Εφαρμογή ανιχνεύει με ακρίβεια την Covid-19 στις φωνές των ανθρώπων

Μια νέα ολλανδική εφαρμογή για κινητές συσκευές μπορεί να ανιχνεύσει με ακρίβεια τη λοίμωξη από κορονoϊό στη φωνή ενός ανθρώπου.

Η «έξυπνη» εφαρμογή είναι μάλιστα πιο ακριβής, σύμφωνα με τους δημιουργούς της, συγκριτικά με τα γρήγορα τεστ αντιγόνου, ενώ είναι φθηνή, γρήγορη και εύχρηστη. Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα σε περιοχές και χώρες όπου υπάρχει δυσκολία πρόσβασης σε μοριακά τεστ χαμηλού κόστους.

Η νέα εφαρμογή εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη και αρχικά ζητά την ενημέρωση της με βασικές πληροφορίες (δημογραφικές, ιατρικό ιστορικό κ.α.). Μετά ζητά από τον χρήστη να βήξει τρεις φορές, να αναπνεύσει βαθιά από το στόμα τρεις έως πέντε φορές και να διαβάσει δυνατά κοντά στην οθόνη μια σύντομη πρόταση τρεις φορές. Στη συνέχεια μια τεχνική ανάλυσης φωνής (Mel-spectrogram) εντοπίζει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φωνής, ενώ ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (Long-Short Term Memory -LSTM) που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα, ξεχωρίζει την ιδιαίτερη φωνή ενός ατόμου από την αλλοίωση της λόγω Covid-19.