Erica: Το ρομπότ που έχει αίσθηση του χιούμορ!

Ρομπότ με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει αίσθηση του χιούμορ ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κιότο στην Ιαπωνία. Το ρομπότ μπορεί να αντιδρά κατάλληλα στο ανθρώπινο γέλιο με το δικό του γέλιο!

Οι Ιάπωνες ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Κότζι Ινούε του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας της Νοημοσύνης, εξόπλισαν το ανθρωποειδές ρομπότ “Erica” με ένα “έξυπνο” σύστημα διαδραστικού γέλιου, για να να βελτιώσουν τη φυσικότητα της επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους και τις μηχανές.

Η αίσθηση χιούμορ που απέκτησε η Erica δοκιμάστηκε σε σύντομους διαλόγους δύο έως τριών λεπτών ανάμεσα σε έναν άνθρωπο και το ρομπότ, προκειμένου να επιβεβαιωθεί ότι το τελευταίο δεν γελάει πάντα ακόμη και όταν δεν χρειάζεται, ότι δεν μένει βουβό όταν πρέπει να γελάσει και ότι γελάει με κατάλληλο τρόπο που μαρτυρά κατανόηση και ενσυναίσθηση. Το νέο σύστημα φάνηκε να τα καταφέρνει πολύ καλά!

Σύμφωνα με τον Ινούε, “τα ρομπότ θα πρέπει να έχουν έναν διακριτό χαρακτήρα και μπορούν αυτό να το δείξουν μέσω των συμπεριφορών τους κατά τον διάλογο, όπως το γέλιο, η ματιά, οι χειρονομίες και το στιλ ομιλίας. Όμως, δεν θεωρούμε ότι πρόκειται για καθόλου εύκολο πρόβλημα και πιθανώς θα χρειαστούν πάνω από 10 έως 20 χρόνια πριν τελικά πετύχουμε μία συζήτηση με ένα ρομπότ όπως θα κάναμε με έναν φίλο”.