας και ιδιαιτέρως εάν υπάρχει λοίμωξη από Covid να προσέχουμε ιδιαιτέρως τη διατροφή των παιδιών και εφήβων με κατάλληλες δίαιτες και διατροφικές πρακτικές. Η ανεπαρκής κατανάλωση τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά (λαχανικά, φρούτα, αυγά, ψάρια και κρέας), που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των μικρών παιδιών, κινδυνεύει να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη, τη μάθηση, την ανοσολογική άμυνα εάν δεν καταναλωθούν συστηματικά και σε ελεγχόμενη ποσότητα.
Πρέπει να επισημάνουμε ότι τα υπέρβαρα η παχύσαρκα παιδιά συχνά εμφανίζουν σοβαρές μορφές την νόσου και οι γονείς πρέπει να είναι σε εγρήγορση εάν παρατηρούν την παράταση του πυρετού άνω των 5 ημερών και εάν συνοδεύεται με αναπνευστική δυσχέρεια. Σε αυτή την περίπτωση επιβάλλεται η νοσηλεία του παιδιού.

– Τι κατευθύνσεις θα πρέπει να δώσουν οι γονείς στα παιδιά τους; Συνιστάτε κάποιες συγκεκριμένες αλλαγές – αναπροσαρμογές στην καθημερινότητά τους;

Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν στην τσάντα τους ένα μπουκαλάκι με αντισηπτικό χεριών
και να καθαρίζουν τα χεριά τους τουλάχιστον 3 φορές την ημέρα. Προσοχή και στα κινητά
τηλέφωνα, που επιβάλλεται να καθαρίζονται με αντισηπτικό διάλειμμα τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα. Να φορούν μάσκα όταν δεν τηρούνται οι αποστάσεις και οι μάσκες να αλλάζονται τουλάχιστον κάθε ημέρα.

Κινδυνεύουν και τα παιδιά από Long Covid και τι μπορούμε να κάνουμε όταν μετά την αρχική λοίμωξη και για μεγάλο χρονικό διάστημα παρουσιάζουν συμπτώματα;

Τα παιδιά που έχουν μολυνθεί με SARS-CoV-2 είναι συνήθως ασυμπτωματικά ή αναπτύσσουν μια ήπια μορφή της νόσου. Παρόλα αυτά, και ακόμη και αν η συχνότητά τους είναι μικρότερη από ό,τι στους ενήλικες, συμπτώματα του Covid-19 αρκετές εβδομάδες μετά τη μόλυνση έχουν περιγράφει σε εφήβους και πιο σπάνια σε παιδιά. Οι κλινικές εκδηλώσεις όπως κόπωση, πονοκέφαλοι, διαταραχές ύπνου, δυσκολία συγκέντρωσης, διάχυτος πόνος, κοιλιακό άλγος, δυσκολία στην άσκηση, ζάλη, πόνος στο στήθος, απώλεια βάρους και παρατεταμένος βήχας, για περισσότερες από 4 εβδομάδες αποτελούν τον ορισμό του Long Covid.
Μια πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι στον Καναδά – και δημοσιεύτηκε στο εξειδικευμένο περιοδικό JAMA – εντόπισε 3 παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο μακροχρόνιας Covid σε παιδιά και εφήβους.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το Long Covid ήταν σημαντικά πιο συχνό σε παιδιά και εφήβους που είχαν νοσηλευτεί για 48 ώρες ή περισσότερο τη στιγμή της διάγνωσης της νόσου και σε παιδιά και εφήβους που είχαν 4 (ή περισσότερα) συμπτώματα του Covid-19. Όλοι αυτοί είναι παράγοντες κινδύνου που, σύμφωνα με τους ερευνητές, πρέπει να υπόκεινται σε αυξημένη επιτήρηση.
Η θεραπευτική αντιμετώπιση πρέπει να γίνεται από ειδικές ομάδες ιατρών διαφορετικών ειδικοτήτων. Εάν παρατηρούμε παράταση των συμπτωμάτων πέρα του ενός μηνός πρέπει να απευθυνθούμε σε ειδικά τμήματα νοσοκομείων που ασχολούνται με την παρακολούθηση long covid ασθενών.

– Πρέπει να ενημερώσουμε τον οικογενειακό γιατρό αν το παιδί μας βρεθεί θετικό ή μόνο αν τα συμπτώματα είναι έντονα; Παίζει κάποιο ρόλο η ηλικία του παιδιού στην αντιμετώπιση της λοίμωξης;

Πρέπει να ενημερώνονται οι οικογενειακοί ιατροί σε περίπτωση Covid εντός της οικογένειας και οι γονείς να παρακολουθούν με προσοχή εάν εμφανιστούν σοβαρές κλινικές εκδηλώσεις, όπως παρατεταμένος υψηλός πυρετός (> 39C) και δυσκολία στην αναπνοή (προμήθεια από φαρμακείο ενός οξυμέτρου είναι απαραίτητη). Η κινητοποίηση των γονέων πρέπει σε αυτές τις περιπτώσεις να είναι άμεση και να μεταφέρουν το παιδί σε παιδιατρική κλινική δημοσίου νοσοκομείου.
Τα παιδιά ανεξαρτήτως ηλικίας πρέπει να αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην σοβαρότητα και παράταση των κλινικών εκδηλώσεων πέρα των 5 ημερών.

– Αντιικό φάρμακο και παιδιά. Μετά από ποια ηλικία χορηγείται και ποιες είναι οι προϋποθέσεις;

Σήμερα δεν έχουμε αρκετά επιστημονικά δεδομένα για την χορήγηση αντιικών φαρμάκων σε σοβαρές μορφές λοίμωξη από covid 19 στα παιδιά και στους εφήβους. Ο θεράπων νοσοκομειακός ιατρός θα κρίνει κατά περίπτωση ποια από τα υπάρχοντα φάρμακα πρέπει να χορηγηθούν.

– Θεωρείτε πως τα εισπνεόμενα εμβόλια θα μπορούσαν να αλλάξουν την εικόνα
της πανδημίας;

Τα εισπνεόμενα εμβόλια αποτελούν μια σημαντική πρόοδο στην αντιμετώπιση της
πανδημίας, ωστόσο είναι πολύ νωρίς ακόμα να γνωρίζουμε την αποτελεσματικότητα τους και τις πιθανές παρενέργειες.